Hlavní obsah

Recepty, se kterými zrychlíte spalování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli máte v plánu rozloučit se s pár kily, obohaťte jídelníček o bílkoviny neboli proteiny. Nejenže mají vysokou sytící schopnost, ale také zrychlují metabolismus a starají se o zdraví kostí. Recepty, které je obsahují, připravila lektorka zdravého vaření Kamila Metzová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šťavnaté masové kuličky s batáty a fazolkami

Článek

Šťavnaté masové kuličky s batáty a fazolkami

INGREDIENCE:
2 větší cibule 400 g kvalitního mletého hovězího
200 g syrové červené řepy sůl
olej nebo přepuštěné máslo ghí 2 lžičky koření do mletých mas
K podávání:
2 velké batátyolej
zelené fazolkykoření na zeleninu

POSTUP:

  1. Nadrobno nakrájenou cibuli orestujte na přepuštěném másle či oleji dozlatova. Syrovou řepu oloupejte a nastrouhejte najemno. Pokud nechcete mít zabarvené ruce, použijte sáček nebo gumovou rukavici.
  2. Ve větší nádobě promíchejte mleté maso, řepu a orestovanou cibuli. Ochuťte solí a kořením. Směs dejte vychladit do lednice.
  3. Tvarujte kuličky a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte na 180 °C asi 30 minut. Zatímco se pečou kuličky, oloupejte batáty a nakrájejte špalíčky. Promíchejte je s trochou olivového oleje, osolte.
  4. Využijte rozpálené trouby a pečte je asi 20 minut. Zelené fazolky připravíte nejlépe nad párou. Jsou rychle měkké a zároveň křupavé. Hotové zakápněte olejem a dochuťte kořením.

TIP: Nejznámějšími zdroji bílkovin jsou maso, mléčné výrobky, luštěniny a vejce. Prodávají se i v podobě krémů či prášků (často bezlepkových), kterými lze nahradit například mouku. Zkuste zahustit omáčku lžičkou proteinu - na chuti to nepoznáte, ale na kaloriích ano.

Odlehčený jídelníček: recepty na zdravé a chutné večeře

Recepty

Krémová rajčatová polévka s červenou čočkou

Foto: Jan Handrejch, Právo

Krémová rajčatová polévka s červenou čočkou

INGREDIENCE:
1 cibule 1 l zeleninového vývaru
1 mrkev 2 lžičky kořenící směsi s obsahem bylinek
olivový olej 2 lžíce rostlinného proteinu Super vegan protein
2 stroužky česneku nebo sušený česnek sůl
400 g pasírovaných nebo krájených rajčat pepř
120 g půlené červené čočky na ozdobu hustý jogurt a čerstvé bylinky
  1. Na olivovém oleji orestujte cibuli dosklovata. Přidejte na kousky nakrájenou mrkev a restujte.
  2. Přidejte nakrájený česnek, promíchejte a hned vlijte rajčata, vsypte červenou čočku a zalijte vývarem.
  3. Ochuťte solí, pepřem, kořením a vařte pozvolna 20 minut. Rozmixujte do hladka.
  4. Pro zvýšení obsahu bílkovin a krémovější konzistenci přidejte na závěr 2 lžíce rostlinného proteinu a ještě krátce promixujte.

Krůtí karbanátky s cizrnou

Foto: Jan Handrejch, Právo

Krůtí karbanátky s cizrnou

INGREDIENCE:
300 g nakládané cizrny sůl
500 g mletého krůtího masa 2 lžičky oblíbeného koření s obsahem kurkumy
1 vejce 30 g kukuřičné strouhanky
2 lžíce olivového oleje olej nebo máslo ghí na opečení

POSTUP:

  1. Cizrnu důkladně slijte a nechte okapat. Rozmixujte ji najemno.
  2. V míse promíchejte mleté maso, cizrnu, vejce. Přidejte 2 lžíce oleje, sůl, koření a kukuřičnou strouhanku, která hmotu zpevní. Pokud vaše směs koření neobsahuje kurkumu, přidejte čtvrt lžičky pro barvu.
  3. Rukama potřenýma olejem tvořte menší karbanátky a opékejte je na střední stupeň z obou stran na pánvi do zlatova tak, aby byly uvnitř propečené.
  4. Jako příloha se hodí šťouchané brambory, které můžete v zimním období promíchat s bylinkami z parapetu nebo lístky baby špenátu.

Věděli jste?

Slovo protein pochází z řeckého výrazu „protos“. Označuje první základní složku jakéhokoliv živého organismu.

Dort z mrkvového těsta s jablky a tvarohem

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dort z mrkvového těsta s jablky a tvarohem

INGREDIENCE:
Na mrkvové těsto:
300 g polohrubé mouky 200 g másla
1 lžička bio kypřicího prášku do pečiva 130 g mrkve
Na jablečnou vrstvu:
600 g jablek sirup
tmavý cukr či alternativa cukru dle chuti 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku s přírodní vanilkou
Na tvarohovou vrstvu:
2 tvarohy ve vaničce 1 žloutek
rostlinný sirup nebo med k doslazení 2 lžíce Super vegan proteinu

POSTUP:

  1. Jako první si na dort připravte mrkvové těsto. Všechny ingredience důkladně propracujte, vytvarujte váleček a nechte těsto chvíli odležet v lednici.
  2. Jablka oloupejte, nakrájejte na plátky, pět minut poduste s troškou vody, aby změkla. Doslaďte a zahustěte lžící pudinkového prášku. Nechte vychladnout.
  3. Tvarohy promíchejte se žloutkem, oslaďte medem nebo rostlinným sirupem a obohaťte 2 lžícemi rostlinného proteinu, který tvaroh zároveň lehce zahustí.
  4. Kulatou formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem a namačkejte do ní 2/3 mrkvového těsta. Na ně nejdříve rozprostřete jablečnou vrstvu, pak navrch tvarohovou.
  5. Zbylé mrkvové těsto nahoru nahrubo nastrouhejte. Pokud by příliš změklo, pomůže mu chvilka v mrazáku.
  6. Pečte na 175 °C asi 45 minut. Krájejte až po úplném vychladnutí.

Plánujete začít s vysokoproteinovou dietou?

Nejdříve si ověřte, že máte v pořádku ledviny! Pro většinu zdravých lidí je nezávadná, přesto si velké množství bílkovin ve stravě může vybrat svou daň poškozením ledvin.

Recepty z oblíbených luštěnin, na kterých si pochutnají nejen vegetariáni

Recepty

Může se vám hodit na Zboží.cz: Fit recepty

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám