Hlavní obsah

Recepty beze zbytku aneb Jak neplýtvat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V době, kdy se množství vyhozeného jídla v „civilizované“ společnosti začalo blížit k polovině z celkového množství toho vyprodukovaného, se většina lidí konečně chytla za nos. Na pořadu dne je konec plýtvání! V domácnostech i v luxusních restauracích.

Foto: Úsporná kuchařka plná chutí

Švédské kuličky z čočky belugy

Článek

Recepty jsou převzaty z Úsporné kuchařky plné chutí. Snadno je zvládnou i začátečníci a příprava nezabere příliš času. Recepty byly redakčně upraveny.

Švédské kuličky z čočky belugy

INGREDIENCE:
100 g suché čočky belugy (nebo 50 g suché čočky a 150 g mletého masa) 100 g mletých ovesných vloček
150 ml vody či vývaru 1 hrst nasekané pažitky nebo jarní cibulky
1 červená cibule5 lžic sójové omáčky
4 stroužky česneku1 lžíce oleje na restování + 2 lžíce oleje na potření kuliček
2 lžičky drceného kmínu sůl, pepř
100 g žampionů nebo lesních hub
Na omáčku:
250 ml vody či vývaru1 stroužek česneku
200 ml 12% smetany nebo plnotučného mléka1–2 lžíce hladké mouky
2 lžíce sójové omáčky1 lžička kurkumy (lze vynechat)
1 lžíce dijonské hořčicesůl, pepř

POSTUP:

  1. Kuličky: Čočku uvařte dle návodu na obalu. Mezitím na pánvi s olejem orestujte cibuli, kmín a houby, dokud nezměknou.
  2. Po vychladnutí přendejte čočku a směs z pánve do větší mísy. Rozehřejte si troubu na 190 °C.
  3. K čočce a houbám přidejte zbývající suroviny kromě oleje. Vodu přidávejte opatrně, dokud nedocílíte konzistence vhodné pro tvarování kuliček.
  4. Vytvarujte kuličky a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Potřete olejem. Kuličky pečte asi 20 minut (dle velikosti), dokud nezezlátnou. Můžete je rovněž opékat na pánvi, budou pak křupavější.
  5. Omáčka: Omáčku připravíte jednoduše tak, že do menšího hrnce dáte uvedené suroviny a pomalu za stálého míchání metličkou přivedete k varu a vaříte, dokud omáčka nezhoustne.

VÝŽIVOVÝ TIP: Čočka beluga patří mezi luštěniny s vysokou nutriční hodnotou. Černý pigment v čočce obsahuje antioxidanty, jež lze také najít v bobulovitém ovoci, jako jsou borůvky či ostružiny.

Oblíbené asijské omáčky, které obohatí váš jídelníček

Recepty

Bramborová frittata

Foto: Úsporná kuchařka plná chutí

Bramborová frittata

Zbyly vám vařené brambory? Je jedno, zda jsou neloupané, nebo už pokrájené, v této frittatě upotřebíte oboje.

INGREDIENCE:
vařené brambory (ve slupce i bez) 50 g čedaru, goudy nebo jiného sýra, který doma najdete
cibule nebo jarní cibulkasůl a pepř
zbytková zelenina – cuketa, paprika, rajčečerstvé bylinky dle sezony
3 vejce1 lžíce másla
Volitelně:
zbytek šunky, uzeného trhaného masa, slaniny

POSTUP:

  1. Vařené brambory pokrájejte na stejně velké kousky. Pokud se rozhodnete použít i uzeninu, nejdříve ji orestujte.
  2. Připravujte ji na pánvičce s kovovou rukojetí, kterou můžete dát do trouby. Po orestování ji vyjměte a na zbylém tuku nebo troše másla zarestujte cibulku, zeleninu a vařené brambory.
  3. Stáhněte z plotny a rozehřejte troubu na 180 °C. V misce vyšlehejte vejce, osolte je a opepřete. Dále pokrájejte sýr a nasekejte bylinky.
  4. Do směsi brambor a zeleniny vmíchejte orestovanou uzeninu, zalijte vejci a posypte sýrem. Přidejte bylinky a dejte zapéct. Podle množství zeleniny a brambor to může trvat asi 5–7 minut, ale hlídejte si především zezlátnutí vrchní části.
  5. Tento pokrm si můžete dochutit dle svých preferencí nebo prostě jen podle toho, co zrovna máte doma. Můžete do něj opravdu přidat téměř cokoli, třeba kousek ryby, zbytek zeleniny z leča, tofu, houby nebo čerstvý sýr.

Recepty s těstovinami z celého světa

Recepty

Hovězí kostky s mrkví a hráškem

Foto: Úsporná kuchařka plná chutí

Hovězí kostky s mrkví a hráškem

Oblíbené dětské jídlo ve verzi, která nadchne i dospělé. Nebojte se využít i nejlevnější prorostlé maso plné tukových vláken, která se při dlouhém dušení úplně rozpadají a masu dodávají šťavnatost.

INGREDIENCE:
750 g hovězího zadního nebo kližky3 bobkové listy
2 velké mrkve 150 g mraženého hrášku
1 větší cibule 500 ml vody
olej dle potřebysůl a pepř

POSTUP A:

  1. Hovězí maso nakrájejte na větší kostky, osolte a opepřete. Mrkve nakrájejte na zhruba půl centimetru silná kolečka. Cibuli nasekejte najemno.
  2. V pánvi či jiné vhodné nádobě rozpalte malé množství oleje a začněte na něm opékat cibuli. Až bude opečená dozlatova, přidejte kostky masa i kolečka mrkve, krátce společně osmažte ze všech stran a poté stáhněte teplotu.
  3. Přemístěte do pomalého hrnce, přidejte vodu a bobkové listy a nastavte na 7 hodin low. Do hotového teplého pokrmu ještě vmíchejte hrášek. Stačí jen tak, aby se prohřál, dlouhým vařením by získal nevábnou šedou barvu.

POSTUP B:

  1. Pokud budete toto jídlo připravovat klasicky, udělejte si celý základ jídla přímo v hrnci na sporáku. Do osmaženého základu nalijte vodu, stáhněte teplotu na nízký stupeň a duste pod poklicí do změknutí masa (asi 2,5 hodiny).
  2. Občas kontrolujte, zda se tekutina neodpařuje a maso nepřipaluje, jinak doplňte vodu. Po dokončení vaření vmíchejte hrášek, ale jen tak, aby se prohřál, delší vaření mu neprospívá.
  3. Výběr přílohy k tomuto jídlu je velmi pestrý – hodí se k němu brambory, bramborová kaše, rýže, těstoviny, knedlíky nebo noky. Skvěle chutná i s kouskem čerstvého pečiva.

VÝŽIVOVÝ TIP: Vyzkoušejte zařadit do jídelníčku i méně tradiční přílohy, jako je třeba amarant, ječné kroupy, pohanka a jáhly. Nebo třeba celozrnné varianty těstovin, kuskusu, bulguru, rýže aj. Masový pokrm tak obohatíte o vlákninu a další prospěšné látky.

Recepty ze švestek, hrušek a jablek

Recepty

Rychlý koláč s jablky

Foto: Úsporná kuchařka plná chutí

Rychlý koláč s jablky

INGREDIENCE:
250 g polohrubé mouky1 vanilkový cukr
1 kypřicí prášek100 g másla
100 g zakysané smetany1 lžička skořice
3 vejcešpetka soli
150 g cukru4 menší jablka

POSTUP:

  1. V míse vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do světlé pěny, přišlehejte rozpuštěné vychladlé máslo a zakysanou smetanu.
  2. Nakonec vmíchejte mouku smíchanou s kypřicím práškem, skořicí a špetkou soli. Troubu rozehřejte na 175 °C.
  3. Těsto přendejte do máslem vymazané a krupicí vysypané formy na koláč nebo do pekáčku. Lehce vtlačte oloupaná jablka překrojená na půl a ještě na silnější proužky.
  4. Pečte cca 30 minut. Jakmile začne koláč shora zlátnout, zkuste propečenost špejlí. Nechte vychladnout, můžete i pocukrovat a při servírování dozdobit například zbytkem zakysané smetany.

TIP: Použít lze i hrušky, broskve či meruňky.

Recepty na slavné a oblíbené dorty

Recepty

Zeleninový krém

Foto: Úsporná kuchařka plná chutí

Zeleninový krém

Polévka je grunt! A i když je typicky zbytková, chuťově je vynikající. Navíc nebude nikdy stejná. Jediné, na co je potřeba si dát pozor, je příliš zemitá chuť. Tu může způsobit velké množství kořenové zeleniny. Naopak sladkost dodá mrkev, dýně nebo batát.

INGREDIENCE:
1 l zeleninového nebo jiného vývaru1 cibule
2 stroužky česnekučerstvý sýr nebo smetana
zbytková zelenina – mrkev, košťály brokolice nebo květáku, kořenová petržel, dýně, batáta, celer, rajčata, řapíkatý celer, pórek, jarní cibulkačerstvé bylinky
1 lžíce másla sůl a pepř

POSTUP:

  1. Nejprve veškerou zeleninu opláchněte a očistěte. Pak ji pokrájejte na podobně velké kusy.
  2. Na lžíci másla nejprve opečte do zesklovatění pokrájenou kořenovou zeleninu, případně i luštěniny. Poté vyjměte z hrnce do misky stranou.
  3. Dozlatova osmažte pokrájenou cibulku a česnek, přidejte veškerou další zeleninu, kterou máte, včetně té restované. Osolte a podlijte vývarem. Zakryjte poklicí a nechte dusit doměkka.
  4. Pokud máte ve směsi řapíkatý celer, nyní ho úplně odstraňte, protože při mixování zanechává vlákna. Jinak vše přesuňte do výkonného mixéru, přidejte smetanu nebo čerstvý sýr a rozmixujte dohladka.

Do koše ne!

Až 40 % vyprodukovaných potravin se nespotřebuje, nýbrž vyhodí. Změňte to.

Posypka z tvrdého chleba

  • Ztvrdlý chléb a pár stroužků česneku rozemelte na hrubou strouhanku. Promíchejte ji s olivovým olejem, solí a bylinkami.
  • Rozprostřete v tenké vrstvě na plech s pečicím papírem a zvolna pečte asi 15 minut v troubě. Hodí se na saláty, do polévky či na pečenou zeleninu.

Pekáčová polévka

  • Zbyl vám v pekáči výpek z masa či kuřete? Orestujte na něm nastrouhanou kořenovou zeleninu, přidejte jakoukoli další zeleninu, která vám zbývá v ledničce, a zalijte vodou.
  • Můžete přidat i houby. Povařte, dochuťte solí a pepřem a podávejte s krutony z opečeného tvrdého pečiva.

Zbylá polévka či rýže

  • Vařící polévku nalijte do zavařovací sklenice, uzavřete a nechte vychladnout. V lednici takto vydrží i dva týdny.
  • Zbylou rýži zase zalijte mlékem a nechte v ledničce do druhého dne nabobtnat. Přidejte med, rozinky, nastrouhaná jablka, skořici, špetku kardamomu a uvařte kaši.

Mrazák v pozoru

  • Zamrazit lze mnohé, jen ne jídla s vařenými bramborami či syrové brambory. Nemrazte ani vejce (syrová ani vařená), jogurty, mléko, sýry, majonézu či hořčici.
  • Zeleninu a ovoce s vysokým obsahem vody (okurky, rajčata, listové saláty, meloun, jablka, citrusy plus houby) zmrazujte jen tepelně upravené, hodí-li se to.

Recepty na zapečený lilek, gratinované brambory a ratatouille

Recepty

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje

Reklama

Výběr článků

Načítám