Hlavní obsah

Když peníze způsobují problémy ve vztahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peníze nejsou tím nejdůležitějším v životě, přesto je potřebujeme. Současná společnost bohužel dává hodnotě peněz velký význam. Podle jejich množství druhé často škatulkujeme. To v mnoha lidech vyvolává pocit, že jich nemají dost, ale i to, že si za ně lze všechno koupit.

Foto: Profimedia.cz

Častým narušitelem vztahů bývají peníze a rozdílný vztah partnerů k nim.

Článek

Jenže to není pravda. Lásku si za peníze nekoupíte, stejně tak vám peníze nemohou nahradit čas strávený s vašimi bližními. Naopak, ve výsledku mohou ve vztazích napáchat hodně škody. Podívejte se s námi, kdy peníze mohou způsobovat potíže.

Srovnávání se s druhými

Je velmi snadné se z hlediska peněz srovnávat s ostatními. Máte stejné množství peněz jako vaši sousedé, známí? Jaký je jejich dům, lepší než ten váš? Chodí jejich děti do soukromých škol? A tak by se dalo pokračovat dál a dál.

Poradna: Spory ohledně rodinného rozpočtu

Vztahy a sex

Pravda je taková, že čím víc budete srovnávat svůj vztah z hlediska financí s ostatními, o to víc budete zklamaní. Každý jsme na jiném místě, vždy tak bude existovat někdo, kdo je a bude na tom lépe, vysvětluje na svém blogu manželská a rodinná finanční terapeutka a poradkyně Lianne Avilaová z americké Kalifornie.

Nemluvíte o penězích

Peníze mohou způsobovat problémy už jen tím, že o nich nebudete ve vztahu mluvit. Čím dříve si o nich proto s partnerem otevřené promluvíte, tím lépe.

Odlišný postoj k financím může mít na vztah stejné dopady jako nevěra

Vztahy a sex

Budete mít každý svůj účet, nebo si založíte společný? Jak moc utrácíte? Chcete někam investovat? Jakou částku jste ochotni vložit do zábavy? To jsou jen některá témata, která by se měla řešit. Jinak brzy začnou peníze vztah nepříjemně ovládat či narušovat.

Tajíte před sebou peníze

Z více než desetileté zkušenosti s financemi terapeutka dokládá, že řada lidí před protějškem peníze tají. A to jak příjmy, tak i výdaje. Takový krok ale může být brán jako zrada. I tady hraje důležitou prevenci budoucích potíží komunikace.

Jak naučit děti rozumně zacházet s penězi

Děti

Striktně rozdělené peníze a účty

Vztah je o vzájemném partnerství (s manželským slibem i bez něj). Je proto jasné, že se obě strany mají na všem podílet společně – i na financích. Rozhodně není vhodné používat peníze jako určitou moc ve vztahu. Pracujte proto na rozpočtu i výdajích společně.

„Oba lidé ve vztahu mají své sny a většinou jsou k tomu třeba peníze. Poslední, co ve vztahu chcete, je boj o moc formou peněz. To může zcela zničit i naprosto dobrý vztah,“ vysvětluje Avilaová.

Žena vydělává víc než já a je živitelkou rodiny. Někdy to nenávidím, přiznává manžel

Vztahy a sex

Odlišné finanční priority

Každý má přístup k penězům jiný. Ovšem všichni by měli být zodpovědní za své finanční výdaje. I proto je třeba ve vztahu mluvit o finančních prioritách. Pokud se totiž jeden z páru bude snažit poctivě šetřit, zatímco druhý bude rozhazovat za večírky či oblíbené věci, je to zásadní rozdíl, který může napáchat mnoho škody. Tady opět přichází na řadu potřeba komunikace.

Dluhy

Jste otrokem kreditních karet? Využíváte je do posledního drobečku, ale nejste schopni splácet své závazky? Čím větší budou vaše dluhy, o to víc tím bude dříve či později trpět váš vztah. „Moje rada zní – čím méně dluhů, tím šťastnější vztah,“ tvrdí poradkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám