Hlavní obsah

Podle čeho poznat, že ze vztahu vyprchává intimita

Jedním z důvodů, proč některé vztahy přestávají fungovat, bývá nedostatek intimity. S tím jdou často ruku v ruce pocity studu či lhostejnosti. Pokud se intimní propast mezi partnery neprohloubí příliš, dá se to napravit. Prvním krokem bývá rozpoznání špatných návyků ve vztahu.

Foto: Profimedia.cz

Chybějící intimitu ve vztahu často nahrazuje lhostejnost.

Článek

Psychoterapeut Bill Maier, který se kromě jiného specializuje i na deprese, posttraumatické stresové poruchy (PTSD) či závislosti pro server Yourtango představil několik varovných signálů, podle kterých poznat, že vás vztah postrádá intimitu.

Jste lhostejní k partnerovi

Jedním ze strašáků, který dokáže nahlodat vztah i vzájemnou blízkost mezi partnery, je lhostejnost. Jakmile přestanete řešit, co vy i váš partner potřebujete a chcete, bývá to začátek konce.

Co dělat, když se cítíte druhým zanedbáváni

Vztahy a sex

Držíte se špatných pocitů

V každém vztahu se dříve či později objeví konfliktní situace, jejich výsledkem budou pocity křivdy, naštvání či roztrpčení. I to ke vztahu patří, ovšem je třeba i s takovými pocity umět pracovat a nedržet je v sobě. Když se jich budete držet, a navíc se je budete snažit před druhým skrývat, je jen otázkou času, kdy se nahromadí do takové intenzity, že se stanou toxickými a zničujícími.

Máte tajemství

Chcete-li ve vztahu překonat pocity lhostejnosti a opět se s protějškem intimně propojit, je třeba poznat emocionální tajemství, která navzájem máte. Pokud je něco, co byste tomu druhému nikdy neřekli, zkuste se vzchopit a dané téma opatrně otevřít.

„Každý vztah má tak velké problémy, jak velká tajemství v sobě partneři drží,“ vysvětluje Maier, proč je lepší si o čemkoli, co by vás mohlo později rozdělovat, promluvit co nejdříve. Čím více tajemství ve vztahu je, o to více lhostejnosti se do něj vkrádá.

Pět věcí, které muži tají před ženami

Vztahy a sex

Nejste reálně přítomní ve vztahu

Být přítomen ve vztahu znamená vyjadřovat a také rozpoznávat pocity. Dokážete zůstat v klidu a bez řečí vyslechnout partnerovy názory a to, co si skutečně myslí? A naopak, pokud chce protějšek naslouchat, umíte vyjádřit veškeré své pocity a touhy beze strachu?

Jak to změnit?

Základním krokem je vytvořit si bezpečné a klidné prostředí, ve kterém budete moci s partnerem prodiskutovat všechny nepříjemné pocity, které vás trápí, třeba stud.

Pokud si na to netroufáte sami dva, můžete požádat terapeuta.

Mluvte spolu a snažte se změnit veškeré negativní myšlenky, které vám brání v sexuálním štěstí. I s tím může pomoci tzv. párové poradenství, které klade důraz na komunikační dovednosti.

Jak zachránit vztah, který se pomalu rozpadá

Vztahy a sex

Jak si lidé ve vztazích ubližují

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám