Hlavní obsah

Od porodu čekejte bolest, od rodičovství ztrátu svobody, tvrdí matky bezdětným

Tři matky a tři ženy, které mateřství teprve čeká. Zkušenosti versus představy a očekávání. Nová epizoda podcastu Po mateřských stopách přináší rozhovor několika žen sedících v kupé rychlíku z Českých Budějovic do Prahy. Matky sdílejí své zkušenosti s bezdětnými ženami, které mají jasné představy i plány, jak by jejich budoucí zkušenost měla probíhat.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • O užívání si vlastní svobody (5:04)
  • Dá se na porod připravit? (11:09)
  • O společném spaní s dítětem (17:30)
  • Jak dítě přizpůsobit sobě (27:12)

Cestou z rozlučky se svobodou se skupina žen baví tematicky o svobodě. Především o té, kterou ztratíte po narození potomka. Bezdětné ženy se svěří se svými plány a přáními, matky je vrací nohama zpátky na zem. Rozhovor přináší pohled z obou stran barikády a různé přístupy ke ztrátě vlastního komfortu, ale i ke změnám v partnerském životě.

Matky se svěří se svými mateřskými příběhy a odlišnými zkušenostmi s porodem i šestinedělím. Bezdětné přiznávají obavy, přibližují svá očekávání a zbožná přání. Otevřeně si povídají o tom, jak bolí porod, jak se žena cítí poté, i co všechno dokážou v těle způsobit hormony.

Co je to podcast a proč mu neříkáte česky?

Podcasty jsou záznamy mluveného slova umístěné na internetu, kde si je může kdokoli přehrát. Anglické slovo „podcast“ pochází ze spojení slov „iPod“ a „broadcast“, v češtině pro něj zatím není ustálený ekvivalent.

Ženy přiznávají, že v šestinedělí to nebyly ony. Stačilo si jen představit, že se dítěti něco stalo, a propukly v pláč. Jiné zažívaly příval energie a pocit, že jsou superhrdinky, když dokázaly přivést dítě na svět přirozeně a bez jakékoli medikace. Probírají také bezpodmínečnou lásku, kterou k dětem cítí. Přiznávají však, že ji nezačaly cítit hned v prvním momentu, kdy dítě držely.

Ty, které mateřství teprve plánují, přibližují druhým své momentální rozpoložení. Cení si své vlastní svobody, milují všechny své koníčky, a přejí si, aby děti do jejich partnerských životů nepřinesly zbytečný chaos, nebo mezi ně nevrazily klín. Doufají, že ustojí jakékoli překážky a budou z vlastní pohodlnosti přirozeně obětovat dětem vše, co bude třeba.

Ztrácíme s příchodem potomka část svobody? Změní se kompletně partnerský život? Jak se promění tělo ženy po porodu? Zanechá to na těle každé ženy šrámy? A může být někdo po dětech v lepší fyzické kondici, než předtím? Co všechno žena pro dítě obětuje? To a mnohem více ženy v rozhovoru probírají.

Celý rozhovor si poslechněte v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám