Hlavní obsah

Recepty ze švestek, hrušek a jablek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Neotřelé, překvapivé a naprosto famózní recepty v duchu fusion kuchyně připravil ze švestek, hrušek a jablek Štěpán Návrat, restauratér a šéfkuchař populární pražské restaurace PRU58.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lívance s povidly a karamelem

Článek

Lívance s povidly a karamelem

INGREDIENCE
400 ml mléka7 g čerstvého droždí
2 vejce25 g másla
200 g hladké moukysůl, cukr
100 g hrubé moukyolej na smažení
Náplň a ozdoba
2 jablka1 vanilkový cukr
25 g másla100 g švestkových povidel
1 lžíce cukru, špetka skořice150 g karamelu
250 g hustého bílého jogurtu50 g mandlí

POSTUP:

  1. Lívance: Mléko zahřejte na 42 °C, rozdrolte do něj droždí se špetkou soli a cukru a nechte vykvasit. Žloutky oddělte od bílků a z bílků ušlehejte tuhý sníh.
  2. Ve druhé míse smíchejte žloutky a všechny další ingredience, včetně mléčného kvásku. Pomalu přimíchejte sníh. Těsto nechte chvilku odpočinout, pak na pánvi na tenké vrstvě oleje usmažte lívance.
  3. Jablka: Oloupaná jablka bez jádřinců nakrájejte na hrubé plátky. Rozehřejte si pánev, na ní máslo. Do pánve rozložte jablka a po pár minutách opékání přidejte cukr a skořici.
  4. Servis: Jogurt smíchejte s vanilkovým cukrem. Lívance skládejte na sebe a střídavě je potírejte povidly a jogurtem.
  5. Navrch položte karamelizovaná jablka, vše zakápněte karamelem a postrouhejte mandlemi.

Fusion (čti fjužn) – směs, fúze, spojení.

V gastronomii jde o propojení různých chutí, stylů a kuchyní více zemí.

Karamelizovaná hruška v těstíčku

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karamelizovaná hruška v těstíčku

INGREDIENCE
2–4 hrušky (podle velikosti)skořice
1 balíček listového těsta100 g karamelu
25 g máslacukr moučka k pocukrování
1 vanilkový cukr

POSTUP:

  1. Hrušky oloupejte a skrojte spodní část, aby nepadaly a držely balanc. Stopku nechte na krásu.
  2. Těsto rozválejte na půl centimetru tloušťky a rozdělte si ho na části.
  3. Hrušky dejte na střed, potřete je povoleným máslem, zasypte cukrem a špetkou skořice. Zabalte je a nahoře těsto zatočte.
  4. Uzlíčky přesuňte na pekáč s pečicím papírem a pečte 18–23 minut na 200 °C, dle velikosti hrušek.
  5. Na závěrečné tři minuty můžete těsto potřít karamelem. Upečené ovoce nechte 15 minut odpočinout, zalijte karamelem a pocukrujte. Vychladlé můžete ohřát v mikrovlnce nebo v troubě.

Recepty na slavné a oblíbené dorty

Recepty

Asijská kachna se švestkovou omáčkou

Foto: Jan Handrejch, Právo

Asijská kachna se švestkovou omáčkou

Na přípravu si zvolte variantu A nebo B: A – kachní prsa, rychlá úprava, B – kachna celá, pomalé pečení porce.

INGREDIENCE
4 ks kachních prsou nebo celá kachna25 ml rýžového vína (shaoxing/saké)
1 pomerančsůl, pepř
2 lžíce medu
Čínské placičky
10 g sezamového semínka220 g hladké mouky
25 g sezamového olejesůl, pepř
vlažná voda
Omáčka
200 g hoisin omáčky2 pomeranče
200 g švestek2 hvězdičky badyánu
200 ml vody1 zlomek skořice
100 ml rýžového vínasůl, pepř
Nakládaná zelenina
1 okurka hadovka50 ml vody
1 jarní cibule20 g třtinového cukru
50 ml octa (nejlépe rýžového)5 ml citronové šťávy

POSTUP A:

  1. Kachní prsa zatáhněte na pánvi, abyste spekli polovinu sádla. Nejdřív 5 minut kůží dospod, pak 2 minuty na druhé straně.
  2. Připravte marinádu z pomerančové šťávy, soli, pepře, vína a medu. Vše promíchejte a potřete orestovaná prsa marinádou.
  3. Po hodině marinování kachnu upečte v troubě na 180 °C, 12–15 min. Zavakuování vám urychlí marinování.

