Hlavní obsah

Recepty ze zásob v mrazáku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě několik málo dní potrvá, než jaro oficiálně vystřídá zimu. Aby nám čekání na teplejší měsíce rychleji utíkalo, můžeme je zatím přivolávat v kuchyni. Také máte ještě v mrazáku loňskou úrodu ovoce a hub? Je načase ji zpracovat!

Foto: Profimedia.cz

Staročeská houbová omáčka s petrželkovým knedlíkem

Článek

Staročeská houbová omáčka s petrželkovým knedlíkem

INGREDIENCE
Omáčka:
600 g zmražených hub
3 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
250 ml sladké smetany (33%)
špetka muškátového oříšku
sůl
Knedlík:
500 g staršího bílého pečiva
120 g másla
6 vajec
400 ml mléka
hrst petrželové natě
špetka muškátového oříšku
sůl

POSTUP:

  1. Omáčka: V rendlíku s nepřilnavým dnem rozpusťte máslo. Na něj dejte zmražené bílé hřiby, malinko podlijte vodou, osolte a nechte chvilku podusit (záleží na tom, jak byly houby tepelně upravené před zmražením, ve finále by neměly být příliš měkké).
  2. Mouku rozmíchejte ve smetaně, přilijte k houbám a nechte provařit, podle potřeby přilijte horkou vodu, aby omáčka měla krémovou konzistenci.
  3. Knedlík: Pečivo nakrájejte na kostičky a nasypejte je do mísy s vlažným mlékem. Z bílků a špetky soli v robotu ušlehejte sníh a odložte ho stranou do jiné nádoby.
  4. Do mísy, kde se šlehaly bílky (nemusíte ji mýt), dejte změklé máslo, nechte ho v robotu šlehat se solí, postupně přidávejte žloutky. Do žloutkové směsi zlehka zamíchejte nasekanou petržel, namočené pečivo, muškátový oříšek a nakonec sníh.
  5. Z hmoty vytvořte válečky a zabalte je do potravinové fólie (omotejte několikrát, utěsněte) a pak ještě do alobalu. Knedlíky vložte do vroucí vody a vařte cca 20–25 minut, podle velikosti. Uvařené rozbalte a propíchejte vidličkou.

Recepty, které oceníte při hubnutí

Recepty

Rychlé lívance s jahodami

Foto: Profimedia.cz

Rychlé lívance s jahodami

1 hrnek = 300 ml

INGREDIENCE
Lívance:
2 hrnky hladké mouky
1 prášek do pečiva
4 lžíce cukru krupice
2 vejce
1 hrnek mléka
2 lžíce rozpuštěného másla
špetka soli
olej na smažení
cukr moučka se skořicí na posypání
Jahodový rozvar:
250 g zmražených jahod
2 lžíce cukru krystal
lžička solamylu

POSTUP:

  1. Lívance: Smíchejte všechny sypké suroviny. Mléko, vejce a máslo rozšlehejte metličkou, pak dobře promíchejte se sypkou směsí.
  2. V pánvi s nepřilnavým dnem rozehřejte trochu oleje a lžící dělejte lívance. Zvolna je usmažte z obou stran. Olej průběžně dolévejte.
  3. Ještě horké lívance posypejte skořicovým cukrem a přelijte jahodovým rozvarem.
  4. Rozvar: Jahody dejte do rendlíku s nepřilnavým dnem, promíchejte je s cukrem, podlijte špetkou vody a přiveďte k varu. Solamyl rozmíchejte v malém množství vody na kašičku, tu přimíchejte do rozvaru a chviličku povařte.

Náš tip: K lívancům podávejte jahodový milk shake (koktejl): Do mixéru nasypejte hrnek zmražených jahod, přidejte dvě lžíce medu (nebo cukru), zalijte půl litrem mléka a mixujte, až se začne tvořit pěna.

Barevné recepty: Řepné bulky, zelené risotto, trojbarevná rýže, pohanka s červenou řepou

Recepty

Těstoviny s hříbky a špenátem

Říká se, že sever Itálie patří máslu, druhá část od Milána na jih olivovému oleji. V tomto receptu se máslem nešetří, zato s ostatními chutěmi se pracuje velmi úsporně, aby vynikla čistá chuť hřibů.

Foto: Profimedia.cz

Těstoviny s hříbky a špenátem

INGREDIENCE
400 g těstovin (v suchém stavu) – farfalle, fettuccine, tagliatelle…
400 g bílých hřibů (mražené, mohou být i jiné druhy hub)
100 g másla
80 g mraženého špenátu (nebo hrst syrového)
sůl
lžička citronové šťávy
4 lžíce suchého bílého vína
40 g parmezánu

POSTUP:

  1. Připravte si hříbky. Pokud jste je zmrazili syrové, půjdou z mrazáku rovnou na pánev. Předem podušené nechte nejdřív nepatrně povolit (totéž špenát), ale jen tak, aby se hrouda dala rozdělit na menší kusy.
  2. Ve velké hluboké pánvi rozpusťte zhruba dvě třetiny másla. Přidejte houby a mražený špenát (čerstvý nechte až nakonec) a zvolna restujte, dokud se neodpaří tekutina.
  3. Přimíchejte víno a sůl. Minutku duste, pak pánev odstavte z plotny a přidejte citronovou šťávu a zbylé máslo.
  4. Těstoviny uvařte v dostatečném množství osolené vody al dente. Sceďte je a překlopte do pánve. Promíchejte. Při podávání posypejte nastrouhaným sýrem.

Náš tip: Jak zmrazit houby

  • Jestli jste dosud mrazili syrové houby, příště je raději nejdřív poduste. Ochráníte tak své zdraví, a navíc ušetříte místo v mrazáku. Podle odborníků se totiž během mražení mohou v syrových plodnicích uvolňovat nebezpečné mykotoxiny.
  • Pečlivě očištěné houby nakrájejte na větší kousky a nechte je v remosce (v troubě) dusit s trochou oleje nebo sádla, až pustí šťávu. Zchlaďte je a naporcujte do sáčků, ve kterých je neprodyšně uzavřete.
  • Před zpracováním zmražené houby nikdy nerozmrazujte.

Jogurtový hrnkový koláč s tvarohem a rybízem

1 hrnek = 300 ml

Foto: Profimedia.cz

Jogurtový hrnkový koláč s tvarohem a rybízem

INGREDIENCE
Na těsto:
2 hrnky polohrubé mouky
3/4 hrnku cukru krystal
1/2 hrnku oleje
1 hrnek bílého jogurtu
3 vejce
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
pár kapek rumové tresti
špetka soli
Na tvarohovou náplň:
250 g měkkého tvarohu (ne z vaničky)
1 vejce
1/2 hrnku cukru krystal
1 vanilkový cukr
1 kelímek zakysané smetany
šťáva z půlky citronu
1 vanilkový pudingový prášek
K dokončení:
200 g rybízu
1 lžíce polohr. mouky
cukr moučka na posypání

Náš tip: Pro jistotu koláč můžete posypat drobenkou, která vsákne šťávu z rybízu. Někdy totiž šťávy může být až příliš… (100 g polohrubé mouky, 50 g studeného másla, 50 g krupicového či krystalového cukru)

POSTUP:

  1. Náplň: V míse ušlehejte tvaroh, vejce, oba cukry, zakysanou smetanu a citronovou šťávu. Postupně přidávejte pudingový prášek, stále míchejte.
  2. Těsto: V míse smíchejte sypké suroviny, přidejte ostatní přísady a vypracujte hladké těsto. (Nesmí být příliš řídké.)
  3. Dokončení: Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Na těsto rozprostřete náplň a na ni rozložte rybíz, který předem promícháte se lžící mouky (v sítku nad dřezem).
  4. Koláč hned dejte do trouby, ta musí být dobře předehřátá, na 190 °C. Po deseti minutách uberte teplotu na 180 °C a koláč pečte celkem asi 40 až 50 minut. Po vychladnutí pocukrujte.

Drobenka jako od babičky

Drobenka se skládá z mouky, másla a cukru. Základní pravidlo radí 1,5 až 2 : 1 : 1, tedy jeden a půl až dva díly mouky k jednomu dílu másla a jednomu dílu cukru. Vše rukama spojíte a zpracujete na drobivé hrudky.

Co dělat, aby se z rybízu nestala břečka?

  • Dobře zmražený rybíz by neměl být obalený „sněhem“.
  • Jestli se tak v mrazáku stalo, rychle kuličky v sítku propláchněte studenou vodou, osušte je na papírové utěrce a pak promíchejte s trochou mouky a dejte na koláč.
  • Nakonec můžete rybíz po upečení přelít želatinou.
  • Pracujte rychle, aby rybíz před pečením nerozmrzl.

Recepty z tradičních zimních surovin

Recepty

Recepty z hub, které mají pozitivní vliv na zdraví

Recepty

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám