Hlavní obsah

Pátek třináctého. Den, který vám může přinést smůlu i štěstí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pátek třináctého mnozí lidé považují za nejsmolnější den vůbec. Přestože nikdo pořádně neví, kde tato pověra vznikla, je hluboce zakořeněna v našich životech. Věří na ni miliony lidí po celém světě, stejně jako na přeběhnutí černé kočky přes cestu či rozbití zrcadla.

Foto: Profimedia.cz

Pátek třináctého mnozí lidé považují za nejsmolnější den vůbec

Článek

Stejně tak jako u mnoha dalších pověr, které se vyvíjely v průběhu času a napříč kulturami, je velmi složité určit původ pátku třináctého. Číslo 13 bylo v každém případě považováno za nešťastné již v dávných dobách.

Například v severské mytologii se nešťastná třináctka váže k příběhu boha lsti, falše a dalších špatností Lokiho, který narušil poklidnou večeři boha Odina s jeho 11 blízkými přáteli, čímž se počet přítomných bohů zvýšil na 13. Tehdy slepý bůh Hodr byl Lokim naveden, aby zastřelil svého bratra Baldera (boha světla, radosti a dobra), a to hrotem z jmelí v rámci pojistky jeho smrti.

Ze Skandinávie se pověra poté rozšířila na jih Evropy, kde již bylo na třináctku špatně nahlíženo kvůli Poslední večeři. Té se na Zelený čtvrtek zúčastnil Ježíš Kristus a jeho 11 učedníků (apoštolů) a třináctý Jidáš Iškariotský, jenž následně zradil Ježíše, což vedlo k jeho ukřižování na Velký pátek.

Lidé nevěří na nadpřirozeno, přesto pověrám přikládají větší význam, než by měli

Zdraví

Číslo 13 bylo neoblíbené i kvůli předchozí dvanáctce, která byla historicky považována za číslo úplnosti. Je 12 měsíců v roce, 12 bohů Olympu, 12 hodin na hodinách, 12 kmenů izraelských a 12 bylo taktéž imámů, spirituálních a politických následovníků proroka Muhammada.

Podobně jako na třináctku bylo negativně nahlíženo i na samotný pátek. Jednak pátek je dnem, kdy Adam a Eva snědli zakázané ovoce ze stromu poznání, ale i dnem, kdy Kain zavraždil svého bratra Ábela, byl svržen Šalamounův chrám či vyplula Noemova archa při velké potopě.

Pátek 13. jako viktoriánský vynález

Pátek 13. se stal synonymem neštěstí podle novodobé historie až v 19. století. Podle odborníka na folklór a pověry Steve Rouda se jedná o viktoriánský vynález. Od té doby nabyl tento den popularity i díky knihám a seriálu.

Například v roce 1907, tedy na začátku 20. století, vyšel román Thomase W. Lawsona „Pátek třináctého“, který vypráví příběh bezohledného makléře, jenž využil pověry kolem pátku 13. k úmyslnému zhroucení akciového trhu.

Na popularitě získala pověra kolem pátku 13. i v 80.letech 20. století díky seriálovému fenoménu Pátek třináctého, kde hlavní roli sehrál vraždící maniak v masce hokejisty.

Následně tuto pověru zpopularizoval román Dana Browna Šifra mistra Leonarda, kde vznik pověry pátku 13. byla zdůvodněna zatčením stovek členů templářských rytířů v pátek 13. října 1307.

Pátek třináctého jako šťastný den

Ne všichni tento den považují jako smolný. Pro mnoho lidí byla jak třináctka, tak pátek symbolem štěstí.

V pohanských dobách se například věřilo, že pátek má jedinečné spojení s bohyněmi. Lze to i vyvodit z anglického názvu pro pátek, tedy Friday, který je odvozen ze jména královny Asgardu bohyně Friggy, jež poskytovala ochranu domovům a rodinám, udržovala společenský řád a uměla ovládat umění proroctví. A také její přítelkyně bohyně lásky, plodnosti a války Freyje, která byla obdařena schopností předpovídat budoucnost a určovat, kdo zemře v bitvách. Tyto bohyně byly uctívány v celé Evropě a Norové a Germáni i díky nim považovali pátky za šťastné dny, které jsou i nejvhodnějšími dny pro svatby.

„Když norské a germánské kmeny konvertovaly ke křesťanství, Frigga byla v hanbě vyhnána na vrchol hory a označena za čarodějnici,“ vysvětluje ve své knize Mimořádné počátky každodenních věcí Charles Panati.

„Věřilo se, že zlomyslná bohyně svolala každý pátek schůzku s jedenácti dalšími čarodějnicemi a ďáblem – shromážděním třinácti – a plánovala špatné osudy na nadcházející týden,“ dodává.

Když se z obyčejné pověry stane fobie

Chorobný strach z čísla 13, tzv. triskaidekafobie, je něčím, co jen ve Spojených státech pravidelně ochromuje desítky milionů lidí. Řada z nich zůstane doma místo toho, aby šla do práce či nakupovat. Často odkládají i plánované cesty.

A když už svou cestu neodloží, tak často sednou do auta už s tím, že v ten den očekávají něco špatného, a podvědomě doslova přivolávají nějakou nehodu či neštěstí.

Nejčastější druhy fobií aneb Čeho se bojí nomofobici či gamofobici

Styl

Svátek pro sázející

Z dat českých sázkových kanceláří vyplývá, že pátek 13. je spojován s masivním přílivem sázek do číselných loterií. Češi mají za to, že je tento den nakloněn výhrám a štěstí. V pátek 13. února například zvítězil český hokejový národní tým v první bitvě olympijských her v Naganu.

„Pátek třináctého je sázkařsky nejsilnějším dnem dlouhodobě a víme, že právě v tomto datu zkouší své štěstí i lidé, kteří běžně nepatří mezi pravidelné sázející. Během posledního pátku třináctého jsme se se Sportkou dosáhli na dvojnásobný počet přijatých sázek a odhadujeme, že tentokrát se podaří tuto hranici ještě posunout,“ upozorňuje Martin Eliáš ze společnosti Sazka.

Číslo 13 je mezi českými sázejícími obecně populární a spolu s čísly 7 a 10 se řadí k nejčastěji tipovaným hodnotám.

Vše bylo jinak. Dokument vyvrací zažité mýty o Titaniku

Koktejl

Pověrčiví Češi: Rozhodí je kočka i rozbité zrcadlo

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám