Hlavní obsah

Proč někteří lidé opakovaně navazují nefunkční vztahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypadá to jednoduše – na počátku vztahu jsou potřeba dva lidé, kteří se přitahují. Buď se jejich pouto časem prohloubí a vznikne vážný vztah, nebo si jednoduše řečeno nesednou, rozejdou se a jdou dál. Je to ale opravdu tak jednoduché?

Foto: Envato

Ilustrační foto

Článek

Na jedné straně známe páry, které jsou spolu deset, dvacet či více let a stále jim to klape. Na té druhé pak existují lidé, kteří se co pár měsíců s někým rozcházejí a dávají dohromady s někým novým – bohužel mnohdy stejně špatným „kandidátem“, se kterým se předtím rozešli. Proč si vybírají neustále špatné partnery, kteří jim lámou srdce?

Jak uvádí psychoterapeutka Julia Floodová, jež přes 27 let pomáhá párům i jednotlivcům řešit různé vztahové krize, existuje několik hlavních důvodů, proč si někteří lidé opakovaně vybírají špatný vztah.

Volba toho, co znáte

Lidé jsou podvědomě přitahováni k tomu, co znají. „Ať už jde o bývalého přítele, matku, otce, či sourozence – bez ohledu na to, jak moc blázniví mohli být –, stali jste se experty na to, jak zvládat život po jejich boku. Mnohé situace, a to často i ty opravdu šílené, už vás tak neděsí,“ vysvětluje odbornice.

Kdy dělat kompromisy ve vztahu a kdy už ne

Vztahy a sex

Možná jste dokonce hráli důležitou roli v tom, jak s takovými lidmi vycházet, nebo se jim naopak vyhýbat. Podobné prostředí znáte velmi dobře. Takže když pak v budoucnu potkáte někoho, kdo spadá do podobného stylu chování, přirozeně vás to k němu / k ní táhne, uvádí na svých stránkách.

Závislost na dysfunkci

Někdy jste podle odbornice s někým ne z racionálních důvodů, jak si myslíte, ale protože dotyčný naplňuje vaši podvědomou potřebu. Problém je ale ten, že to vytváří špatnou dynamiku ve vztahu.

Pokud bojujete s depresí či nudou, „král či královna dramatu“ vám dají pocit, že jste naživu, a váš svět promění v horskou dráhu. „Pokud jste třeba ostýchavá, okouzlující narcis vám možná pomůže ve společenském postavení, život s ním ale bude peklo,“ vysvětluje Floodová.

V návaznosti na to pak zmiňuje i spoluzávislost na druhém člověku, která může mít podobné projevy jako závislost na návykových látkách.

Závislost na lásce může být velmi nebezpečná

Vztahy a sex

Strach ze samoty a nízké sebevědomí

Nízké sebevědomí je dalším faktorem, který nás často „vhání“ do špatných vztahů. Být s někým, i když není vhodný, je pro řadu lidí mnohem jednodušší než se vypořádat s úzkostí a depresí z osamělosti.

Zneužívání

Lidé, kteří druhé zneužívají, se jim dokážou velmi dobře dostat do hlavy. Vidí jen svou realitu a vše je vina někoho jiného. V důsledku toho se zneužívaný potácí mezi obviňováním sebe sama a občasným uvědoměním si, že to tak možná není. Výsledek je ale tentýž – snižuje se opět jeho sebevědomí.

Takový člověk pak ztrácí nejen víru v sebe a své činy, ale i energii potřebnou k tomu, aby vztah opustil.

Jak z toho ven? „Zaprvé nepředpokládejte, že se věci spraví samy od sebe. Zadruhé se s nimi přestaňte potýkat sami. Obklopte se lidmi, kteří vás podporují. A za třetí, nebojte se oslovit odborníky,“ radí Julia Floodová.

Nevhodné návyky, které do vztahu nepatří

Vztahy a sex

Šikana hrozí i v dospělosti. Jak se bránit?

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Psychologické poradny, Koučink

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám