Hlavní obsah

Proč šťastné páry nesdílejí své životy na sociálních sítích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální média se stala obrovským oknem do životů lidí po celém světě. Zářivé obrázky, sladké projevy lásky a dojímavé okamžiky z partnerských vztahů jsou běžným prvkem na online platformách. Přesto některé šťastné páry zvolí cestu opačnou – rozhodnou se uchovat svou intimitu pro sebe. Ti jsou podle vědců šťastnější.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jde o to, že skutečně šťastné páry se nemusejí chlubit svou láskou. Ve skutečnosti o svém vztahu na sociálních sítích téměř nedávají vědět. Zde je pár důvodů, proč se párům s přehnaně okatým životem na sociálních sítích daří hůře.

1. Přesvědčují ostatní, aby přesvědčili sami sebe

Když dva lidé neustále zveřejňují vtipy, vyznávají si lásku nebo sdílejí fotky, na kterých dělají zábavné a romantické aktivity, je to trik, jak přesvědčit všechny ostatní, že jsou ve šťastném a zdravém vztahu. Ve skutečnosti se ale snaží přesvědčit sami sebe, že tomu tak je.

„Často jsou to lidé, kteří hledají potvrzení svého vztahu od ostatních lidí na sociálních sítích,“ říká sexuoložka Nikki Goldsteinová pro Daily Mail.

Stále více lidí trpí psychogenním přejídáním, bulimií či anorexií

Zdraví

„Srdíčka a komentáře mohou být natolik potvrzující, že když se někdo opravdu trápí, může ho to ujistit v tom, že se mu daří dobře,“ dodává.

2. Lidé, kteří přidávají příspěvky častěji, jsou častěji psychopati a narcisté

Průzkum, který sledoval 800 mužů ve věku 18 až 40 let, zjistil, že narcismus a psychopatie předpovídaly vyšší počet zveřejněných selfie.

Další studie zjistila, že zveřejňování příspěvků, označování a komentování na Facebooku je často spojováno s narcismem u mužů i žen.

3. Dokonalost nad autenticitou

Sociální média často zobrazují životy lidí v ideálním světle. To může vytvářet falešný obraz o tom, že všechny vztahy jsou naprosto dokonalé a bezchybné, což je přesně to, o co usilují.

Některé páry si ale uvědomují, že ukázat skutečnou stránku života, včetně všedních hádek a chvil, kdy nejsou nejšťastnější, může být daleko autentičtější a prospěšnější pro vzájemné porozumění.

Jak se vypořádat s kritikou a nenávistí na sociálních sítích

Vztahy a sex

4.  Porovnávají se s ostatními

Sdílení života na sociálních médiích nás může zavést do pasti srovnávání se s ostatními. Když vidíme přátele a známé, jak prezentují své nejlepší momenty, může to v nás vyvolat pocit nedostatečnosti nebo závisti. Tyto negativní emoce mohou vést k narušení vlastního sebevědomí a tím i ke sdílení falešně pozitivních momentů - i přesto, že aktuální život nereflektují.

5. Nejistota skrytá za sdílením

Po průzkumu více než 100 párů výzkumníci z Northwestern University zjistili, že ti jedinci, kteří častěji publikovali na sociálních sítích příspěvky o svém partnerovi, se ve svém vztahu skutečně cítí nejistě.

Jak mohou sociální sítě působit na lidský mozek

Zdraví

Syndrom strachu z promeškání trápí stále více mladých lidí

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám