Hlavní obsah

Vše o kašmíru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč jeden kašmírový svetr stojí patnáct set a druhý dvacet tisíc korun? Jak o něj pečovat, aby vydržel co nejdéle? Takové otázky a mnohé další napadají nejednu ženu, která se kdy v obchodě setkala s kašmírem. Jeden z vůbec nejdražších přírodních materiálů na světě je opředen řadou tajemství a mýtů.

Foto: Profimedia.cz

Kašmír, ilustrační foto

Článek

Kašmír pochází z kašmírských koz původem z Asie, které žijí v drsných podmínkách na náhorních plošinách především v Mongolsku a Číně.

Jejich srst je mimořádně jemná a měkká, proto se jejich vlna často svými vlastnostmi přirovnává k hedvábí. Právě z ní najdete v nabídce nejčastěji svetry nebo šály.

Na jeden svetr tři až pět koz

Aby kozy přežily teploty až minus 40 stupňů Celsia, vyroste jim pod normální srstí tzv. podsádka, která je izoluje od zimy. Podsádku je nutné ještě předtím, než se výrazně oteplí, vyčesat. Vyčesává se jednou ročně, na jeden pořádný svetr je navíc nutné vyčesat tři až pět koz.

Jak pečovat o vlněné oblečení

Styl

Kašmír od A do C

O kvalitě kašmíru vám nejvíce napoví váš pocit, když si ho vezmete na holé tělo. Kašmír nejvyšší kvality nekouše a je příjemný na nošení (samozřejmě jsou lidé, kteří ani nejvyšší kvalitu na své kůži nesnesou a měli by dávat přednost rostlinným vláknům).

Foto: archiv firmy

Kašmírový svetr, JustLove, 3699 Kč

Kromě subjektivního hodnocení však existuje jasný způsob, jak kvalitu kašmíru hodnotit, a to je dělení na kategorie A až C podle průměru vláken.

Kategorie A označuje nejjemnější vlákna, která mají průměr 14–15,5 mikronu (lidský vlas má zhruba 50 mikronů), vlákna kategorie B mají v průměru 19 mikronů, u kategorie C je to kolem 30 mikronů.

„Běžný zákazník může být zmatený, když vidí kašmírový svetr za dva tisíce v jednom obchodě a za deset v jiném,“ říká Zuzana Melicharová, zakladatelka značky JustLove, která produkuje kašmírové oblečení přímo v Mongolsku.

„Kašmírové produkty jsou totiž velmi často vyráběny z nekvalitních vláken kategorie C nebo je do kašmíru přimíchávána levná ovčí vlna, což samozřejmě výrobní náklady značně snižuje a zákaznickou zkušenost značně zhoršuje,“ pokračuje v popisu nejčastějších triků výrobců.

Foto: archiv firmy

Zuzana Melicharová, zakladatelka značky JustLove, ve vlastním kašmírovém kompletu.

Když už prát, tak rozhodně za studena

Jedním z velkých témat u kašmíru je jeho údržba. Pokud máte dát poměrně vysokou částku za jeden svetr, máte přirozeně obavy, jestli ho při první možné příležitosti nezničíte, a tím i svoje nervy.

Dobrou zprávou je, že kašmír je stejně jako například přírodní vlna v podstatě bezúdržbový materiál, který vám vydrží dlouhá léta. Je hypoalergenní, má samočisticí funkci a nošením se jeho kvalita zlepšuje, stává se měkčím. A tak ho v podstatě nemusíte skoro prát.

Ideální je ho občas vyvětrat na čerstvém vzduchu a jednou za sezonu ho nechat vyčistit v čistírně nebo ho vyprat v ruce ve studené vodě s dětským šamponem a pak ho položit do vodorovné polohy na uschnutí.

Jak často prát kabáty a rukavice

Styl

Když ale přece jen přijde čas praní, je důležité postupovat opravdu pozorně. U valné většiny kašmírových věcí je výrobcem doporučeno ruční praní, nicméně pokud máte novější pračku, která zvládá jemný program na vlnu/hedvábí, můžete použít i ten.

Ať už zvolíte jeden, nebo druhý způsob, nejdůležitější je teplota vody. Pozor, ta by totiž měla být vždy studená! Ani 30°, ani vlažná, ale úplně studená.

Foto: archiv firmy

Kašmírová vesta od Elišky Tomkové se pyšní mladistvě působící kapucí a hlubokými průramky umožňujícími vrstvení. Obléknete ji nejen klasicky přes košili, ale i přes teplý svetr nebo bundu. Stylovou vestu od Elishy můžete mít v černé, tmavě modré a pudrově růžové barvě, ve velikostech 36–44. Kašmírová vesta, 4300 Kč

Kašmír totiž nezvládá kombinaci vlhkosti a vyšších teplot a sráží se. Prací prostředky volte ideálně tekuté, v dnešní době už najdete od většiny výrobců speciální prací gel na jemné materiály.

„Pokud perete vlněný svetr v pračce, nezapomeňte zvolit jemný režim, obraťte svetr naruby a vložte ho samotný do pracího sáčku. Ten ochrání jeho vlákna, aby se v pračce zbytečně nenatahovala nebo o něco nezachytila. Ždímání pak nastavte na nejmenší otáčky, aby se neničila,“ říká stylistka Metropole Zličín Barbora Havlíková.

Zázraky umí také tzv. steamery, které kašmíru v namáhaných místech (lokty, kolena) osvěží tvar.

Foto: archiv firmy

Výstřední kabát, který si zamilovala i nová první dáma Eva Pavlová. Oboustranná kašmírová tkanina je ručně trhaná, jemně otřepené kraje jsou jedním z designových detailů. Těmi dalšími jsou velmi dlouhé rukávy, které mají ve švu rozparky, díky kterým délka vůbec nevadí, a velké výrazné kapsy. Prodává The May Studio, značka Štěpánky Pivcové. Cena 50 tisíc Kč

Jak na žmolky?

Kvalitní kašmír se nevytahuje ani opakovaně nežmolkuje. Žmolkování je přirozený proces, který by však měl proběhnout pouze jednou. Nastává tam, kde jsou vlákna více namáhaná.

Zpravidla se ale jedná o jemné žmolky, které jdou snadno odstranit elektrickým „odžmolkovačem“ nebo speciálním hřebínkem, kterým svetr „oholíte“.

Na kašmírovém svetru se vám nikdy nevytvoří tvrdé žmolky jako na akrylu nebo polyesteru, ze kterých je náročnější dostat je pryč a u nichž nelze strukturu materiálu obnovit.

Kožené oblečení do chladnějších dnů

Styl

Pohodlné svetry nejen na domácí lenošení

Styl

Může se vám hodit na Zboží.cz: Odžmolkovače

Reklama

Související témata:

Související články

Jak pečovat o vlněné oblečení

Klesající teploty, ale i vysoké náklady na teplo. To jsou důvody, proč se do našich skříní začínají vkrádat teplé huňaté svetry. Jedním z nejteplejších...

Výběr článků

Načítám