Hlavní obsah

Sedm nezdravých každodenních návyků, které ničí váš sexuální život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte v posledních měsících pocit, že váš sexuální život stagnuje? Možná je nejvyšší čas zjistit, čím je tato stagnace způsobena.

Foto: Profimedia.cz

Sexuální život je neodmyslitelně spojen s naším celkovým zdravím.

Článek

V první řadě se zaměřte na své sexuální zdraví, které rozhodně neovlivňují „jenom“ sexuálně přenosné choroby nebo užívání antikoncepce. „Sexuální život je neodmyslitelně spojen s naším celkovým zdravím,“ říká klinický sexuolog Eric Garrison a upozorňuje na sedm nezdravých návyků, které negativním způsobem ovlivňují sex.

1. Nedostatek spánku

Se spánkovým deficitem si není radno zahrávat. Nejenže nedostatek spánku vede k únavě a narušuje imunitu, ale navíc může ovlivňovat také sexuální život.

„A to se týká nejen mužů, ale také žen,“ upozorňuje Garrison pro Prevention. V ideálním případě byste si s partnerem měli dopřát sedm až osm hodin ničím nerušeného spánku.

2. Zanedbáváte fyzickou aktivitu

Vytrvalost, flexibilitu nebo sílu oceníte nejen v tělocvičně, ale také v posteli. A tak se rozhodně nevyplácí, když se sportovním aktivitám budete vyhýbat. Navíc platí, že byste si sport měla dopřávat těsně před milováním. „Zrychlení srdeční frekvence zlepšuje průtok krve, což stimuluje vaše pohlavní orgány,“ říká doktorka Nicole Prauseová.

Jak během krátké chvíle zničit mužův zájem

Vztahy a sex

Nebojte se proto přizvat do svého života jakýkoliv druh sportu. „Pokud do své každodenní rutiny přidáte pouhých třicet minut chůze navíc nebo začnete cvičit jógu, rázem se to promítne ve vašem sexuálním životě,“ říká Garrison.

3. Zaostřeno na ložnici

Ložnice je nejen místem odpočinku, ale také většiny intimních chvilek. A tomu je důležité přizpůsobit její atmosféru. „Měly byste se vyhnout používání notebooku v posteli, sklidit dětské hračky rozházené po podlaze a odstranit vše, co do ložnice nepatří. Jeden můj klient měl na komodě poblíž postele fotku své tchyně a tchána. Nedivil jsem se, že takové prostředí v něm nevyvolávalo chuť na sex,“ říká sexuální terapeut a dodává, že cílem je, aby prostředí ložnice bylo stimulující, nikoli rušivé.

4. Špatné stravovací návyky

Není žádným tajemstvím, že vyvážená strava plná vitamínů a minerálů je stěžejní pro lidské zdraví. A tím pádem také pro zdraví sexuální. „Pro mužské zdraví je důležitý zinek. Dále bychom neměli opomenout vitamín B, který najdete v lososu, tuňáku nebo kuřecím mase. Vitamín B zvyšuje průtok krve, což opět vede k lepšímu sexuálnímu životu,“ vysvětluje sexuolog Eric Garrison.

5. Nadměrné pití alkoholu

Negativní vliv na vaše zdraví může mít také nadměrné pití. Příliš mnoho alkoholu totiž vede k neschopnosti dosáhnout orgasmu. „Navíc studie ukazují, že chronický alkoholismus dlouhodobě poškozuje sexuální výkonnost,“ říká doktorka Nicole Prauseová. Samozřejmě, pokud si dopřejete skleničku vína, pak se o své sexuální zdraví bát nemusíte. Přesto platí, že byste to s alkoholem neměla přehánět.

Šest způsobů, díky kterým si konečně užijete ranní sex

Vztahy a sex

KVÍZ: Jak jste na tom se znalostí sexuálních úchylek?

Vztahy a sex

6. Kouříte

Potřebujete další důvod, proč přestat kouřit? Tady ho máte! Podle kliniky Mayo narušuje kouření průtok krve, což negativně ovlivňuje nejen vaše srdce, ale také pohlavní orgány. „Navíc platí, že kouření úzce souvisí s erektilní dysfunkcí,“ doplňuje doktorka Prauseová pro Prevention.

7. Vyhýbáte se masturbaci

Vyhýbáte se masturbaci v domnění, že by narušila váš partnerský sexuální život? Chyba lávky! „Masturbace vám pomáhá objevovat, co se vám líbí. Tento objev následně můžete přenést i do partnerského sexu,“ vysvětluje sexuolog Eric Garrison. Výzkum zveřejněný v Archives of Sexual Behavior navíc naznačuje, že masturbace může podpořit sexuální touhu.

Překvapivé drobnosti, které zlepší váš sexuální život

Vztahy a sex

Jak rozhodně nevylepšovat sexuální život aneb Když se snaha míjí účinkem

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Sexuologické ordinace

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám