Hlavní obsah

Recepty na jídla, která zahřejí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V zimě není nad teplou polévku, vydatnou kotlíkovou směs nebo pořádně ostré kari. Aby zároveň vydrželo novoroční rozhodnutí shodit pár kil, přidejte koření, které váš úmysl podpoří.

Foto: Profimedia.cz

Zeleninové vindaloo

Článek

Zeleninové vindaloo

Vindaloo je indické jídlo, které má kořeny v portugalské kuchyni z koloniálních dob.

INGREDIENCE:
2 středně velké brambory1 menší cuketa
1 menší lilek několik růžiček květáku
1 velká mrkev 1 velká cibule
Na marinádu:
3 stroužky česneku 1 čajová lžička sladké papriky
1 malý špalíček zázvoru1/2 hvězdičky badyánu
1/2 lžičky kurkumy sůl podle chuti
1 lžička mletého koriandru 3 lžíce octa
1 čajová lžička mletého cuminu (římský kmín)
Na omáčku:
2 lžíce oleje 1/2 lžičky skořice
2 cibule 1/2 lžičky hřebíčku (mletý)
4 stroužky česneku 1/2 čajové lžičky černého pepře
2 oloupaná rajčata (z konzervy) 1 lžíce tamarindové pasty
1 lžička mletého koriandru 1 lžíce hnědého cukru
1 čajová lžička mletého cuminu (římský kmín) 2 chilli papričky (podle preferencí pikantnosti)
1 čajová lžička sladké papriky sůl
1 lžička kurkumy
K podávání:
vařená rýže nebo chleby naan

POSTUP:

  1. Zeleninu nakrájejte na kostky, cibuli na plátky. V misce smíchejte všechny složky marinády a nechte v ní zeleninu marinovat nejméně hodinu nebo ideálně přes noc.
  2. Rozpalte olej v hluboké pánvi nebo hrnci a osmahněte cibuli do sklovata. Když začne malinko zlátnout, přidejte nastrouhaný zázvor a česnek a ještě chvilku restujte.
  3. Přidejte všechno koření (zatím bez tamarindu a cukru), promíchejte, přisypte nakrájená rajčata a vařte. Po chvíli vložte do omáčky marinovanou zeleninu, sůl. Vařte, až je zelenina téměř měkká.
  4. Nyní nastává chvíle pro tamarindovou pastu, cukr a chilli papričky. Vindaloo poté vařte ještě 10 minut, až omáčka zhoustne a všechny chutě se spojí.
  5. Podávejte s rýží ochucenou a obarvenou kurkumou nebo s indickým chlebem naan.

TIP: Milovníci masa můžou k zelenině přidat kuřecí nebo krůtí prsa.

Odlehčený jídelníček: recepty na zdravé a chutné večeře

Recepty

Kuřecí kari

Foto: Profimedia.cz

Kuřecí kari

INGREDIENCE:
800 g kuřecích prsou 100 ml kokosového mléka
2 lžíce slunečnicového oleje 1 lžíce rybí omáčky
2 cibule 2 stonky citronové trávy
3 lžíce zelené kari pasty 1 malý svazek koriandru
1 lžička kari koření1 chilli paprička (podle chuti)
2 stroužky česneku 50 g mletých mandlí (mandlová mouka)
kousek zázvoru o velikosti palce
K podávání:
jarní cibulka vařená rýže

POSTUP:

  1. V pánvi s nepřilnavým dnem (nejlépe wok) rozehřejte olej. Přidejte nakrájenou cibuli a špetku soli a restujte 10 minut do sklovata.
  2. Přidejte kari pastu, rozdrcený česnek a najemno nastrouhaný zázvor, restujte další minutu. Kuřecí prsa nakrájená na kostky přihoďte do pánve spolu s citronovou trávou a kari práškem a nechte maso zatáhnout.
  3. Přilijte rybí omáčku, 250 ml horké vody a kokosové mléko, přiveďte k varu, snižte na mírný plamen a duste na mírném ohni cca 20 minut tak, aby maso uvnitř zbělalo.
  4. Nakonec přimíchejte nasekaný koriandr, mleté mandle a nakrájenou papričku. Podávejte s nasekanou jarní cibulkou a rýží.

Recepty, se kterými zrychlíte spalování

Recepty

Pečené batáty

Batáty jsou nejen energeticky vydatné, ale i výživné. Obsahují železo, vitaminy B6, C, E, betakaroten, draslík a vlákninu.

Foto: Profimedia.cz

Pečené batáty

INGREDIENCE:
4 menší batáty špetka tymiánu (nejlépe čerstvé lístky)
4 lžíce oleje 4 lžíce jogurtu
2 lžičky kurkumy 1 červená kapie
2 lžičky skořice sůl
100 g Lučiny avokádo

POSTUP:

  1. Batáty omyjte, párkrát propíchněte nožem a v pekáčku vyloženém pečicím papírem dejte péct do předehřáté trouby na 220 °C na 45 minut.
  2. Předpečené batáty podélně prokrojte na lodičky, vnitřek potřete olejem, okořeňte kurkumou a skořicí, posolte a vraťte do trouby, kde je dopečete.
  3. Měly by být pěkně měkké. Lodičky naplňte Lučinou ušlehanou s jogurtem, troškou soli a pepře a lístky tymiánu, přidejte plátky avokáda a kapie.

TIP: Náplně můžete obměňovat – jednou lodičky zapéct se sýrem (feta, parmazán), jindy naplnit kuřecím masem promíchaným s avokádem, ořechy a trochou majonézy nebo rukolou s olivami a rajčátky dochucenou balsamikem. Možností je celá řada, nechte pracovat fantazii.

Recepty na chutné tapas, které oceníte nejen k vínu

Recepty

Brokolicový krém

Foto: Profimedia.cz

Brokolicový krém

INGREDIENCE:
2 velké cibule 2 stroužky česneku
50 ml oleje 500 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
50 g másla troška drceného červeného pepře
1 větší brokolice (cca 500 g) 6 lístků máty
1 brambora 500 ml mléka
špetka nastrouhaného muškátového oříšku 150 ml smetany 30%
malý špalíček zázvoru
K podávání:
krutony z bílého pečiva sýrové chipsy
bazalka 150 ml smetany 30%

POSTUP:

  1. Na směsi oleje s máslem nechte zvolna restovat cibuli, trvá to asi dvacet minut. Průběžně míchejte. Mezitím očistěte brokolici (košťál zbavte dřevnaté slupky), rozeberte ji na větší růžice a vložte je do osoleného vroucího zeleninového vývaru.
  2. Vařte asi tři minuty, pak brokolici vyndejte a rychle zchlaďte (nejlépe v míse s vodou a ledem). Vývar si schovejte, brokolici vyndejte z vody a také si ji odložte na později.
  3. Orestovanou cibuli zalijte vývarem a mlékem, přidejte kostky brambor, muškát, špetku pepře a nastrouhaný zázvor a uvařte brambory doměkka. Odstavte z plotny, přilijte smetanu a přidejte česnek, mátu a nakrájenou brokolici (pár malých růžiček si schovejte na ozdobu). Vše rozmixujte do co nejjemnější konzistence.
  4. Krutony a chipsy: Kostičky bílého pečiva rozložte na polovinu plechu s pečicím papírem a pokapejte olivovým olejem. Na druhou polovinu plechu rozprostřete v tenké vrstvě nastrouhaný sýr (parmazán, eidam, gouda, může být směs).
  5. Pečte v předehřáté troubě, až začne pečivo zlátnout a sýr se rozpustí a začne chytat zlatavou barvu. Po vychladnutí sýr rozlámejte na chipsy. Podávejte zvlášť, aby vše zůstalo křupavé. Samotnou polévku ozdobte kousky brokolice, lístky bazalky, smetanou a červeným pepřem.

TIP: Základem je nepřevařit brokolici. Ta musí zůstat zelená. Jakmile začne hnědnout, zhorší se nejen konzistence, ale i její chuť.

Recepty od babičky ze Slovenska

Recepty

Červená rybí polévka

Foto: Profimedia.cz

Červená rybí polévka

INGREDIENCE:
500 g rybího ořezu (hlavy, kostry; může být jak ze sladkovodních, tak z mořských ryb)kořenová zelenina (4 mrkve, 1/4 bulvy celeru, 2 petržele)
4 masité rybí filety 2 lžíce másla
2 bobkové listy 2 lžíce rajského protlaku
5 kuliček nového koření 2 lžíce sladké mleté papriky
10 kuliček černého pepře větší špalík pórku
lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru 2 brambory
1,5 l vody feferonka (nemusí být)
2 velké cibule sůl
1 kapie máta nebo kopr

POSTUP:

  1. Do studené osolené vody dejte rybí ořez s kořením, jednu celou omytou cibuli i se slupkou a polovinu kořenové zeleniny vcelku. Přiveďte k varu a zvolna pod pokličkou vařte přibližně hodinu.
  2. Kapii opečte v troubě do tmava a v mikrotenovém sáčku ji pak nechte zapařit. Vychladlou oloupejte a zbavte jádřince.
  3. Zatímco probublává vývar a peče se paprika, nechte v jiném hrnci na másle zesklovatět nakrájenou cibuli, přidejte druhou polovinu kořenové zeleniny nakrájené na kostičky.
  4. Když začne chytat barvu, zarestujte do základu rajský protlak, nakrájenou pečenou papriku, nakonec mletou papriku a hned zalijte přecezeným vývarem.
  5. Do vroucí polévky pak přisypte brambory nakrájené na kostky, vykostěné rybí filety a kolečka pórku. Vařte 10–15 minut, až brambory změknou. Před podáváním ozdobte a ochuťte buď mátou, nebo koprem.

Sýrové recepty od šéfkuchaře Hynka Vávry

Recepty

Whisky grog

Foto: Profimedia.cz

Whisky grog

INGREDIENCE:
sypaný černý čaj 100 ml whisky
500 ml vody 4 lžíce třtinového cukru
1 kus celé skořice 1 citron
5 hřebíčků 1 pomeranč
2 hvězdičky badyánu
  1. V hrnci nechte zkaramelizovat třtinový cukr tak, aby vznikl světlý karamel. Přilijte k němu vodu a nechte jej rozpustit.
  2. Přisypte koření a čaj a pomalu přiveďte k varu. Stáhněte teplotu, přidejte na kolečka nakrájený pomeranč a citron a přilijte whisky. Nyní už nevařte, ale nechte jen mírně prohřát. Přes sítko přelijte do silnostěnných sklenic a ozdobte plátky ovoce.

TIP: Na dno sklenice můžete nejprve položit kousek másla. Jakmile jej zalijete horkým nápojem, začne se rozpouštět a vytvoří jemnou krémovou pěnu.

Recepty beze zbytku aneb Jak neplýtvat

Recepty

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám