Hlavní obsah

Jak se vypořádat s kritikou a nenávistí na sociálních sítích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální sítě nám umožňují komunikovat s obrovským množstvím různorodých lidí, což může být velmi zábavné i obohacující. Zároveň ale i značně zničující, a to zejména kvůli kritickým až nenávistným reakcím, které si někteří jedinci nedokážou odepřít.

Foto: Profimedia.cz

Ubránit se nenávistným komentářům na sociálních sítích nemusí být vůbec snadné.

Článek

Být dnes aktivní na sociálních sítích není vůbec tak jednoduché, jak se mnozí domnívají. Zvlášť pokud vystupujete veřejně, je velká pravděpodobnost, že se u vašich fotek či komentářů velmi záhy objeví i doslova nepřátelské reakce, aniž byste k tomu dali důvod.

Nejde přitom o kritiku jako takovou. Pokud je konstruktivní, může člověku pomoci, ale tak tomu bohužel na sociálních sítích není vždy. Dost často se stává, že má tato kritika člověku jen ublížit.

V poslední době jsou navíc lidé ve svých kritických komentářích velmi agresivní. Jejich reakce jsou plné nenávisti, sarkasmu a vulgárnosti ve snaze druhého co nejvíce ponížit a poškodit.

Jak dohadování s lidmi na internetu ovlivňuje naše zdraví

Vztahy a sex

Pokud se tak děje vzácně, většina lidí se s tím dokáže nějak vypořádat. Ale pokud dojde ke stupňování nenávisti, pak to může vést ke značným psychickým potížím. Online šikana může způsobit úzkost, záchvaty paniky, deprese a u některých citlivějších lidí i vést k sebevražednému chování.

Jak se vypořádat s nenávistí v komentářích?

1. Analyzujte komentáře

Než na kritický komentář zareagujete, vždy si jej nejprve zanalyzujte. I když s celkovým obsahem nebudete souhlasit, neznamená to, že se jedná o komentář s úmyslem vás poškodit.

Stále se může jednat o konstruktivní kritiku obsahující pravdivé prvky, které mohou být i pro vás v konečném důsledku užitečné. Snažte se proto nereagovat na komentáře hned, abyste neudělali chybu, že bude vaše reakce působit přehnaně.

2. Poznejte své odpůrce

Haterů je na sociálních sítích mnoho. Doslova se vyžívají ve svých nenávistných komentářích plných opovržení a podkopávání druhých. Ve skutečnosti ale nejde o vás jako takové. Většina těchto lidí tak řeší své vlastní problémy a své vnitřní rozpoložení.

Ne náhodou studie z roku 2020 ukázala, že řadu haterů spojují určité vlastnosti, jako jsou pocity závisti, frustrace a psychopatické rysy.

Neberte si tedy tyto komentáře osobně, rozhodně neodrážejí vaši vlastní hodnotu, ale jen vnímání hatera samého.

3. Stanovte si hranice

Mazání hanlivých zpráv či blokování haterů není vůbec od věci. Rozhodně se nejedná o zbabělost, ale naopak velmi chytrou strategii, kterou chráníte sami sebe a zároveň tak pečujete o své duševní zdraví. Koneckonců je to naprosto vaše věc, komu umožníte své příspěvky komentovat, ať se to někomu líbí, nebo ne. Vždy musí jít v první řadě o vás a vaši pohodu.

Proto se ani nebojte nahlašovat tyto nenávistné komentáře na sítích jak samotnému provozovateli, tak i na Policii ČR. Anonymita poskytovaná jedincům internetem rozhodně není o tom, že tak lidé mohou beztrestně ponižovat a obtěžovat ostatní. Každý by měl umět nést důsledky za své činy.

4. Naučte se ovládat své emoce

Každý máme jiné mechanismy zvládání emocí. Někteří z nás je dokážou potlačit nebo zcela popřít, co cítí, jiní mají tendence se bránit a obhajovat, a to někdy i se stejnou agresivitou jako jejich kritici. Další se rozhodnou vyhnout se konfliktu tím, že si smažou účty na sociálních sítích.

Vždy je dobré si uvědomit, jak na vás tyto komentáře působí, co ve vás vyvolávají a snažit se je zpracovat. Nikdy na ně tedy nereagujte hned. Jednak byste ve svých reakcích mohli udělat chyby, a to nejen pravopisné, ale i faktické a pak byste mohli napsat cokoliv dalšího, čeho byste následně mohli litovat.

Když je člověk naštvaný, převezme nad jeho chováním kontrolu amygdala neboli emoční část mozku, která deaktivuje racionální část.

Proto je vždy lepší nejprve vydechnout a zhluboka se nadechnout a až pak se rozhodnout, jak na tyto zraňující komentáře zareagujete, pokud na ně vůbec budete reagovat.

Sráží vás kritika na kolena? Naučte se jí čelit

Vztahy a sex

Petra Račková: Brzy by měl náš systém umět násilné činy předvídat

Styl

Může se vám hodit na Firmy.cz: Psychologické poradny

Reklama

Výběr článků

Načítám