Hlavní obsah

Proč dobrý sex nestačí k záchraně manželství

Novinky, sta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedostatek sexu není ani tak příčina problémů v manželství jako spíše jejich důsledek, tvrdí vztahový kouč Brad Browning. Ačkoliv tedy ve filmu dobrý sex většinou zachrání krachující vztah, ve skutečném životě je všechno o něco složitější.

Foto: Envato

Postupné vyprchání vášně je v manželství častým problémem. Ani skvělý sex ale jako řešení nestačí.

Článek

Možná se v následujících řádcích poznáte. Na začátku vztahu jste měli s partnerem sex velmi často. Potom se ale věci změnily, pořídili jste si dům s hypotékou, děti, budovali kariéry. To ovlivnilo i vaše manželství, které přešlo do rutiny a nudy. Také jste zestárli a už se nepřitahujete tak jako dřív. Přestali jste spolu spát, možná se i podvedli. A teď se ptáte, jak znovu obnovit jiskru ve vztahu.

„Sex, dokonce ani skvělý sex, vaše manželství nezachrání,“ vysvětluje Browning na svých stránkách. „Bez ohledu na to, co říká Hollywood,“ dodává.

Zatímco hollywoodská romantická komedie trvá dvě hodiny, od svého manželství očekáváte mnohem delší průběh. To, co tedy běžně funguje ve filmu, bude v reálném světě fungovat jen těžko. Je to podobné jako v případě detektivního seriálu, ve kterém hlavní postavy tráví čas pronásledováním vrahů a honičkami v autech, ale nikdy je neuvidíte vyplňovat papíry nebo si stěžovat na svoji práci.

Jak poznat, že chodíte s nesebevědomým mužem

Vztahy a sex

Stejně jako by se nikdo nedíval na detektiva z oddělení vražd vyplňujícího osm hodin denně papíry, nikdo by si nepustil ani příběh o obyčejném manželském páru, který se večer dívá na gauči na televizi a ráno se hádá o tom, kdo vynese odpadky. Žhavé sexuální scény prostě ve filmu fungují lépe, ale za cenu překreslování reality každodenních starostí.

„Manželství je příliš komplikované na to, aby ho jedna věc dokázala napravit. Skvělý sex je skvělý a jsem pro, abyste pracovali na jeho obnovení, ale není to magická střela, která vyřeší všechny vaše ostatní problémy,“ pokračuje Browning.

Vyzkoušejte sex bez cíle

Je tedy na čase přehodnotit to, jak vlastně vnímáte manželský sex. Nejedná se totiž o povinnost ani sportovní výkon, tyto představy ve vás akorát často vyvolávají stres a výčitky svědomí a mohou vás dostat pod tlak. V takovém případě pak jen těžko dokážete obnovit intimitu ve vztahu.

Manželským párům, které se potýkají s nedostatkem sexu, doporučuje Browning vyzkoušet takzvaný sex bez cíle. Tedy takový, který není zaměřen na cíl, jakým je především sexuální vyvrcholení. Sex je totiž podle něj spektrem intimních doteků a emocí, nikoliv pouze pohlavním stykem a orgasmem.

„Spektrum ‚necílového sexu‘ zahrnuje doteky, objímání, mazlení, masáže a také povídání. Zahrnuje veškeré sladké řeči, trávení společného času a soustředění se pouze jeden na druhého,“ doplňuje Browning. „To vytváří a udržuje citové pouto mezi vámi a vaším partnerem, a právě toto pouto může zachránit manželství.“

Každé manželství prochází dobrým i špatným obdobím. Také se ale jedná o komplikované pouto dvou lidí, které vyžaduje spoustu práce. Více než jen skvělý sex.

Osobní spokojenost versus rodinné štěstí aneb Co je v životě důležité

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Manželské poradny

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám