Hlavní obsah

Když spolu partneři zůstávají jen kvůli dětem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho partnerů spolu zůstává, i když si spolu nerozumí, nemají se rádi, a to všechno jen kvůli dětem. Pravda je ale taková, že děti nejsou hluché ani slepé a moc dobře si uvědomují, že vztah mezi rodiči nefunguje, zvlášť když musí mezi nimi často pozorovat neustálé hádky, obviňování a vzájemnou frustraci. Dobří rodiče opravdu nejsou ti, kteří jsou vždy přítomni v životě svých dětí, k tomu je zapotřebí mnohem víc.

Foto: Profimedia.cz

Mnoho partnerů spolu zůstává, i když si spolu nerozumí.

Článek

Rodiče by si měli uvědomit, že pouhá přítomnost dětí v prostředí, kde spolu žijí dva lidé, kteří se nemilují, může mít vážné dopady na jejich mozek.

„Podle odborníků agresivní chování a negativní emoce děti přímo formují a je velmi vysoká pravděpodobnost, že nakonec tyto špatné dovednosti začlení do svých vlastních vztahů a výchovných stylů v budoucnosti,“ vysvětluje psycholožka Valeria Sabaterová.

Dopady na děti

  • Nepozornost. Někdy jsou rodiče tak zaujatí svými vlastními hádkami, že mohou své děti zanedbávat.
  • Vzdělávací rozpory. Když mezi rodiči nefunguje harmonie, často kladou protichůdné požadavky na své děti.
  • Jak se vztah rozpadá a je stále těžší v něm zůstávat, velmi záhy se objeví i úzkost či pocity zoufalství. Nešťastní rodiče pak nejsou schopni správně plnit své rodičovské a výchovné povinnosti.
  • Projekce viny na děti. Pokud se rodiče cítí nešťastní z toho, že zůstávají ve společné domácnosti kvůli dětem, mohou pak samotné děti považovat za viníky svého vlastního neštěstí. V důsledku toho v dětech vyvolávají pocit viny.

Oddělené bydlení nejlepším řešením pro děti

Časy se mění. V generaci našich prarodičů, nebo dokonce našich rodičů, bylo běžné zůstávat v nefunkčních vztazích. Dnes ale existují i vědecké studie, které přesně toto chování nedoporučují.

Jde o to, že jakýkoliv diskurz, který pro psychickou pohodu dítěte volí za každou cenu vztahovou stabilitu, se na dítěti vždy podepisuje negativně. Vyrůstat tak v domově, kde se rodiče nemilují, je na škodu.

Samozřejmě každé odloučení od jednoho rodiče je pro děti přirozeně bolestivé, nicméně pokud o tom všem rodiče budou se svými dětmi otevřeně mluvit, dlouhodobější problémy nevzniknou. Důležité je, aby rodiče svým dětem ukázali, jak správně zvládat jejich emoce, postoje a myšlenky.

Jak pomoci dětem vyrovnat se s rozchodem

Rodiče musí pochopit, že i když je pro ně rozvod nevyhnutelný a samozřejmě bolestný a bude pro ně velmi těžké se s tím vyrovnat, vždy musí myslet hlavně na děti a věnovat se jim.

  • Děti se musí vždy cítit bezpečně a milovány.
  • Je důležité říkat jim pravdu.
  • Je nepřípustné, aby jeden rodič štval dítě proti tomu druhému.
  • Je důležité, aby o tom, co děti prožívají, se svými rodiči mluvily a ti se snažili jim vždy zodpovědět všechny jejich otázky. Jedině tak jim pomohou vypořádat se s jejich emocemi.
  • Vždy je pro děti dobré, když mají i po rozvodu jasně stanovená pravidla a také rutiny, kterým se rodiče přizpůsobují.

Anketa

Zůstali byste ve vztahu s partnerem, kterého nemilujete, jen kvůli dětem?
Ano, pokud si spolu nastavíme pravidla, která budeme společně dodržovat.
3,6 %
Ano, děti potřebují vyrůstat ve společné domácnosti s matkou i otcem.
5,5 %
Ano, pokud bychom se nehádali a vzájemně respektovali, proč ne.
52,6 %
Ne, to by stejně nefungovalo.
36,1 %
Ne, ale nevím, zda bych dokázal/a bojovat, pokud by druhý trval na opaku.
2,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5615 čtenářů.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Manželské poradny

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám