Hlavní obsah

Obavy, které často stojí za neschopností vytvořit intimní pouto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budování a udržování zdravých vztahů vyžaduje, aby byli lidé ochotni druhým důvěřovat, emocionálně do vztahu investovat, ale stejně tak si dovolili být zranitelní. Bohužel mnohé z nich trápí úzkosti, které jim brání vytvářet a udržovat pevné vazby.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Obavy ve vztahu často pramení z dřívějších zkušeností, které v lidech zanechaly emocionální jizvy, hluboko zakořeněné nejistoty nebo negativní přesvědčení o své osobě. To všechno pak mnozí shrnují do celku s označením „strach z intimity“, který ovšem utvářejí různé body.

A právě na ně se detailněji pro server Psychology Today zaměřila licencovaná sociální pracovnice Jourdan Traversová. Jejich pochopení a řešení pomůže nejen ve vztahu, ale i při lepší a přesnější formulaci konkrétních potřeb v životě.

Strach z odmítnutí

Strach z odmítnutí bývá vážnou překážkou v budování vztahů. Tato obava je hluboce zakořeněna a je spojena se strachem, že okolí nebude daného člověka přijímat takového, jaký je. Projevovat se to může například vyhýbáním se sociálním situacím, přílišným sebevědomím, které ve skutečnosti zakrývá strach, nebo také přehnanou kritikou k sobě samému.

Nudu v ložnici zažívá až 40 procent Češek. Receptů, jak s ní bojovat, mají hned několik

Vztahy a sex

Psycholog Mark Leary ve studii na toto téma zjistil, že lidé mají ve svých životech tendenci vnímat více situací či stavů odmítnutí, než ve kterých se skutečně ocitli. Často i proto, že řada z nich bere například neutrální postoj některého člověka jako automatické negativum či selhání.

Prvním krokem k nápravě je tak ochota objektivně posuzovat věci a činy a vyhýbat se neobjektivní negativitě. Dalším krokem je pak snaha postavit se svým negativním myšlenkám a přijmout sami sebe.

Strach z nedostatečnosti

Strach z nedostatečnosti, nebo také přesvědčení, že si nezasloužíme naplňující vztah, si může vybírat velkou daň, tvrdí odbornice. I to se může projevovat několika způsoby – často je vidět srovnávání s ostatními, ale také přetrvávající pocit, že nikdy nejsme dost dobří.

V nedávné studii publikované v žurnálu Personality and Social Psychology psycholožka Gul Gunaydinová z istanbulské Sabanci University naznačila, že k většímu pocitu bezpečí ve vztahu může pomoci shromažďovat a také nahlas vyjadřovat spolu s partnerem pozitivní romantické zážitky a nezapomínat jednoduché projevy lásky.

Co udělat předtím, než se s někým intimně sblížíte

Vztahy a sex

Strach z opuštění

I strach z opuštění často pramení ze zkušeností v minulosti – může se projevovat dvěma způsoby.

Pokud jste byli v minulosti emocionálně zanedbáváni ze strany rodičů či partnera, je přítomen přirozený strach, že tak mohou činit i další lidé – což způsobuje strach z emocionálního opuštění.

K fyzickému opuštění pak dochází, když z vašeho života odešla (možná i předčasně) důležitá osoba – většinou rodič.

Studie publikovaná v Journal of Youth and Adolescence pak poukázala na to, že nemusí jít jen o „plánovaný“ odchod některého z rodičů, například při rozvodu, stejný vliv má i úmrtí jednoho či obou rodičů. Následky toho pak mohou v dalších vztazích přetrvávat i dlouhé roky.

Úzkostná porucha vás může doslova paralyzovat

Zdraví

Jak se ve vztahu emocionálně otevřít

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Psychologické poradny

Reklama

Výběr článků

Načítám