Hlavní obsah

Jednoduchý tip, který vám pomůže pracovat efektivně

Máte problémy s dokončováním úkolů nebo vás brzdí přílišné rozptýlení? Osvojte si jednoduchou metodu, která vznikla jako pomoc pro jedince trpící poruchou pozornosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dělá vám problém uklidit nashromážděné oblečení za židle nebo umýt špinavé nádobí? Najít motivaci může být obtížné, obzvláště potom, co se vrátíte po celém dni z práce. Obzvláště náročné to pak může být pro jedince potýkající se s ADHD, kteří bojují s prokrastinací a roztěkaností.

Pokud se tyto stavy týkají i vás, vyzkoušejte metodu tzv. „bodydoublingu“. Pod složitým názvem se skrývá jednoduchá strategie, kdy se při vykonávání úkolu vždy obklopíte alespoň jedním člověkem. V praxi to vypadá tak, že začnete skládat prádlo třeba v přítomnosti svých dětí, které u toho mohou pracovat na svých domácích úkolech.

Pokud pracujete z domova, vezměte si práci do kavárny, kde jsou další lidé. Z jejich přítomnosti budete cítit větší tlak na svoji efektivitu. „V podstatě potřebujete jinou osobu ve stejné místnosti, ať už fyzicky, či virtuálně,“ říká terapeutka Danielle Dellaquilaová pro Huffington Post.

Co dělají lidé z nejšťastnější země na světě jinak

Zdraví

Bodydoubling zkrátka funguje jako motivátor. „Vidět, jak ostatní přistupují k plnění úkolů a jsou za ně odměňováni, vede druhé k napodobování tohoto chování,“ vysvětluje terapeutka Danielle Dellaquilaová.

„Navíc lidé s ADHD často bojují s regulací svých emocí a cítí se v klidu, když mají vedle sebe někoho, na koho se mohou spolehnout,“ dodává.

„Tento princip může být užitečný pro každého, kdo se snaží zůstat soustředěný nebo dává přednost spojení příjemné aktivity s méně příjemnou,“ říká doktorka Liv Harringtonová, která sama trpí ADHD. Příkladem je poprosit přítelkyni, aby vám pomohla s úklidem šatníku. Třídění může být zábava a třeba díky starému oblečení zavzpomínáte na dávné časy.

Bodydoubling má smysl i z pohledu neurologie. „Lidé s ADHD mají obecně nedostatek dopaminu, trávení času s ostatními jeho hladinu v těle zvyšuje,“ dodává Dellaquilaová.

Prokrastinace: 6 tipů, jak s ní přestat

Zdraví

Reklama

Související témata:

Související články

Prokrastinace: 6 tipů, jak s ní přestat

Je vaším každodenním chlebem roztěkanost nebo bojujete s prokrastinací? Naštěstí existují způsoby, jak zkrotit svoji mysl a osvojit si techniky, díky kterým...

Výběr článků

Načítám