Hlavní obsah

Recepty plné afrodiziak, které zpestří večer plný vášně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již v dávných dobách se lidé snažili uvařit z nejpodivnějších surovin lektvar lásky, který měl v druhých vzbudit touhu a neskonalou vášeň, a to i tam, kde nefungovala přirozená přitažlivost. Ne vždy měly tyto kouzelné nápoje skutečnou moc, nicméně i dnešní vědecké výzkumy ukazují, že afrodiziakální účinky celé řady surovin nelze podceňovat.

Foto: Profimedia.cz

Připravte si nezapomenutelné valentýnské menu

Článek

Rozhodně se nejedná o nesmysly, naopak, při správné kombinaci mohou různé suroviny skutečně fungovat mnohem lépe než nejrůznější pilulky.

Podle odborníků jde především o psychologické spojení mezi jídlem a sexem. Tudíž nelze spoléhat na to, že s afrodiziaky člověk uspěje i v okamžicích bez přirozené sexuální přitažlivosti. Všechny bylinky, koření, jídla a nápoje jsou vášnivé pouze tehdy, jestliže se konzumují s úmyslem vášně.

Někteří lidé dokonce tvrdí, že není důležité, co dobrůtky a nápoje obsahují, hlavně když jsou připravovány s láskou a jsou pokud možno lehce stravitelné. Vydatná a těžká jídla dokážou erotické myšlenky spíše zapudit.

Vůně růže uklidňuje mysl a zároveň podporuje erotickou fantazii

Styl

Do afrodiziakální kuchyně patří:

Čokoláda - nejlahodnější ze všech afrodiziak. Říká se, že čokoláda je dobrou náhradou sexu. Podporuje prožívání pocitu lásky, blízkosti a intimity. Je to tím, že podporuje produkci hormonů štěstí – tzv. endorfinů, které vyvolávají dobrou náladu.

Med - s láskou je spojován odedávna. Staří Germáni ho využívali k výrobě medoviny. Medovina kdysi bývala hlavním nápojem novomanželů po svatbě. Ti po svatebním obřadu odcházeli do ústraní a popíjeli medovinu, aby v sobě vyvolali dostatek vášně. Proto se i líbánky nazývají medové týdny nebo medový měsíc.

Plody moře – o ústřicích se říká, že jsou královnami mezi afrodiziaky, i nejslavnější milovník všech dob Casanova začínal svůj milostný rituál konzumací tuctu těchto živočichů. Bránu k lahodným požitkům ale otevírají také krevety. Nejčastěji se používají do salátů nebo ke grilování. Ale dávejte pozor na čerstvost krevet, jinak byste mohli prožít místo vášnivé noci s drahou polovičkou nepříjemné chvíle na pohotovosti s otravou.

Česnek - je tisíce let považován za silné afrodiziakum. Posiluje vnitřní orgány, čistí krev a zvyšuje vitalitu. Jeho konzumace tak prospívá nejen sexuální výkonnosti, ale i zdraví. Pro své agresivní aroma se ale doporučuje pro párové požití. Jinak bude jeho odér na druhého partnera působit zcela jistě negativně a těžko se dostaví kýžený zážitek.

Chřest - obsahuje draslík, fosfor, vápník a vitamín E a nabízí milencům dostatek potřebné energie. Velcí francouzští milenci večeřeli chřest v předvečer své svatby dokonce ve třech chodech.

Celer - byl již ve starém Egyptě používán jako přírodní afrodiziakum a v lidovém léčitelství je notoricky známý pro svůj blahodárný vliv na mužskou potenci. Dokonce madame Pompadour vařila králi Ludvíku XV. celerovou polévku k dosažení spokojenosti. Celer obsahuje látku podobnou feromonům, která v člověku vyvolává pocit štěstí. Účinky podobné celeru má také petržel.

Chilli papričky - bouří krev a rozpalují tělo.

Banány - obsahují afrodizující bufotenin. Jejich velkým milovníkem je známý herec Michael Douglas, a to hlavně v kombinaci s čokoládou, resp. s čokoládovou polevou. To byl jeho recept na vášnivou noc.

Avokádo - je rovněž oceňováno jako sexuální stimulant. Důležitá látka je obsažena v jeho pecce – před její konzumací ji doporučujeme ponořit do mléka, aby změkla.

Granátové jablko - je prastarým symbolem milostných slastí. Lze ho vidět na mnoha obrazech s bohyní Afroditou. Doporučujeme jíst jádra pokapaná likérem lžičkou přímo ze slupky.

Jahody - jsou zdrojem vášně. Na sexuální výkonnost má vliv hlavně zinek, který je obsažen v semínkách plodu. A klasicky známé jahody se šampaňským jsou výborným tipem k milostné předehře.

Jablko - je symbolem smyslnosti odjakživa. Bylo to právě jablko, které použila Eva, aby svedla Adama. Od té doby jej známe jako „zakázané ovoce“, i když se jeho přímé afrodiziakální účinky nepotvrdily.

Tuňákový steak s chřestem, holandskou omáčkou a bílým vínem

Foto: Vinselekt Michlovský

Tuňákový steak

INGREDIENCE
4 steaky z tuňáka
sůl
čerstvě mletý bílý pepř
svazek zeleného chřestu (cca 500 g)
kousek másla
Na holandskou omáčku:
3 žloutky
2 lžíce bílého vína
1 lžička hořčice
špetka soli
špetka bílého pepře
100 g rozpuštěného a lehce prochladlého másla

POSTUP:

  1. Každý steak z tuňáka jen osolte a opepřete. Na rozpálenou pánev ho dejte na minutu z každé strany.
  2. Chřest zbavte oschlých a tvrdých konců a lehce opečte na kousku másla. Opět jen sůl a bílý pepř.
  3. Holandská omáčka: Do misky nad vodní lázeň dejte 3 žloutky a 2 lžíce bílého vína.
  4. Šlehejte metličkou, voda v hrnci nesmí vařit! Jinak se vám žloutky srazí.
  5. Přidejte vrchovatou lžičku hořčice.
  6. Ochuťte špetkou soli a bílého pepře.
  7. Až směs zhoustne, malým pramínkem do ní, za stálého šlehání, přilévejte rozpuštěné máslo. Vyšlehejte krásnou omáčku. Tou přelijte chřest.

Recepty na dobroty z tvarohu: Chačapuri, cheesecake, buchtičky a pomazánky

Recepty

Svíčková omáčka

Foto: Novinky

Svíčková omáčka

INGREDIENCE
800 g hovězího (váleček, zadní) 3 bobkové listy
100 g špeku5 kuliček nového koření
50 ml oleje 10 kuliček pepře
5 lžic sádla 250 ml smetany na šlehání 33%
300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer) 2 lžíce octa
1 cibule sůl
2 lžíce plnotučné hořčice houskový nebo karlovarský knedlík
1 citron (citronová šťáva i kůra) Na ozdobu: citron, šlehačka a brusinkový kompot

POSTUP:

  1. Maso prošpikujte špalíčky špeku a zprudka zatáhněte na oleji. Nechte ho odpočinout.
  2. Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte na sádle.
  3. Vedle v hrnci udělejte redukci z koření: povařte ho v šálku vody.
  4. Do pekáče vložte orestovanou zeleninu a na ni položte maso, osolte.
  5. Do předem rozehřáté trouby na 140 °C vložte zakrytý pekáč a pečte tak dlouho, aby bylo maso měkké.
  6. Hlídejte, aby se základ nepřipálil, podle potřeby podlévejte horkou vodou a regulujte teplotu trouby.
  7. Každá trouba peče jinak, možná bude třeba zvýšit teplotu nebo přidat čas, aby hovězí změklo.
  8. Když je maso hotové, vyndejte ho a zabalené do alobalu odložte stranou.
  9. Zeleninu vraťte do hrnce, přilijte přecezenou redukci z koření a smetanu. Několik minut společně vařte.
  10. Poté vše rozmixujte tyčovým mixérem a omáčku dochuťte citronovou šťávou a kůrou, octem, cukrem, solí a pepřem.
  11. Podávejte s knedlíkem, citronem, šlehačkou a brusinkami.

Kuřecí maso: recepty na thajské kari, ohnivá křídla, prsa piri piri a roládu

Recepty

Špenátové palačinky

Foto: Babiččina volba

Špenátové palačinky

INGREDIENCE
90 g hladké mouky
1 vejce
250 ml plnotučného mléka
1 lžíce másla
čerstvé listy baby špenátu
Na náplň
tvaroh
pažitkové žervé
uzený losos
klíčky nebo čerstvé bylinky

POSTUP:

  1. Příprava těsta je velmi snadná. Všechny ingredience vložte do mixéru a nechte vypracovat hladké těsto bez hrudek a kousků. Nyní nechte 15–20 minut dýchat. Tento krok určitě nepřeskakujte, zaručí vám dokonalé palačinky, které se na pánvi netrhají.
  2. Na kvalitní pánev s nepřilnavým povrchem můžete přidávat pod každou palačinku mašlovačkou ještě trochu másla.
  3. Každou palačinku rozlijte na pánev z naběračky a krouživým pohybem nechte těsto stéct rovnoměrně do krajů. Palačinku se nesnažte obracet dřív, než se začnou okraje v pánvi samy odlepovat. Pak ji jemně podeberte a otočte.
  4. Na druhé straně palačinku nechte minutku takzvaně dojít a je hotovo. Někdy ani není potřeba palačinky otáčet a jsou hned hotové.
  5. Plňte žervé, uzeným lososem a klíčky.

Recepty z hovězího masa: tatarák, stroganoff, žebra a trhané maso

Recepty

Valentýnské ravioly z červené řepy

Foto: Albert

Valentýnské ravioly z červené řepy

INGREDIENCE
200 g čerstvého smetanového sýra
1 bio citron
400 g Nature's Promise Bio mouka pšeničná hladká
2 vejce
1 předvařená červená řepa
50 g másla
1 ½ lžičky sušeného tymiánu
sůl, pepř

POSTUP:

  1. V misce smíchejte čerstvý sýr, lžičku tymiánu a nastrouhanou kůru z omytého citronu. Směs osolte, opepřete a dejte odležet do lednice.
  2. Na pracovní plochu vysypte hromádku hladké mouky. Uprostřed udělejte důlek a přidejte 2 vejce.
  3. Řepu rozmixujte v sekáčku na hladké pyré a přidejte k vejcím. Rukama postupně uhněťte na hladké těsto, zabalte do potravinářské fólie a nechte 30 minut odležet v pokojové teplotě.
  4. Těsto rozdělte na čtvrtiny a z každé vyválejte co nejtenčí stejně velké placky. Dvě placky budou jako spodní část raviol. Na ně dejte v dostatečném rozestupu vždy lžičku připravené náplně. Kolem náplně těsto trochu potřete vodou, aby se dobře slepilo.
  5. Zakryjte druhou plackou a kolem náplně lehce přitiskněte, aby se těsto spojilo. Pomocí vykrajovátka ve tvaru srdce pak vykrajujte jednotlivé ravioly. Takto pokračujte i se zbytkem těsta.
  6. Do osolené vroucí vody postupně nasypte ravioly a nechte je 3 minuty vařit, dokud nevyplavou k hladině. V rendlíku rozpusťte 50 g másla a vsypte špetku tymiánu.
  7. Uvařené ravioly servírujte na talíř, zalijte tymiánovým máslem, pokapejte šťávou z citronu, posypte zbytkem tymiánu.

Hummus s chilli papričkami, tousty a zeleninou

Foto: Zdravé stravování

Hummus s chilli

INGREDIENCE
30 g ředkve5 g olivového oleje
20 g mrkve5 g vejce
20 g cizrny1 g citronové šťávy
20 g fialové mrkve1 g chilli papriček
12 g mini toustů s celozrnnou moukoupepř a sůl
5 g tahini pastyčerstvé listy koriandru na ozdobu

POSTUP:

  1. Cizrnu si uvařte.
  2. Poté ji nechejte okapat a namelte.
  3. K cizrně přidejte pastu tahini, olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř.
  4. Směs umixujte do zcela hladké hmoty.
  5. Nakonec vmíchejte nadrobno nakrájenou chilli papričku.
  6. Vajíčko uvařte natvrdo a podélně rozpulte.
  7. Naaranžovaný hummus zakápněte olivovým olejem a ozdobte nakrájenou chilli papričkou a lístky koriandru.
  8. Zeleninu očistěte a vytvořte pomocí kráječe spirály.
  9. Podávejte s celozrnnými mini tousty.

