Hlavní obsah

Šest věcí, které vám nikdo neřekne o sexu po porodu

Po narození miminka je naprosto přirozené, že na milování s partnerem nemáte ani pomyšlení. Po několika týdnech se ale může vaše libido opět přihlásit o pozornost a toužit po jediném – skvělém sexu! Jaký ale ve skutečnosti bude?

Foto: Profimedia.cz

První sex po porodu je pro mnoho žen spíše výzvou.

Článek

Hádáme, že sex je to poslední, na co po narození potomka myslíte. Jakmile si ale zvyknete na nový rodinný režim, vaše tělo se zahojí a s partnerem dokážete naspat více než dvě hodiny denně, možná začnete o milování opět přemýšlet. Pravdou ale zůstává, že první sex po porodu je pro mnoho žen spíše výzvou.

„Často se setkávám se ženami, které mají psychický blok a obávají se potenciální bolesti, která by se sexem mohla přijít. Stejně tak bojují s pocity fyzické odlišnosti po porodu,“ říká doktorka Katherine Kohariová.

Ať už zažíváte jakékoliv pocity, pamatujte, že byste se do prvního sexu po porodu neměla nutit. Dopřejte svému fyzickému i duševnímu stavu dostatek času na rekonvalescenci a věřte, že chuť na milování se dříve nebo později dostaví sama, bez pozvání. A právě v takové chvíli je dobré vědět o změnách, které se po narození dítěte promítly do vašeho sexuálního života.

Od porodu čekejte bolest, od rodičovství ztrátu svobody, tvrdí matky bezdětným

Po mateřských stopách

1. Vaginální suchost

Během kojení klesá produkce estrogenu, což může vést k vaginální suchosti. „Pokud jste tento ‚problém‘ zaznamenala, nepropadejte panice. Stačí, když si k ruce vezmete vaginální lubrikační gel nebo vaginální hydratační krém s dlouhodobým účinkem,“ radí doktorka Jane Minkinová pro Prevention.

2. Změny ve vaší vagině

Pohledem oka bude vaše vagina vypadat po porodu stejně jako před porodem. Vnitřní struktura ale bude zcela odlišná.

„Vnější otvor vašeho děložního čípku, známý jako interní os, po porodu mění svůj tvar. Z kulatého tvaru přechází do tvaru ‚úsměvu‘. Během porodu se také natáhne podpůrná tkáň kolem pochvy. Následně se sice může částečně zmenšit, ale nikdy už nebude mít stejný tvar,“ upozorňuje na zásadní změny lékařka Jennifer Austin Contiová.

Pokud byste chtěla, aby vaše vagina byla jako před porodem, lékařky doporučují tzv. Kegelovy cviky.

3. Bolest po sexu

Bohužel, sex po porodu s sebou může přinášet také bolest nebo nekomfortní pocit. Jednou možností je, že za bolestí stojí zmiňovaná vaginální suchost. Bolest ale mohou pociťovat také ženy, které zažily nástřih hráze nebo jiný chirurgický zákrok během porodu.

„Opět platí, že byste neměla propadat panice. Téměř všechno je normální. Pokud ale bolest přetrvává, obraťte se na svého lékaře. A dvojnásob to platí pro ženy, které si z porodu odnesly stehy,“ apeluje Minkinová.

Dnešní rodičky preferují jiný porod, v kurzu jsou asistentky

Děti

4. Absence romantiky

Každý člověk je jiný, a tak nelze generalizovat. Přesto platí, že všem ženám se po porodu změní žebříček priorit, přičemž miminko je logicky prioritou číslo jedna. To s sebou ale přináší také skutečnost, že se sex může proměnit v pouhou fyzickou aktivitu, kterou si chcete „odfajfkovat“ ze svého seznamu úkolů. Stejně tak je typické, že na milování nemáte dostatek času ani prostoru, a tak se spokojíte s „rychlovkou“ bez jediného náznaku romantiky.

I když je tento přístup přirozený, snažte se romantiku ve svém vztahu zachovat a drobnými kroky ji posilovat. Nezapomeňte, že v rodinném životě platí jednoduchá rovnice: šťastný rodič = šťastné dítě.

5. Plánovaný sex

S předchozím bodem souvisí také to, že si pravděpodobně budete muset sex plánovat. „Po narození miminka jsou oba rodiče velmi unavení a trpí spánkovým deficitem. To znamená, že jenom zřídka se stane, že touha po sexu vznikne spontánně,“ říká sexuální terapeutka Cynthia Pizzulliová a dodává, že není nic špatného na tom, když si s partnerem sex naplánujete do diáře.

Komunikujte se svým partnerem o tom, jaké časy jsou pro vás reálné, domluvte si hlídání potomka a užijte si nerušenou chvilku, která bude patřit jenom vám.

6. Problémy se sebevědomím

Některé ženy mohou po porodu bojovat také s nedostatkem sebevědomí, což ovlivňuje i kvalitu jejich sexuálního života. „Pokud má některá žena negativní pocit z toho, jak se její tělo proměnilo po porodu, doporučuji, aby navštívila terapeuta,“ radí Cynthia Pizzulliová.

Nutno ale dodat, že existují také ženy, kterým naopak těhotenství a porod dodaly sebevědomí a nyní se cítí ve svém těle mnohem příjemněji. Takový scénář je samozřejmě vítán a může se velmi pozitivně promítnout do partnerského soužití.

Sex po porodu není dobré uspěchat

Styl

Sexuoložka Hanka Fifková: Sex po nemoci, nevěře nebo operaci

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám