Hlavní obsah

Jak romantické vztahy ovlivňují duševní zdraví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože nás romantické vztahy obecně činí šťastnými, jsou také zdrojem mnoha stresových situací a konfliktů. Stres ve vztahu pak může být velmi silným prediktorem duševních chorob. Jak moc se může vztah podepsat na našem mentálním zdraví?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Duševnímu zdraví se v poslední době dostává stále více pozornosti, na jeho důležitost upozorňují nejen odborníci, ale i mnozí laici. Zaměřují se jak na prevenci, tak na situace, které mohou mít na duševní zdraví, popřípadě jeho zhoršení, významný vliv.

Právě na vztah mezi vztahovou úzkostí a duševní pohodou se zaměřil výzkum odborníků z Purdue University, jehož výsledky byly publikovány v červnovém vydání akademického žurnálu Current Directions in Psychological Science.

Způsobuje stres ve vztahu duševní onemocnění?

Nepohoda ve vztahu je podle odborníků, kteří se podíleli na nejnovějším výzkumu, spojena s řadou problémů duševního zdraví, jako jsou úzkostné poruchy, fobie, deprese, bipolární porucha, posttraumatická stresová porucha, poruchy příjmu potravy či různé závislosti.

Jak zapracovat na svém duševním zdraví

Zdraví

Duševní nemocí, která je v takovém případě nejvíce studována, je deprese. Podle výzkumu má pak deprese „středně negativní vliv na vztahovou spokojenost“ – což je podle odborníků významné.

Jak nespokojenost či stres ovlivňují duševní zdraví?

Geny a prostředí pravděpodobně přispívají jak k romantickým konfliktům, tak k symptomům duševního zdraví, uvádí pro server Psychology Today psycholog Arash Emamzadeh.

Biologické vlivy na duševní onemocnění pak mohou být slabší nebo silnější v závislosti na tom, jak velké utrpení a konflikty ve vztahu člověk zažívá. Tíseň ve vztahu může pravděpodobněji vyvolat duševní potíže u lidí, kteří k tomu mají větší dispozice.

Lidé s duševními problémy a depresemi jsou vystaveni největšímu riziku mrtvice

Zdraví

Další možností je, že jedinci ve vysoce konfliktních vztazích budou méně často využívat adaptivní strategie regulace emocí (řešení problémů, sociální podpora atd.). Mnohem pravděpodobněji budou využívat techniky sebeobviňování, potlačování emocí atd. To je podle odborníků důležité si uvědomit, protože potíže s regulací emocí jsou spojeny se zvýšeným rizikem rozvoje psychopatologie.

Nedostatek sociální podpory ze strany romantického partnera například může způsobit, že jednotlivec bude zranitelnější vůči stresorům v různých dalších oblastech, jako je práce, škola nebo společenský život.

Vztahový stres a párové faktory

Stres k nám přichází v mnoha podobách. Válka, teror, pandemie, změna klimatu, problémy s financemi či na pracovišti – a to rozhodně nejsou všechny.

Jak ukázaly dřívější studie, reakce na stres jsou určeny nejen jednotlivými faktory, které ho vyvolávají, ale také skupinami hned několika faktorů. I proto může konfliktní romantický vztah způsobit značný stres. A u náchylných jedinců mohou vztahová úzkost a stres vyvolat symptomy různých duševních potíží.

Anketa

Souhlasíte s názorem, že vztahové problémy mohou mít výrazný vliv na duševní zdraví?
Ano, o tom není pochyb.
96,8 %
Možná ano, ale nebude to tak hrozné.
2,1 %
Nedokážu posoudit.
1,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 535 čtenářů.

Úspěšné zvládání vztahového stresu

Jak zvládat vztahový stres? Budováním odolnosti, což znamená úspěšné přizpůsobení se během stresových nebo traumatických událostí, aby byl člověk schopen se co nejdříve dostat do „zdravého“ fungování.

Prvním krokem k vybudování odolnosti je uvědomění si, v jakých situacích se stres obvykle vyskytuje a jak se v těle „projevuje“.

Druhým je naučit se vyrovnanosti. To vyžaduje být méně reaktivní a více přijímat danou situaci, emoce a sebe. A rozhodovat se na stabilním základu – ne na základě averze nebo nutkání.

Třetím krokem je pak zvládat věci „pružněji“. Všechny uvedené kroky nelze učinit najednou a rychle, je to dlouhá cesta, která někdy bude vyžadovat i pomoc odborníka. V takovém případě se není rozhodně za co stydět.

Péče o duševní zdraví aneb Pozor na rané známky deprese či úzkosti

Zdraví

Kde hledat pomoc při duševní krizi

Zdraví

Může se vám hodit na Firmy.cz: Psychologické poradny

Reklama

Výběr článků

Načítám