Recepty na výživné polévky pro zahřátí

Recepty

Jahodové tiramisu se šlehačkou a kysanou smetanou

Foto: Mlékárna Valašské Meziříčí

Jahodové tiramisu

INGREDIENCE
1 kysaná smetana
1 čerstvá smetana
4 menší muffiny
10 jahod
4 cl oblíbeného likéru
80 g cukru moučky

POSTUP:

  1. Na dno sklenice rozložte jahody nakrájené na plátky.
  2. Do poloviny nadrobte muffin a pokapejte lžičkou oblíbeného likéru.
  3. Vyšlehanou smetanu smíchejte s kysanou smetanou a přidejte cukr.
  4. Smetanovou směsí naplňte zbytek sklenice a ozdobte nakrájenými jahodami.

Sněhové pusinky

Foto: Profimedia.cz

Sněhové pusinky

INGREDIENCE
2 bílky
200 g cukru
kapka octa
barvivo

POSTUP:

  1. Nejdříve si zapněte troubu na 100 °C, aby měla stabilní teplotu, až do ní své dílo vložíte.
  2. Mísu, ve které budete šlehat bílky, doporučujeme nejdřív vytřít kapkou octa, aby se odmastila, a teprve pak do ní bílky vložit.
  3. Vyšlehejte bílek. Hotový sníh by neměl vypadnout z mísy, když ji převrátíte.
  4. Do sněhu přidáváte cukr po lžících, vyšleháte a přidáte další, dokud už žádný nezbude. Výsledná pěna by měla být lesklá, hutná a pevně držet na šlehací metle.
  5. Plech si vyložte pečicím papírem a pěnu dejte do zdobicího sáčku s co největším nástavcem (pusinky se dají případně tvarovat i lžící). Doporučujeme pak s pěnou pracovat co nejrychleji. Čím déle budete otálet, tím méně bude držet tvar.
  6. Zdobicí sáček si nastavte svisle nad plech a jemně jej stiskněte, abyste dosáhli požadovaného tvaru.
  7. Plech s pusinkami dejte do předehřáté trouby na 50 minut.
  8. Po upečení nechte pusinky na pečicím papíru, dokud pořádně nevychladnou.

Tip: Pro barevný efekt pusinek dejte po stranách zdobicího sáčku potravinářské barvivo a teprve pak ho naplňte sněhem. Dozdobit můžete pusinky i jedlými třpytkami nebo čokoládovou polevou.

Valentine’s Smash

Hodí se i na oslavu zlomených srdcí, která jsou s křikem stažena do propasti oceánu. Pokud vám připadá Valentýn nechutně sladký, tento koktejl z brusinek a citrusů bude dokonalou protilátkou.

Foto: Kraken

Valentine’s Smash

INGREDIENCE
5 cl rumu Kraken Black Spiced
7 cl brusinkového džusu
2 cl čerstvě vymačkané limetkové šťávy
1,5 cl cukrového sirupu
maliny na ozdobu

POSTUP:

  1. Rum, brusinkový džus, cukrový sirup a čerstvou limetkovou šťávu zběsile protřepejte v šejkru a nalijte do sklenice s ledem.
  2. Ozdobte malinami.

Red Valentine

Foto: Warehouse

Red Valentine

INGREDIENCE
50 ml rumu Diplomático Reserva Exclusiva
30 ml šťávy z červené řepy
15 ml malinového pyré
15 ml limetkové šťávy
15 ml vína Ruby Port

POSTUP:

  1. Všechny ingredience důkladně protřepejte v šejkru naplněném ledem.
  2. Sceďte do sklenic na stopce a ozdobte trubičkou z hořké čokolády.

Překvapení, která udělají mužům radost nejen o Valentýnu

Styl

Valentýnská inspirace aneb Čím udělat radost ženám o svátku zamilovaných

Styl

Mohlo by se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje

Reklama

Výběr článků

Načítám