Článek
Rozhodně se nejedná o nesmysly, naopak, při správné kombinaci mohou různé suroviny skutečně fungovat mnohem lépe než nejrůznější pilulky.
Podle odborníků jde především o psychologické spojení mezi jídlem a sexem. Tudíž nelze spoléhat na to, že s afrodiziaky člověk uspěje i v okamžicích bez přirozené sexuální přitažlivosti. Všechny bylinky, koření, jídla a nápoje jsou vášnivé pouze tehdy, jestliže se konzumují s úmyslem vášně.
Někteří lidé dokonce tvrdí, že není důležité, co dobrůtky a nápoje obsahují, hlavně když jsou připravovány s láskou a jsou pokud možno lehce stravitelné. Vydatná a těžká jídla dokážou erotické myšlenky spíše zapudit.
Do afrodiziakální kuchyně patří:
Čokoláda - nejlahodnější ze všech afrodiziak. Říká se, že čokoláda je dobrou náhradou sexu. Podporuje prožívání pocitu lásky, blízkosti a intimity. Je to tím, že podporuje produkci hormonů štěstí – tzv. endorfinů, které vyvolávají dobrou náladu.
Med - s láskou je spojován odedávna. Staří Germáni ho využívali k výrobě medoviny. Medovina kdysi bývala hlavním nápojem novomanželů po svatbě. Ti po svatebním obřadu odcházeli do ústraní a popíjeli medovinu, aby v sobě vyvolali dostatek vášně. Proto se i líbánky nazývají medové týdny nebo medový měsíc.
Plody moře – o ústřicích se říká, že jsou královnami mezi afrodiziaky, i nejslavnější milovník všech dob Casanova začínal svůj milostný rituál konzumací tuctu těchto živočichů. Bránu k lahodným požitkům ale otevírají také krevety. Nejčastěji se používají do salátů nebo ke grilování. Ale dávejte pozor na čerstvost krevet, jinak byste mohli prožít místo vášnivé noci s drahou polovičkou nepříjemné chvíle na pohotovosti s otravou.
Česnek - je tisíce let považován za silné afrodiziakum. Posiluje vnitřní orgány, čistí krev a zvyšuje vitalitu. Jeho konzumace tak prospívá nejen sexuální výkonnosti, ale i zdraví. Pro své agresivní aroma se ale doporučuje pro párové požití. Jinak bude jeho odér na druhého partnera působit zcela jistě negativně a těžko se dostaví kýžený zážitek.
Chřest - obsahuje draslík, fosfor, vápník a vitamín E a nabízí milencům dostatek potřebné energie. Velcí francouzští milenci večeřeli chřest v předvečer své svatby dokonce ve třech chodech.
Celer - byl již ve starém Egyptě používán jako přírodní afrodiziakum a v lidovém léčitelství je notoricky známý pro svůj blahodárný vliv na mužskou potenci. Dokonce madame Pompadour vařila králi Ludvíku XV. celerovou polévku k dosažení spokojenosti. Celer obsahuje látku podobnou feromonům, která v člověku vyvolává pocit štěstí. Účinky podobné celeru má také petržel.
Chilli papričky - bouří krev a rozpalují tělo.
Banány - obsahují afrodizující bufotenin. Jejich velkým milovníkem je známý herec Michael Douglas, a to hlavně v kombinaci s čokoládou, resp. s čokoládovou polevou. To byl jeho recept na vášnivou noc.
Avokádo - je rovněž oceňováno jako sexuální stimulant. Důležitá látka je obsažena v jeho pecce – před její konzumací ji doporučujeme ponořit do mléka, aby změkla.
Granátové jablko - je prastarým symbolem milostných slastí. Lze ho vidět na mnoha obrazech s bohyní Afroditou. Doporučujeme jíst jádra pokapaná likérem lžičkou přímo ze slupky.
Jahody - jsou zdrojem vášně. Na sexuální výkonnost má vliv hlavně zinek, který je obsažen v semínkách plodu. A klasicky známé jahody se šampaňským jsou výborným tipem k milostné předehře.
Jablko - je symbolem smyslnosti odjakživa. Bylo to právě jablko, které použila Eva, aby svedla Adama. Od té doby jej známe jako „zakázané ovoce“, i když se jeho přímé afrodiziakální účinky nepotvrdily.
Tuňákový steak s chřestem, holandskou omáčkou a bílým vínem

Tuňákový steak
| INGREDIENCE | 
|---|
| 4 steaky z tuňáka | 
| sůl | 
| čerstvě mletý bílý pepř | 
| svazek zeleného chřestu (cca 500 g) | 
| kousek másla | 
| Na holandskou omáčku: | 
| 3 žloutky | 
| 2 lžíce bílého vína | 
| 1 lžička hořčice | 
| špetka soli | 
| špetka bílého pepře | 
| 100 g rozpuštěného a lehce prochladlého másla | 
POSTUP:
- Každý steak z tuňáka jen osolte a opepřete. Na rozpálenou pánev ho dejte na minutu z každé strany.
 - Chřest zbavte oschlých a tvrdých konců a lehce opečte na kousku másla. Opět jen sůl a bílý pepř.
 - Holandská omáčka: Do misky nad vodní lázeň dejte 3 žloutky a 2 lžíce bílého vína.
 - Šlehejte metličkou, voda v hrnci nesmí vařit! Jinak se vám žloutky srazí.
 - Přidejte vrchovatou lžičku hořčice.
 - Ochuťte špetkou soli a bílého pepře.
 - Až směs zhoustne, malým pramínkem do ní, za stálého šlehání, přilévejte rozpuštěné máslo. Vyšlehejte krásnou omáčku. Tou přelijte chřest.
 
Svíčková omáčka

Svíčková omáčka
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| 800 g hovězího (váleček, zadní) | 3 bobkové listy | 
| 100 g špeku | 5 kuliček nového koření | 
| 50 ml oleje | 10 kuliček pepře | 
| 5 lžic sádla | 250 ml smetany na šlehání 33% | 
| 300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer) | 2 lžíce octa | 
| 1 cibule | sůl | 
| 2 lžíce plnotučné hořčice | houskový nebo karlovarský knedlík | 
| 1 citron (citronová šťáva i kůra) | Na ozdobu: citron, šlehačka a brusinkový kompot | 
POSTUP:
- Maso prošpikujte špalíčky špeku a zprudka zatáhněte na oleji. Nechte ho odpočinout.
 - Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte na sádle.
 - Vedle v hrnci udělejte redukci z koření: povařte ho v šálku vody.
 - Do pekáče vložte orestovanou zeleninu a na ni položte maso, osolte.
 - Do předem rozehřáté trouby na 140 °C vložte zakrytý pekáč a pečte tak dlouho, aby bylo maso měkké.
 - Hlídejte, aby se základ nepřipálil, podle potřeby podlévejte horkou vodou a regulujte teplotu trouby.
 - Každá trouba peče jinak, možná bude třeba zvýšit teplotu nebo přidat čas, aby hovězí změklo.
 - Když je maso hotové, vyndejte ho a zabalené do alobalu odložte stranou.
 - Zeleninu vraťte do hrnce, přilijte přecezenou redukci z koření a smetanu. Několik minut společně vařte.
 - Poté vše rozmixujte tyčovým mixérem a omáčku dochuťte citronovou šťávou a kůrou, octem, cukrem, solí a pepřem.
 - Podávejte s knedlíkem, citronem, šlehačkou a brusinkami.
 
Špenátové palačinky

Špenátové palačinky
| INGREDIENCE | 
|---|
| 90 g hladké mouky | 
| 1 vejce | 
| 250 ml plnotučného mléka | 
| 1 lžíce másla | 
| čerstvé listy baby špenátu | 
| Na náplň | 
| tvaroh | 
| pažitkové žervé | 
| uzený losos | 
| klíčky nebo čerstvé bylinky | 
POSTUP:
- Příprava těsta je velmi snadná. Všechny ingredience vložte do mixéru a nechte vypracovat hladké těsto bez hrudek a kousků. Nyní nechte 15–20 minut dýchat. Tento krok určitě nepřeskakujte, zaručí vám dokonalé palačinky, které se na pánvi netrhají.
 - Na kvalitní pánev s nepřilnavým povrchem můžete přidávat pod každou palačinku mašlovačkou ještě trochu másla.
 - Každou palačinku rozlijte na pánev z naběračky a krouživým pohybem nechte těsto stéct rovnoměrně do krajů. Palačinku se nesnažte obracet dřív, než se začnou okraje v pánvi samy odlepovat. Pak ji jemně podeberte a otočte.
 - Na druhé straně palačinku nechte minutku takzvaně dojít a je hotovo. Někdy ani není potřeba palačinky otáčet a jsou hned hotové.
 - Plňte žervé, uzeným lososem a klíčky.
 
Valentýnské ravioly z červené řepy

Valentýnské ravioly z červené řepy
| INGREDIENCE | 
|---|
| 200 g čerstvého smetanového sýra | 
| 1 bio citron | 
| 400 g Nature's Promise Bio mouka pšeničná hladká | 
| 2 vejce | 
| 1 předvařená červená řepa | 
| 50 g másla | 
| 1 ½ lžičky sušeného tymiánu | 
| sůl, pepř | 
POSTUP:
- V misce smíchejte čerstvý sýr, lžičku tymiánu a nastrouhanou kůru z omytého citronu. Směs osolte, opepřete a dejte odležet do lednice.
 - Na pracovní plochu vysypte hromádku hladké mouky. Uprostřed udělejte důlek a přidejte 2 vejce.
 - Řepu rozmixujte v sekáčku na hladké pyré a přidejte k vejcím. Rukama postupně uhněťte na hladké těsto, zabalte do potravinářské fólie a nechte 30 minut odležet v pokojové teplotě.
 - Těsto rozdělte na čtvrtiny a z každé vyválejte co nejtenčí stejně velké placky. Dvě placky budou jako spodní část raviol. Na ně dejte v dostatečném rozestupu vždy lžičku připravené náplně. Kolem náplně těsto trochu potřete vodou, aby se dobře slepilo.
 - Zakryjte druhou plackou a kolem náplně lehce přitiskněte, aby se těsto spojilo. Pomocí vykrajovátka ve tvaru srdce pak vykrajujte jednotlivé ravioly. Takto pokračujte i se zbytkem těsta.
 - Do osolené vroucí vody postupně nasypte ravioly a nechte je 3 minuty vařit, dokud nevyplavou k hladině. V rendlíku rozpusťte 50 g másla a vsypte špetku tymiánu.
 - Uvařené ravioly servírujte na talíř, zalijte tymiánovým máslem, pokapejte šťávou z citronu, posypte zbytkem tymiánu.
 
Hummus s chilli papričkami, tousty a zeleninou

Hummus s chilli
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| 30 g ředkve | 5 g olivového oleje | 
| 20 g mrkve | 5 g vejce | 
| 20 g cizrny | 1 g citronové šťávy | 
| 20 g fialové mrkve | 1 g chilli papriček | 
| 12 g mini toustů s celozrnnou moukou | pepř a sůl | 
| 5 g tahini pasty | čerstvé listy koriandru na ozdobu | 
POSTUP:
- Cizrnu si uvařte.
 - Poté ji nechejte okapat a namelte.
 - K cizrně přidejte pastu tahini, olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř.
 - Směs umixujte do zcela hladké hmoty.
 - Nakonec vmíchejte nadrobno nakrájenou chilli papričku.
 - Vajíčko uvařte natvrdo a podélně rozpulte.
 - Naaranžovaný hummus zakápněte olivovým olejem a ozdobte nakrájenou chilli papričkou a lístky koriandru.
 - Zeleninu očistěte a vytvořte pomocí kráječe spirály.
 - Podávejte s celozrnnými mini tousty.
 
Jahodové tiramisu se šlehačkou a kysanou smetanou

Jahodové tiramisu
| INGREDIENCE | 
|---|
| 1 kysaná smetana | 
| 1 čerstvá smetana | 
| 4 menší muffiny | 
| 10 jahod | 
| 4 cl oblíbeného likéru | 
| 80 g cukru moučky | 
POSTUP:
- Na dno sklenice rozložte jahody nakrájené na plátky.
 - Do poloviny nadrobte muffin a pokapejte lžičkou oblíbeného likéru.
 - Vyšlehanou smetanu smíchejte s kysanou smetanou a přidejte cukr.
 - Smetanovou směsí naplňte zbytek sklenice a ozdobte nakrájenými jahodami.
 
Sněhové pusinky

Sněhové pusinky
| INGREDIENCE | 
|---|
| 2 bílky | 
| 200 g cukru | 
| kapka octa | 
| barvivo | 
POSTUP:
- Nejdříve si zapněte troubu na 100 °C, aby měla stabilní teplotu, až do ní své dílo vložíte.
 - Mísu, ve které budete šlehat bílky, doporučujeme nejdřív vytřít kapkou octa, aby se odmastila, a teprve pak do ní bílky vložit.
 - Vyšlehejte bílek. Hotový sníh by neměl vypadnout z mísy, když ji převrátíte.
 - Do sněhu přidáváte cukr po lžících, vyšleháte a přidáte další, dokud už žádný nezbude. Výsledná pěna by měla být lesklá, hutná a pevně držet na šlehací metle.
 - Plech si vyložte pečicím papírem a pěnu dejte do zdobicího sáčku s co největším nástavcem (pusinky se dají případně tvarovat i lžící). Doporučujeme pak s pěnou pracovat co nejrychleji. Čím déle budete otálet, tím méně bude držet tvar.
 - Zdobicí sáček si nastavte svisle nad plech a jemně jej stiskněte, abyste dosáhli požadovaného tvaru.
 - Plech s pusinkami dejte do předehřáté trouby na 50 minut.
 - Po upečení nechte pusinky na pečicím papíru, dokud pořádně nevychladnou.
 
Tip: Pro barevný efekt pusinek dejte po stranách zdobicího sáčku potravinářské barvivo a teprve pak ho naplňte sněhem. Dozdobit můžete pusinky i jedlými třpytkami nebo čokoládovou polevou.
Valentine’s Smash
Hodí se i na oslavu zlomených srdcí, která jsou s křikem stažena do propasti oceánu. Pokud vám připadá Valentýn nechutně sladký, tento koktejl z brusinek a citrusů bude dokonalou protilátkou.

Valentine’s Smash
| INGREDIENCE | 
|---|
| 5 cl rumu Kraken Black Spiced | 
| 7 cl brusinkového džusu | 
| 2 cl čerstvě vymačkané limetkové šťávy | 
| 1,5 cl cukrového sirupu | 
| maliny na ozdobu | 
POSTUP:
- Rum, brusinkový džus, cukrový sirup a čerstvou limetkovou šťávu zběsile protřepejte v šejkru a nalijte do sklenice s ledem.
 - Ozdobte malinami.
 
Red Valentine

Red Valentine
| INGREDIENCE | 
|---|
| 50 ml rumu Diplomático Reserva Exclusiva | 
| 30 ml šťávy z červené řepy | 
| 15 ml malinového pyré | 
| 15 ml limetkové šťávy | 
| 15 ml vína Ruby Port | 
POSTUP:
- Všechny ingredience důkladně protřepejte v šejkru naplněném ledem.
 - Sceďte do sklenic na stopce a ozdobte trubičkou z hořké čokolády.
 
Mohlo by se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje







