Hlavní obsah

Jak peníze ovlivňují vztahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Romantické knihy a filmy nám tvrdí, že láska je to nejdůležitější v životě a především na ní by mělo záležet. V reálném světě vztahů je to bohužel výrazně jinak. Ano, láska je důležitá, stejně tak ale do hry vstupují i jiné faktory, pokud jde o vztah. Ať tomu uvěříte, nebo ne, jedním z nich jsou i peníze.

Foto: Profimedia.cz

Je bohatství pro vztah výhrou, nebo naopak zátěží?

Článek

Všichni víme, že bez peněz je život mnohem složitější. Přesto máme tendenci si myslet a tvrdit, že ve vztahu nebo pro založení vztahu až tak důležité nejsou.

Realita je ale taková, že důležité jsou. A ovlivňují mnohé, včetně vztahů, a to bez ohledu na náš vlastní názor.

V jedné z nedávných britských studií bylo například zjištěno, že bohatší lidé mají automaticky více možností k seznamování. Nejen že chodí na rande častěji, ale také ho více plánují a organizují, zatímco u lidí, kteří vydělávají méně, je to více dílem náhody.

Proč lidé považují bohatství za atraktivní?

Existuje několik teorií, proč je pro mnohé lidi bohatství lákavé. Jedna z nich říká, že lidé si spojují bohatství s úspěchem. A protože většina lidí chce být ve svém životě úspěšná, dává smysl, že by chtěli i chodit s někým, kdo dosáhl podobné úrovně úspěchu.

Když peníze způsobují problémy ve vztahu

Vztahy a sex

Někteří lidé věří, že bohatství je spojeno se schopností chránit a poskytovat potřebné. Tato teorie tak naznačuje, že lidé vidí bohaté jedince jako schopné se o ně postarat a dát jim to, co v životě chtějí.

Jiní pak věří, že bohatství jednoduše činí lidi atraktivnějšími. Tato teorie je založena na myšlence, že nás přitahují věci, které jsou vzácné a cenné. A protože opravdové bohatství je poměrně vzácné, spadá do této kategorie.

Anketa

Je podle vás dostatek peněz dobrým základem pro vztah?
Ano, rozhodně to je dobrý základ.
37,1 %
Být finančně v klidu je výhoda, ale není to podmínka.
58,7 %
Ne, příliš mnoho peněz vztahům škodí.
4,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3541 čtenářů.

Jak peníze ovlivňují vztahy

Někteří odborníci věří, že peníze mohou ve skutečnosti vztah posílit. Jednoduše už proto, že páry, které mají více peněz, si mohou koupit věci, které jim usnadní život, a oni budou mít pohodlnější a lepší vztah. Nehledě na to, že vylepší i jejich společenskou situaci (lepší auto, dům, škola pro děti).

Odlišný postoj k financím může mít na vztah stejné dopady jako nevěra

Vztahy a sex

Další mnozí naopak věří, že bohatství je negativem vztahu. Podle nich jsou majetní lidé ve větším stresu z mnoha důvodů, který vede k rozkolům. Tak jako tak, jednoznačná a jednotná odpověď neexistuje. Vždy totiž záleží hlavně na dotyčném páru. A na tom, jak chce zacházet s rolí peněz ve svém vztahu. Zda je využije, nebo se jimi nechá zneužít, tvrdí pro server Yourtango mentorka Esther Bilbaová.

Navíc je potřeba brát v úvahu, že jde sice o silný, ovšem ne jediný faktor, který může mít vliv na spokojený vztah. Peníze sice mohou nabídnout více možností (například k seznámení), ale štěstí a pravou lásku nikdy nezajistí.

Reklama

Výběr článků

Načítám