Hlavní obsah

Proč jsou společné chvíle strávené po sexu pro vztah důležité

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sex je nedílnou součástí života. Zdaleka nejpodstatnější ale není jen samotný pohlavní styk, ale i chování partnerů bezprostředně po něm. Právě takové chvíle vedou k větší sexuální a vztahové spokojenosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Sexuální zážitky bývají mnohostranné. Zahrnují vzrušení, příval energie, vášeň, ale také odevzdání se druhému a zranitelnost. Již mnoho článků se zabývalo tím, že kromě sexu samotného je pro vztah důležitá i předehra – tedy čas, který sexu předchází. Jak ale vědci aktuálně upozorňují, stejně důležité je i to, jak se k sobě partneři chovají po sexuálním aktu.

„Následná péče“ po sexu, která by měla zahrnovat takové chování, které zajistí emocionální, fyzickou i psychickou pohodu všech zúčastněných stran, pak může u každého páru vypadat jinak.

Zatímco někdo bude preferovat mazlení nebo sledování filmu, někdo jiný si třeba bude užívat společné vaření či jiné aktivity.

Nejlepší tipy na předehru, když váš vztah postrádá jiskru

Vztahy a sex

Proč je péče po sexu důležitá?

Intimní chvíle bývají zábavné a náruživé, ale mnohdy také chaotické – a to jak fyzicky, tak emocionálně. A právě veškeré pocity s tím spojené umějí následné společně strávené chvíle „naředit“ a ve velké míře přispět k tomu, jak budete vnímat sexuální spojení, ale i vztah jako takový.

Tříměsíční studie, publikovaná v akademickém žurnálu Archives of Sexual Behavior, nepřekvapivě zjistila, že páry, které po sexu tráví společný čas u různých aktivit, které si oba jedinci užívali, pociťovaly vyšší pouto a intimitu ve vztahu.

Stejná studie rovněž zjistila, že po určitou dobu mohou vést stejné aktivity k vyšší sexuální a vztahové spokojenosti. Uvedená zjištění se navíc nevztahují jen páry v dlouhodobých vztazích, stejný prospěch mohou mít i u „kratších sexuálních setkání“, uvádí pro server Psychology Today Jourdan Traversová, která pracuje v sociálních službách.

Na co nezapomínat

Pokud si nejste jisti, jak by takové chvíle po sexu měly vypadat, odborníci doporučují se zaměřit na dva hlavní body.

První z nich je to, jak se sami cítíte. Věnování pozornosti své mysli a tělu po sexu může poskytnout důležité vodítko k tomu zjistit, co byste od svého protějšku chtěli (například pokud cítíte napětí, pomohla by vám masáž? Jste rozrušení nebo nejistí – třeba by pomohlo společné vaření nebo nějaká hra…). O to snazší pak může být následná konverzace o tom, co byste mohli společně dělat.

Jak se ve vztahu emocionálně otevřít

Vztahy a sex

Druhým bodem je poskytnout prostor sobě i partnerovi. Vlastní pocity jsou sice důležité, stejně tak ale i pocity protějšku. Obzvlášť pak třeba ve chvíli, kdy jednoho z partnerů trápí tzv. postkoitální dysforie – tedy náhlé pocity smutku, plačtivosti nebo podrážděnosti po sexuálním styku.

Studie z roku 2019 zjistila, že mezi muži takové pocity zažilo během života kolem 40 procent z 1208 účastníků. U studie provedené mezi ženami to bylo 46 procent z celkového počtu 1489 účastnic.

Odborníci upozorňují, že i když je samotný sex uspokojivý, ovšem zmíněné „zbytkové“ emoce po něm se nijak neřeší, mohou výrazně přispět k nižší vztahové a sexuální spokojenosti. Proto je důležité v takové chvíli být protějšku po boku a ukázat, že jste tu pro něj. Stejně tak pomůže otevřená komunikace, případně humor.

Podle jiné studie vede ke spokojenosti ve vztahu i vyjádření pozitivních myšlenek po sexu. Využijte tedy tento čas ke komplimentu a ujištění protějšku, co pro vás znamená.

Nudu v ložnici zažívá až 40 procent Češek. Receptů, jak s ní bojovat, mají hned několik

Vztahy a sex

Jak budovat zdravý partnerský vztah mezi introvertem a extrovertem

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám