Hlavní obsah

Jak poznáte, že si vás v práci neváží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý z nás na pracovišti stráví minimálně třetinu svého života a je velmi důležité hledět i na to, jak se zde cítíme, protože i to se odráží nejen na naší finanční pohodě, ale především psychickém a fyzickém zdraví. Proto je tak důležité hledět i na to, jak jsme v práci respektováni, oceňováni a zároveň uznáváni. Bohužel, jak ukazují mnohé průzkumy, mnozí lidé právě tyto věci ve své práci postrádají.

Foto: Profimedia.cz

Řada lidí se ve své práci necítí doceněna.

Článek

Pro všechny zaměstnavatele by mělo být prioritou, aby se jejich zaměstnanci cítili ve své práci spokojeni, podporováni ve svém profesionálním růstu a také patřičně odměňováni. Nejde přece jen o blaho jednotlivce, ale o dopad na celou firmu, což potvrzují i průzkumy, které ukazují, že spokojenost zaměstnanců úzce souvisí s produktivitou.

Přes to všechno se ale většina lidí necítí ve své práci doceněna, alespoň to ukazují data poradenské a analytické firmy Gallup. Podle nich pouze 21 procent zaměstnanců na celém světě je v práci skutečně spokojeno. Ostatní řeší především to, že zaměstnavatelé podceňují veškerá možná zlepšení, která by vedla k jejich spokojenosti.

Podívejte se s námi, jak nejlépe poznáte, že si vás v práci skutečně neváží.

1. Neuznávají vaši cenu

Pracovní smlouva je dohoda, kde výměnou za plat nabízíte svůj čas, znalosti a zkušenosti. Vaši zaměstnavatelé by tak měli uznat vámi dobře vykonanou práci, ale také vaši oddanost, píli a rozhodnost.

Jak se vypořádat se stresem na pracovišti

Zdraví

Ve společnostech, kde úsilí pracovníka není uznáváno, není ani patřičně oceňováno. Podle knihy 12 prvků skvělého řízení od organizace Gallup musí dobré společnosti hledět na chválu a kariérní růst zaměstnanců. Pokud tak nečiní, na zaměstnancích jim opravdu moc nezáleží.

2. Kariérní postup

Jedním ze základních klíčů k udržení pracovní motivace je šance na povýšení. Může to být formou zvýšení platu v důsledku odpracovaných let, zkušeností až po možnost převzetí větší odpovědnosti nebo povýšení.

Podle průzkumu společnosti PayScale, když budete žádat o vyšší plat a budete mít pocit, že si ho zasloužíte, a nedostanete ho, pak je to jeden z nejčastějších důvodů, proč lidé ze zaměstnání odcházejí.

3. Neposlouchají vás

Společnost je tvořena skupinou lidí, kteří spojují svou práci a úsilí k dosažení cílů. I když máte své nadřízené, kteří řídí vaši práci, měli byste mít i vy prostor k vyjádření svých názorů týkajících se provedení a uskutečnění práce.

Pokud váš hlas není ve společnosti slyšet, není zde prostor pro vaše návrhy na zlepšení a nikoho nezajímá ani vaše zpětná vazba, je to špatně a také se jedná o velmi významný ukazatel toho, že zaměstnanci jsou v této společnosti jen bezvýznamná čísla, která lze snadno nahradit.

4. Dávají vám najevo, že na vás nezáleží

Společnost, která respektuje své zaměstnance, jim dává pocit, že na nich jako na lidských bytostech záleží. Každý vedoucí by tak měl být otevřený diskuzi a případné spory by měl řešit s patřičným citem.

Společnosti, které se snaží pouze těžit ze zaměstnanců, na ně vyvíjejí nadměrný tlak, aby zajistily dosažení stanovených cílů, a to bez ohledu na to, jak se dotyční zaměstnanci cítí, jaké mají další povinnosti, rodinný život apod.

Zaměstnanci se pak snadno dostávají do stresu a hrozí jim i syndrom vyhoření.

Co byste měli vědět o syndromu vyhoření dřív, než potká i vás

Zdraví

5. Zasekli jste se na jednom místě

Práce by neměla být jen zdrojem peněz, ale také prostředkem k rozvoji vašeho potenciálu. Měla by vám tak nabízet nové výzvy přizpůsobené vašim zájmům a schopnostem.

Každá dobrá společnost by tedy měla hledět na osobní rozvoj svých zaměstnanců, pomáhat jim identifikovat a překonávat jejich slabé stránky a poskytovat příležitosti k učení.

Pokud máte pocit, že jste se zasekli na jednom místě, a nevidíte žádné příležitosti k rozvoji ani žádnou podporu v tom, abyste mohli růst a zlepšovat se, pak je zřejmé, že vašemu zaměstnavateli na vás skutečně nezáleží.

Anketa

Cítíte se v práci dostatečně oceněni?
Ano, po finanční i kariérní stránce
10,5 %
Ano, ale jen po finanční stránce
5,1 %
Ano, ale jen po kariérní stránce
2 %
Ne, po finanční stránce určitě ne
44,2 %
Ne, víc než peníze ale především postrádám pocit, že si váží mé práce
25,7 %
Ne, už dlouhý čas stojím na jednom místě
5,8 %
Ne, je to i důvod, proč si hledám jiné zaměstnání
6,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19924 čtenářů.

6. Nemůžete být sami sebou

Jednou z hlavních povinností HR oddělení je dosáhnout dobrého souladu mezi zaměstnanci a jejich pozicemi. Proto by zde měly být vždy brány v úvahu kvality zaměstnance a požadavky na práci.

Pokud máte skvělé dovednosti a zájem o týmovou práci a jste umístěni v extrémně konkurenční pozici, nebudete se cítit dobře, a je tak velká pravděpodobnost, že nebudete ani v práci spokojeni. Společnost, která si váží svých lidí, ví, jaké jsou jejich silné stránky, a umožňuje jim je denně využívat.

Kterým kolegům se raději vyhnout

Vztahy a sex

Jednoduchý tip, který vám pomůže pracovat efektivně

Zdraví

Může se vám hodit na Firmy.cz: Inzerce práce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám