Hlavní obsah

Sedm fází, které doprovázejí rozchod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Procházíte si náročným rozchodem a máte dojem, že bolest, kterou prožíváte, nikdy nezmizí? Nebojte. Odborníci na vztahy vysvětlují sedm fází každého rozchodu a radí, jak je překonat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dlouhé pohledy z okna, pláč ve sprše či účastnění se akcí, kde se všichni kolem vás baví, jen vy ne. Zobrazení zlomeného srdce je v popkultuře ihned rozpoznatelné. Ačkoliv si ne všichni pouštíme po rozchodu píseň „All by Myself“ (Pořád sama) po vzoru filmové postavy Bridget Jonesové, emoce a drama, které prožívá, jsou i tak skutečné.

Výzkum společnosti eHarmony ukázal, že během života si v průměru projdeme čtyřmi rozchody, přičemž k prvnímu dojde ve věku 20 let. Ať už jde o partnera, přítele, nebo člena rodiny, rozchody všeho druhu s sebou přinášejí bolest.

Podle stejného výzkumu dokonce takovou, že více než čtvrtině singles brání ve vybudování dalšího vztahu. To je dáno tím, že nejde jen o vztah, který skončí. Spolu s ním zanikne i budoucnost plná očekávání a nadějí.

Lze najít lásku, když je vám 40 plus?

Vztahy a sex

„Musíte být k sobě velmi laskavé a uvědomit si, že můžete zažít dramatické emoce, podobné emocionální houpačce, jako je popírání či hněv. Boj s těmito pocity jen zpomaluje proces obnovy,“ říká expertka na vztahy Rachael Lloydová pro Stylist.

„Jedna z nejhorších věcí je setrvat ve fázi popírání, a dokonce se snažit kontaktovat svého bývalého partnera. Tím získáte pouze to, že se zacyklíte v minulosti a připravíte se o milostný příběh s někým kompatibilním,“ říká Lloydová.

Jaké jsou fáze rozchodu, kterými je třeba si projít, abyste znovu našla cestu ke štěstí?

1. Deziluze

„Vztah umírá, láska je pryč, oba to víte, ale přesto se snažíte najít alespoň něco, k čemu se upnout. Nostalgie, vzájemné finanční závazky, možná i děti, kvůli kterým ve vztahu setrvat. Přestaňte si mazat med kolem pusy, seberte odvahu a přiznejte si, že ať se stane cokoliv, víte, že to pro vás bude to nejlepší.“

2. Pochybnosti

Konce jsou vždy bolestivé. Co když se z toho nedostanete? Co když uděláte špatné rozhodnutí? „Při rozchodu dochází k podobnému stavu, jako když narkomani přijdou o svoji drogu. Systém odměn se v mozku zhroutí a hormony štěstí (serotonin a dopamin) nás opouštějí. Nemůžeme spát ani jíst.“

Je však důležité mít na pamětí, že tato fáze je dočasná a po ní budou věci jednodušší. „Nedovolte, aby vás něco přimělo zůstat ve vztahu, který nefunguje. Pamatujte, že štěstí přeje odvážným,“ nabádá expertka.

3. Popírání

Rozhodnutí bylo učiněno, je konec – ale zjišťujete, že se z toho prostě nemůžete vymotat.

„Cítit se otupělý a šokovaný je normální, teď ale není čas nechávat si všechno pro sebe,“ zdůrazňuje Lloydová. „Následné přijetí často pochází z otevření se důvěryhodným lidem kolem vás. Nemůžete totiž překonat něco, čemu se vyhýbáte. Pokračujte v rozhovorech se svými blízkými, abyste pochopili své emoce. Pomohou vám zpracovat a pochopit vlastní pocity.“

Sedm věcí, které vás toxický vztah naučí o lásce

Vztahy a sex

4. Hněv a smutek

„Přijetí hněvu je součástí léčení, spolu s vlnami smutku, které vás nutí vzlykat nad společnými fotografiemi. Nechte tyto silné emoce přijít a najděte způsob, jak přeměnit negativní energii na pozitivní adrenalin. Najděte zdroje zvládání a pozitivní interakce, jako je chození do posilovny, poslech písní, meditace či setkání s přáteli.“

5. Recidiva

„Minimalizujte kontakt se svým bývalým, abyste nesešla ze správné cesty. Nesabotujte svůj pokrok a nepropadejte smutku, sexuální touze, pocitům viny nebo nostalgii. Znovu se odpoutejte a zapamatujte si všechny cíle, na kterých jste pracovala.“

6. Přijetí

Až se konečně mraky přeženou, využijte volný čas na to, abyste se napojila na samu sebe a využila co nejvíce příležitostí, které máte před sebou. Začněte se znovu usmívat, život máte před sebou!

7. Štěstí

Možná jste si myslela, že ten den nikdy nepřijde, ale přišel. Najednou se cítíte sama sebou a chutě nebo bolest spojená s vaším bývalým jsou sotva rozpoznatelné. „Můžete pozitivně reflektovat výsledek a jít do jakéhokoli nového vztahu s jasnou perspektivou,“ říká Lloydová.

Reklama

Související témata:

Související články

Čtyři znaky, že vám vztah vydrží

Jak poznat, že váš romantický vztah je opravdu ten pravý? Odbornice na vztahy doktorka Kathy Nickersonová přichází s teorií čtyř bodů, podle kterých to...

Výběr článků

Načítám