Hlavní obsah

Jak zachránit vztah, který se pomalu rozpadá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Každý člověk pozná, když se vztah začne rozpadat jako domeček z karet. Komunikace vázne, případně se objevuje výhradě ve formě hádek, intimní pouto slábne a společné aktivity lze napočítat na prstech jedné ruky. Přesto všechno ale cítíte, že jde o určitou etapu vztahu, která by neměla skončit fatálně, tedy rozchodem.

Foto: Profimedia.cz

Každý vztah připomíná sinusoidu. Jednou jste nahoře, podruhé dole.

Článek

Existují vztahy, které se řítí do záhuby a už jim nic nepomůže. Stejně tak ale můžeme najít páry, jejichž vztah má šanci na přežití. Obzvláště to platí u partnerů, kteří se respektují a hluboko uvnitř stále milují.

Pokud se poznáváte ve druhém scénáři, pak boj za vaši společnou budoucnost nevzdávejte. Důležité je pouze to, aby se do boje pustil také váš partner. Jedině tak dosáhnete kýženého výsledku v podobě zachráněného vztahu. Co je nedílnou součástí boje?

Žádná ukvapená rozhodnutí

Každý vztah připomíná sinusoidu. Jednou jste nahoře, podruhé dole. Bohužel v současné společnosti máme tendenci z nepříjemných situací co nejrychleji utíkat, což se promítá také do partnerských vztahů. A tak častokrát směřujeme k rozchodu mnohem dříve, než je to ve skutečnosti nutné.

„V některých případech pouze stačí, dopodrobna se podívat na problém a udělat několik drobných změn,“ říká sexuální terapeutka Jessa Zimmermanová a dodává, že pokud oba partneři chtějí vynaložit úsilí na záchranu vztahu, pak povětšinou dokážou potíže překonat.

Jak hodit minulost za hlavu

Vztahy a sex

Jednoduše řečeno, nedělejte ukvapená rozhodnutí a neodcházejte z boje jenom proto, že jste frustrovaná nebo máte strach.

Upřímnost nadevše

Ve vztahu jste dva, což znamená, že na jeho záchraně musíte pracovat společně. Nezbývá tedy nic jiného než si s partnerem upřímně promluvit o budoucnosti a zjistit, zda nastalé problémy vnímáte podobně. Nevyhrožujte partnerovi rozchodem, pouze se ujistěte, že chce na zlepšení vztahu také pracovat.

„Buďte k partnerovi laskavá, ale zároveň upřímná. V tomto okamžiku už nemáte co ztratit,“ radí sexuální terapeutka pro Mind Body Green.

Nebojte se terapie

Párová terapie je ve společnosti stále jedno velké tabu. Přitom pohled „třetí strany“ může partnerům skutečně pomoci a dodat jejich vztahu novou šťávu. „Párový terapeut je někdo, kdo rozumí partnerským nástrahám a má bohaté zkušenosti s tím, jak tyto nástrahy překonat,“ vysvětluje Jessa Zimmermanová.

Samozřejmě se může stát, že partner odmítne párového terapeuta navštívit. V takovém případě navštivte odborníka sama. „Poznatky, které na terapii získáte, mohou být velmi cenné,“ zdůrazňuje párová terapeutka Margaret Paulová.

I na emocionální nevěru lze pohlížet jako na zradu, která může zničit vztah

Vztahy a sex

Uvědomte si své chyby

Ano, je jednoduché svést problémy na druhé a dělat, že jste bezchybnou partnerkou. Pokud ale chcete vztah zachránit, měla byste si v první řadě zamést před vlastním prahem.

„Většina lidí má jasno v tom, co jejich partner dělá špatně. Rozhodně ale nemají jasno v tom, co dělají špatně oni,“ upozorňuje Margaret Paulová.

Zkuste se tedy zamyslet nad vašimi partnerskými problémy a uznejte, v čem jsou vaše slabiny a stinné stránky. Jedině tak se dokážete pohnout z místa.

Vzpomínejte na světlé momenty

Ve chvíli, kdy se nám vztah bortí pod rukama, máme tendenci myslet jenom na to špatné. Myšlenky se nám točí okolo nepříjemných hádek, lží nebo naopak nevyřčených slov. Pravdou ale zůstává, že by se nemělo zapomínat ani na krásné a pozitivní okamžiky, které jsme s partnerem společně prožili.

„Jaké jsou vaše nejhezčí společné vzpomínky? Co vás na partnerovi těší nebo inspiruje?“ ptá se sexuální terapeutka Jessa Zimmermanová.

Když už jednou byl váš vztah skvělý, znamená to, že se skvělým opět může stát. A dokonce může být ještě mnohem lepší!

Může se vám hodit na Firmy.cz: Manželské poradny, Psychologické poradny

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám