Hlavní obsah

Jak zachránit přátelství a kdy už ho naopak nechat být

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý z nás zná krize v přátelství a následné dilema, zda vztah zachraňovat, nebo daného člověka nechat jít. Kde je hranice toxického vztahu mezi přáteli? A jak se vypořádat se záchranou přátelství?

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Konflikty jsou komplikovanou situací pro každého z nás. Proto se někdy může zdát přerušení přátelského vztahu jako nejlepší a nejzdravější varianta. Čelíme ale osamělosti, a tak je náprava vztahu nutnost ve spojitosti s biologickými faktory, píše server CNN.

„Je to vlastně otázka života a smrti,“ napsala Lydia Denworthová ve své knize Friendship: The Evolution, Biology and Extraordinary Power of Life’s Fundamental Bond (Přátelství: Evoluce, biologie a mimořádná síla základního pouta života). „To, jak jsme propojeni, se nese v naší DNA. Proto přátelství není volba ani luxus. Je to nutnost, která je rozhodující pro naši schopnost uspět a prosperovat.“

Pokud jste v minulosti přerušili s dobrými přáteli kontakt, mohl by být ten správný čas na probrání svých zraněných pocitů a možných nedorozumění. Přece jen nevyřešené konflikty z nás přirozeně vysávají cennou energii. Proto je dobré vnímat práci na vztahu i jako péči o sebe.

Co rozvodoví právníci nikdy nedělají ve svém manželství

Vztahy a sex

Zde je pět tipů, jak přátelství napravit, nebo ho hodit za hlavu, pokud je opravdu příliš toxické.

1. Zamyslete se a najděte ve vztahu to dobré

Předtím, než budete čelit obtížnému rozhovoru, zastavte se a pořádně se zamyslete. „Přemýšlejte o konkrétním okamžiku, kdy vám toto přátelství přineslo radost nebo vzrušení,“ doporučil Adam Smiley Poswolsky, autor knihy Friendship in the Age of Loneliness (Přátelství ve věku osamělosti).

Proto je doporučováno sepsat si seznam věcí, které na svém příteli oceňujete. Poté tento seznam nebo některé body můžete sdílet i s druhým člověkem. „Začít z perspektivy vděčnosti a pozitivity, to udělá konverzaci mnohem smysluplnější,“ radí Poswolsky.

„I kdyby po rozhovoru stále panovalo napětí a rozhodnete se, že se potřebujete na chvíli oddělit, nebo dokonce natrvalo omezit společně strávený čas, toto ocenění povede k budování empatie a vzájemného porozumění,“ dodal.

2. Zvolte jiný komunikační kanál

Pokud komunikace vázne, zkuste i jiné komunikační kanály. „Lidé jsou nadšeni, když dostanou poštu, která není katalog nebo úřední oznámení. Pošlete pohlednice, napište dopisy nebo pošlete někomu knihu, o které si myslíte, že by se mu líbila,“ doporučil Poswolsky.

„Zkuste si psát dopisy, než si promluvíte. Ve svém dopise uveďte, proč si myslíte, že je váš vztah pochroumaný – a proč ho chcete napravit.“

I přátelství lze přechodit

Vztahy a sex

Tento přístup vám může pomoci získat empatii a zlepšit komunikační dovednosti. „Možná si uvědomíte, že váš přítel procházel něčím, čeho jste si nebyli vědomi. Začnete naslouchat, než si vůbec sednete, abyste si spolu promluvili,“ poznamenal Poswolsky.

3. Dejte tomu čas a zkuste to znovu

Každý se s konfliktem vypořádává jinak, proto buďte připraveni dát druhému i více prostoru, než byste potřebovali vy sami. Psycholožka a odbornice na přátelské vztahy Maria Francová poznamenala, že přátelství může vyžadovat čas, aby se vrátilo do normálního stavu po konfliktu. Přetrvávající nepříjemné pocity pak vyžadují více pozornosti.

Francová doporučuje velmi otevřený a upřímný přístup, aby nedošlo k dalšímu nedorozumění a aby se vzduch po konfliktu kompletně vyčistil.

Zároveň ale upozorňuje na to, že někdy může být řešení situací nad vaše schopnosti. „I pokud přítel nechce nic napravovat, můžete na sebe být hrdí, že jednáte čestně. Pamatujte, že nemáte pod kontrolou ostatní lidi a udělali jste, co jste mohli,“ dodala.

Kdy může fungovat přátelství mezi mužem a ženou

Vztahy a sex

4. Zamíchejte s vazbami

Velikou výzvou dlouhodobých přátelství je přemítání nad minulostí. Tedy neustálé připomínání toho, jaké přátelství bývalo. Lidé se ale mění, priority a situace se mění.

Pokud se snažíte vyřešit konflikt a cítíte, že už se věci nevrátí do starých kolejí, je namístě zauvažovat o více ležérní formě přátelství. „Říkám tomu přehazování nábytku ve vašem společenském životě,“ uvádí k tomu Lydia Denworthová. „Ne všechna přátelství vydrží na celý život, a to je v pořádku,“ dodala.

5. Nepřehlížejte varovná znamení

Někdy přátelský vztah vázne kvůli komunikaci, někdy je problém mnohem hlubší. Francová v návaznosti na svou praxi radí, ať dobří přátelé nezahazují vztah jen kvůli jednomu konfliktu.

Zároveň ale doporučuje, abychom nepřehlíželi tzv. red flags, tedy špatná znamení, přes která by neměl „jet vlak“. „Pokud uděláte vstřícný krok a všimnete si, že dělá více škody než užitku – například přítel nepodporuje váš úspěch, šikanuje vás, je bezohledný nebo se cítíte vyčerpaní, nepochopení –, možná je čas skončit místo nápravy,“ řekla Francová.

Zásadní je vyhodnocení poměru dobra a škody napáchané vztahem. „Buďte k sobě upřímní, pokud jde o zdraví přátelství, a nezůstávejte u něj jen kvůli minulosti, pokud vás vztah jinak zraňuje,“ řekl Denworthová.

Když se nacházíme v komplikované životní situaci, rozhovory po konfliktech s přáteli spadají až na konec našeho seznamu priorit. Přesto jsou lidské propojení a vztahy základní lidskou potřebou a je důležité je vnímat a přijmout i negativní stránky, které s přátelstvím souvisí.

Když spolu partneři zůstávají jen kvůli dětem

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám