Hlavní obsah

Jak budovat zdravý partnerský vztah mezi introvertem a extrovertem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že protiklady se přitahují, a často je to pravda. Existuje mnoho párů, kde jeden je introvert a druhý extrovert. V hodně případech je to zajímavé propojení dvou světů, může se však stát, že tato odlišnost způsobí v partnerských vztazích velké problémy. Jak se s nimi vypořádat a zachovat si zdravý vztah?

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Je možné, že když je jeden z partnerů extrovert a druhý introvert, může to být překážka. Jeden je temperamentní a společenský, chce trávit spoustu času na večírcích nebo veřejných akcích obklopený jinými lidmi, zatímco druhý je stydlivější a raději zůstává doma a dívá se na televizi. Jeden rád chodí do hlučných restaurací, zatímco druhý si radši objedná pizzu domů. I přesto jim to může fungovat a experti mají řadu rad, jak si ve vztahu vyjít vstříc, když to zrovna skřípe.

Podle vztahového kouče Brada Browninga je nejdůležitější jeden druhého respektovat. Pokud tento aspekt chybí, nemůže fungovat žádný vztah a každá další rada je marná. Existují podle něj ještě další tři důležité zásady.

1. Komunikujte

Stejně jako ve většině vztahových problémů je komunikace opravdu klíčová. Mluvit s partnerem jasně a upřímně o tom, co chcete, vyřeší 90 procent vašich problémů. Pokud vás extrovertní partner pozve v sobotu večer na velký večírek a vy opravdu nechcete jít, řekněte to. Buďte hned upřímní. Stačí říct: „Nechci jít na tuhle párty.“

Pak buďte připraveni, že musíte najít kompromis. Možná se nakonec dohodnete, že půjdete se svým partnerem na tento večírek výměnou za nějaký klidný společný večer doma. To je v pořádku, protože oběti jsou ve vztahu důležité.

Klíčová komunikační pravidla při seznamování

Vztahy a sex

2. Buďte upřímní

Svému partnerovi byste měli být schopni sdělit cokoliv. Ale je důležité, abyste nemluvili jen vy a dali prostor i jemu. Buďte upřímní, že nechcete jít na večírek, ale pak nechte diskusi plynout. Váš partner nyní ví, že nechcete jít, a chápe, že pokud souhlasíte, že přesto půjdete, přinášíte pro vztah oběť. Nemusíte to připomínat.

Není dobrý nápad, abyste partnerovi tajili, že vám jsou velké večírky nepříjemné. Je nesmysl, abyste šli z pocitu viny a celý večer se cítili nepříjemně. Taková situace naopak spíše vede k velkým hádkám, protože bude brzy poznat, že jste nikam jít nechtěli.

3. Dělejte kompromisy

Pokud budete upřímní v tom, co chcete a zároveň ochotní přistoupit na kompromis, vyřešíte tím mnoho potenciálních problémů. Konec konců i pro introverty je dobré občas vyjít z komfortní zóny a zajít mezi lidi.

Extrovertům zase prospěje čas od času zůstat doma a užít si trochu klidu. Najít mezi tím balanc je tak výhodné nejen pro pár, ale i pro oba jednotlivce.

Pozor na vlnu veder aneb Jak horko svádí k podvádění

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Koučink

Reklama

Výběr článků

Načítám