Hlavní obsah

Kůže, kašmír, vlna a drahé kovy. Jak pečovat o luxusní materiály

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne nadarmo se o Češích traduje, že mají zlaté ruce. Příkladem jsou malé české značky s luxusním zbožím, které přinášejí do našich životů nejen estetický půvab, ale také kvalitu. Při správné péči nám výrobky z kůže, kašmíru, vlny nebo drahých kovů vydrží ve skříni prakticky celý život. Jak se o tyto skvosty správně postarat?

Foto: archiv firmy

Ultralehká šála z baby kašmíru, Just Love, 3290 Kč

Článek

Kůže

Kůže (neboli správně „useň“) se dělí na levnější, měkčí a odolnější chromočiněné kůže, a na dražší, přírodnější a více patinující třísločiněné kůže.

Většina běžných výrobků v obchodech z pravé kůže je z levnější – chromočiněné. Většinou má poměrně odolný povrch, často s upraveným dezénem. V řezu bývá šedomodrá. Lépe odolává vodě a slunečnímu záření. Vše má ale své limity – pokud už povrch něčím poškrábete, tak je potřeba „ránu“ zapravit obvykle třeba barvou na bázi akrylu, což sami doma většinou neuděláte, a je proto dobré zajít za odborníky na renovaci kůže. Zároveň je dobré zbytečně ji nevystavovat slunci, protože se časem vyšisuje.

Chromočiněná kůže je zkrátka obecně odolnější i bez větší péče, ale pravděpodobně někde v ohybu praskne.

Foto: archiv firmy

Tašky, prodává Kožedělník, 4480 Kč

Dražší třísločiněná kůže se vyčiňuje pomocí tříslovin, látek obsažených třeba v kůži stromů, a se dřevem má společných několik vlastností – je to skutečně přírodní materiál, se všemi jizvami, vráskami a strukturou.

Jde o exkluzivní materiál, který používáním a pod UV zářením patinuje a někdy nemá dokonale zafixovanou povrchovou barvu, takže na světlém oblečení může dělat šmouhy, než se „onosí“.

Kde si pořídit stylové vánoční dárky od českých designérů

Vánoce

V řezu a bez povrchové úpravy a barvy je tělově růžová. Výrobek z třísločiněné kůže zkrátka žije vedle vás svým vlastním životem. Přijímá rány a hojí se z nich stejně jako vy.

Třísločiněná kůže bez silné povrchové úpravy na slunci tmavne, nejvíce to je vidět u přírodní nebarvené kůže, která už po pár měsících používání z tělově růžové úplně zhnědne.

Foto: archiv výrobce

Jan Planička při práci

Jak pečovat o kůži?

„Mezi lidmi převládá mnoho mýtů o tom, jak pečovat o kožené výrobky. Někteří jsou překvapeni i tím, že se o kožené výrobky vlastně musí člověk starat, kůže přece vydrží. Při správné údržbě přitom mohou kožené výrobky vydržet mnoho let. Pomineme tentokrát boty, které dostávají extrémně zabrat, a zaměříme se na galanterii – např. tašky, kabelky a opasky,“ říká kožedělník Jan Planička, který si zamiloval toto tradiční české řemeslo.

  • V ideálním případě výrobky pravidelně čistěte jemným hadrem od prachu a nečistot. Pokud to lze, využijte k tomu prostředky doporučené výrobcem (protože každá kůže je jiná).
  • Skladujte kožené produkty v suchu a temnu, v zavřené skříni bez prachu, daleko od zdrojů tepla, a „na volno“ – kůže nesmí být zmáčknutá, ostře ohnutá, má být bez doteku kovových předmětů a barevných věcí, které by s ní mohly reagovat a zanechat na kůži barevné stopy.
  • Promočenou kůži nikdy nesušte na topení, nechejte ji proschnout při pokojové teplotě, poté důkladně promažte balzámem. Pokud ji poškrábete, stejným balzámem místa zaleštíte a tím obstojně zamaskujete.
  • Kůže, ač to někoho překvapí, nemá ráda vodu. Silný déšť, pokud vnikne pod povrch, může zapříčinit vysychání kůže a barevné změny. Pokud moknete často, ošetřete ji impregnačními prostředky dle doporučení výrobce, aby déšť po kůži stékal. Vhodné jsou často nanoimpregnace ve spreji, které sice moc nevoní, ale fungují dobře a umí i dále zafixovat barvivo na povrchu.
  • Najděte si čas a alespoň jednou za čtvrt roku výrobek ošetřete tím, co výrobce doporučuje. Prodloužíte tím jeho životnost a krásu. Pozor, vždy daný přípravek vyzkoušejte na nepohledovém místě výrobku, abyste viděli, jestli a jak se změní barevnost – kůže může použitím přípravků tmavnout.

Kožené oblečení do chladnějších dnů

Styl

„Všechno to je ale o použité kůži – když je špatná, nepomůže jí ani svěcená voda. Technologie pokročily a na první pohled je často obtížné rozeznat mizernou kůži nebo koženku od kvalitní pravé kůže. Obvykle to bohužel neuvidíte už v obchodě, ale až při narušení povrchu, na což nemusíte u té špatné čekat dlouho. Doporučujeme se orientovat buď podle osvědčených značek, nebo nakupovat u skutečných brašnářů, kteří vám dovedou předvést materiál, ze kterého výrobek vyrobili, a doporučí, jak se o něj starat. Kdo levně kupuje, dvakrát kupuje,“ říká Jan Planička.

Kašmír

Oblečení z kašmíru patří sice do kategorie luxusních kousků, ovšem investice do tohoto materiálu se jednoznačně vyplatí. Ne nadarmo se ostatně říká, že až si vyzkoušíte kašmírový svetr, nebudete chtít nosit nic jiného.

Kašmír pochází z kašmírských koz původem z Asie, které žijí v drsných podmínkách na náhorních plošinách především v Mongolsku a Číně. Jejich srst je mimořádně jemná a měkká, proto se jejich vlna často svými vlastnostmi přirovnává k hedvábí. Právě z ní najdete v nabídce nejčastěji svetry nebo šály.

Kašmírská koza poskytne v rámci jednoho vyčesání pouze zhruba 150 g surového kašmíru. Na jeden svetr je nutné očesat 3-5 koz

„Kašmírová vlákna jsou zhruba šestkrát tenčí než lidský vlas. Platí, že čím tenčí kašmírové vlákno a čím delší, tím kvalitnější. Nejkvalitnější kategorie kašmírových vláken Grade znamená vlákna o průměru 14-15,5 mikronu. Minimální délka vlákna by měla být 3,5 cm,“ říká zakladatelka značky Just Love Zuzana Melicharová a dodává, že sama spoléhá pouze na vlákna kategorie Grade A.

Vše o kašmíru

Styl

Přirozenými barvami kašmíru jsou hnědá, bílá a šedá, v obchodech se ale setkáme častěji s barvenými vlákny.

Foto: archiv firmy

Kardigan, 3999 Kč. Svetr s kulatým výstřihem z nepálského ultralehkého kašmíru, 3999 Kč. Prodává Just Love

Jak pečovat o kašmír:

  • Ideální je jej větrat, pověsit ho do koupelny, když si dáváte sprchu nebo ho osvěžit napařovací žehličkou (steamerem).
  • Kašmírová vlákna jsou dutá a antibakteriální, proto není nutné je čistit často.
  • Při ručním praní je nutné dávat pozor, abyste svetr nenechávali ve vodě příliš dlouho, neždímali, následně je nutné ho nechat uschnout ve vodorovné poloze. Ideální je rozložit jej na ručník.
Foto: Veronika Mikulová

Kardigan, Just Love, 3999 Kč

Vlna

Výrobky z vlny mají skvělé vlastnosti, které si zamilovali lidé po celém světě. Jedná se o poměrně drahou surovinu, proto by šetrná péče měla být samozřejmostí, pokud chcete, aby výrobky z ní co nejdéle vydržely.

Díky přirozenému obsahu lanolinu se vlna dokáže sama čistit. Tento proces podpoříte pravidelným protřepáváním a větráním na čerstvém vzduchu.

Měkoučké svetry z prémiových materiálů

Styl

Ovčí vlna merino použitá pro výrobu svetrů je velmi jemná a důkladně česaná. Je tedy výjimečně hebká a nemusíte se bát kousavého pocitu, který jste kdysi u vlněných svetrů znali.

Kromě hebkosti má všechny další vlastnosti ovčí vlny, jako je schopnost udržovat stálou teplotu a odvádět vlhkost od těla. 100% přírodní merino vlna je velmi jemná, neškrábe a nemnoží se v ní bakterie - díky tomu účinně odolává zápachu i po delším nošení nebo pokud se v ní zpotíte. Její přirozené vlastnosti aktivně regulují na teplotu a vlna hřeje, i když je mokrá.

Foto: archiv firmy

Pléd z ovčí vlny, Ovečkárna, 2749 Kč

Jak pečovat o vlněné produkty?

  • Při čištění používejte pouze přípravky určené pro ošetření vlny. Pro očištění jednoho místa použijte jemný navlhčený hadřík a prostředek rozmíchaný v rozprašovači s vodou. Výrobek můžete také ručně vyprat ve vlažné lázni při konstantní teplotě do 25 °C. Do vody přidejte prostředek, který vlnu nejen vyčistí, ale i přirozeně ošetří.
  • Vyprané výrobky neždímejte, jen jemně pomačkejte a nechte vyschnout, ideálně ve vodorovné poloze. Vlnu nikdy nesušte na topení, vyhněte se také přímému slunci. Nepoužívejte ani sušičku.
  • Výrobky z ovčí vlny nedoporučujeme prát v pračce. Materiál se tím může znehodnotit. Pokud dojde k silnému znečištění, je možné dát vlněné výrobky do profesionální čistírny. V čistírně je možné materiál čistit pouze způsobem suchého čištění.

Drahé kovy

Stříbro. Šperky z drahých kovů mohou při správné péči vydržet v našich šperkovnicích věčnost. Ideální je vybírat modely „s rodokmenem“ od osvědčených značek či jednotlivých designérů.

Jak pečovat o stříbrné šperky?

Stříbrné šperky patří mezi oblíbené zejména proto, že se jedná o cenově dostupné kousky. Co se týče jejich čištění, dají se pohodlně vyčistit u klenotníka, stejně dobře to zvládnete i sami doma. Můžete si pořídit buď speciální set na čištění stříbra, nebo dopřát vašemu oblíbenému šperku lázeň z jedlé sody a vařící vody.

Zašedlým stříbrným šperkům pomůže navrátit lesk také speciální vata, kterou šperky několikrát přeleštíte. Ve zlatnictvích nebo drogériích můžete také koupit na domácí čištění roztok. Do něj však nikdy nevkládejte šperky s kameny nebo perlami.

Foto: archiv designéra

Stříbrné šperky od designéra Zdeňka Vacka

Zlato je měkký kov, a proto je náchylnější k mechanickému poškození více než ostatní kovy. Navíc, čím má šperk více karátů, tím je měkčí.

Obecně se nedoporučuje se zlatými šperky sportovat, rovněž byste si měli dát pozor, aby nepřišly do styku s chemickými prostředky.

Foto: archiv značky

Šperky od Elišky Lhotské

Jak pečovat o zlaté šperky?

Pokud se rozhodnete čistit zlaté šperky doma, pak volte přípravky určené přímo na ně. K dispozici jsou bavlněné hadříky, čisticí vaty, pěny a krémy.

Pokud máte šperky s matným povrchem, je ideální použít tekutý roztok, do kterého je vložíte. Stejně jako u stříbra ale nečistěte pomocí roztoku šperky s perlami nebo kameny.

Foto: archiv značky 27 Jewelry

Šperky od Lenky Kerlické

Móda pro ženy nad padesát nemusí být nudná, ukazuje blogerka

Styl

Co si obléknout na vánoční večírek

Vánoce

Reklama

Související témata:
Stříbrné šperky
Zlaté šperky
Kožené výrobky

Výběr článků

Načítám