POSTUP B:

  1. Celou kachnu potřete marinádou a nechte několik hodin marinovat, i přes noc.
  2. Pečte ji při 180 °C 90 minut, je-li třeba, malinko podlijte. Až bude maso měkké, zvyšte teplotu na 200 °C a pečte dalších 30 minut na 200 °C dokřupava.
  3. Čínské placičky: Ingredience smíchejte v míse, mouku prosejte. Na závěr postupně přilévejte vlažnou vodu.
  4. Těsto zpracujte do nelepivé konzistence a nechte ho 45 minut odpočinout. Poté si vyválejte tenké placičky o velikosti dlaně a na suché pánvi je opečte.
  5. Omáčka: Vypeckované rozpůlené švestky restujte pár minut v rendlíku. Poté přidejte přísady a 30 minut vše vařte na mírném ohni. Nakonec vyndejte koření a omáčku rozmixujte.
  6. Naložená zelenina: V misce míchejte ocet, vodu, cukr a citronovou šťávu, dokud se cukr nerozpustí. Hadovku nakrájejte na kolečka a jarní cibuli na jullienne proužky. Zeleninu marinujte alespoň 15 minut.

Snídaně, které vám pomohou zdravě zhubnout

Recepty

Švestková fermentáda s datlemi

Foto: Jan Handrejch, Právo

Švestková fermentáda s datlemi

INGREDIENCE
3 kg čerstvých švestek1 kg cukru krystal
200 g sušených švestekšpalík skořice
100 g sušených datlífiltrovaná voda
1 citrondemižon 10 l

POSTUP:

  1. Opláchněte švestky, rozpulte a vypeckujte je. Omytý citron nakrájejte na čtvrtky. Datle a sušené švestky opláchněte.
  2. Vše přesuňte do fermentační nádoby – demižonu – tak, že ovoce postupně prosypete cukrem. Ovoce můžete přidat až do poloviny výšky nádoby, pokud máte přebytek ze zahrady.
  3. Na závěr přihoďte skořici, demižon dolijte studenou vodou a nechte dostatek volného prostoru na kvas – bublinky.
  4. Nasaďte kvasnou zátku nebo převažte plátýnkem a dejte na teplé, slunné místo (okno, zahrada). Počítejte s tím, že tekutina může přetéct. Již po dvou dnech uvidíte malé bublinky.

Tip šéfkuchaře: Po pěti dnech doporučuji první ochutnávku. U nás v PRU58 necháváme limonádu kvasit i 12 dní. Poté ji scedíme, dochutíme švestkovým sirupem, vychladíme a servírujeme na ledu smíchanou s perlivou vodou v poměru 1 : 3 až 1 : 2. Zbytek limonády uchováváme v chladu a temnu dalších 14 dnů. Je ideální pro zlepšení zažívání, obsahuje miliardy prospěšných bifidus bakterií.

Podzimní sirup ze švestek

Foto: Jan Handrejch, Právo

Podzimní sirup ze švestek

INGREDIENCE
1 kg čerstvých švestek2 zlomky skořice
1250 ml vody6 kuliček celého růžového pepře
500 g cukru krystal5 hřebíčků
hvězdička badyánu1 citron, šťáva

POSTUP:

  1. Opláchněte švestky, rozpulte a vypeckujte je.
  2. Rozehřejte široký kastrol a švestky do něj vhoďte. Nechte je lehce zkaramelizovat, zasypte 3 lžícemi cukru, přidejte veškeré koření a zakápněte citronem.
  3. Zalijte studenou vodou, přidejte zbytek cukru a vařte do měkka, cca 30 minut.
  4. Ochutnejte, jestli vám vyhovuje sladkost a aroma. Poté vyndejte koření a vše rozmixujte do pyré, přeceďte, sirup přelijte do uzavíratelné láhve a uložte do lednice. Limonádu řeďte v poměru 1 : 6 s perlivou či neperlivou vodou.
  5. Při servisu přidejte plátek citronu a mátu. Sirup vám v lednici vydrží až 30 dní.

Přednosti podzimního ovoce

  • Nemusí k nám náročně putovat přes půl světa.
  • Čerstvé k okamžité spotřebě i k uskladnění nakoupíte levně přímo od farmářů.
  • Při zavařování můžete kombinovat různé druhy, například jablka s ostružinami.
  • Nastrouhané jablíčko zvláční oblíbené hrnkové těsto, dá se pak přidat i kakao.

Tipy na rychlé večeře ze sezonních surovin

Recepty

Recepty na zapečený lilek, gratinované brambory a ratatouille

Recepty

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje

Reklama

Výběr článků

Načítám