Hlavní obsah

Recepty od babičky ze Slovenska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stačí zavřít oči, vložit sousto do úst a je vám zase sedm. Od plotny se line vůně, která vás bude provázet celý život, a vy se těšíte na první hotovou škvarkovou placku od milované babičky. A je jedno, jestli ji peče v Trenčíně nebo v Jelenicích. Pavel Berky se s námi dělí o recepty, které mu předala jeho babička.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nudle se zelím

Článek

Rezance s kapustou neboli nudle se zelím

INGREDIENCE
200 g hladké mouky olej
3 vejce (2 žloutky + 1 celé vejce) sůl
Na zelí:
300 g bílého hlávkového zelí 100 g špeku
2 lžíce rostlinného oleje sůl, pepř

POSTUP:

  1. Rezance: Z mouky, vajec a špetky soli vypracujte těsto. Pokud by se vám zdálo, že je příliš suché, můžete přidat část odložených bílků. Připravené těsto zabalte do potravinové fólie a nechte v lednici 30 minut odpočinout nebo klidně přes noc.
  2. Po uležení těsto vyválejte na plát o tloušťce přibližně 1 mm. Pomoci si můžete i strojkem na těstoviny, který vám práci mnohonásobně ulehčí.
  3. Z plátu těsta odkrajujte nudle široké asi 1 cm a dlouhé 10-12 cm. Vařte je v dobře osolené vodě 2-3 minuty. Poté rezance sceďte, dejte do mísy a promíchejte je s trochou oleje nebo sádla, aby se neslepily.
  4. Zelí: Zelí nakrájejte na tenké nudličky. Do kastrolu dejte dvě lžíce oleje, přidejte nakrájené zelí, osolte, opepřete a zelí 1 minutu restujte.
  5. Poté přilijte 400 ml vody, teplotu ztlumte a zelí duste do změknutí, přibližně 20 minut. Na konci dušení by v kastrolu neměla zůstat žádná tekutina. Po celou dobu však hlídejte, aby se vám voda z kastrolu nevypařila příliš brzy.
  6. Servírování: Špek nakrájejte na malé kostičky a vyškvařte je na škvarky. Rezance smíchejte se zelím, případně ještě dochuťte solí, čerstvě namletým pepřem a posypte škvarky.

Recepty z oblíbených ořechových a proteinových krémů

Recepty

Zemiakové šúľance s lekvárom a makom

Bramborové taštičky (pirohy) s povidly a mákem

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bramborové taštičky s povidly a mákem

INGREDIENCE
350 g brambor 1 žloutek
100 g hladké mouky švestková povidla
100 g hrubé mouky sůl
Na makový přeliv:
100 g másla 100 g moučkového cukru
100 g mletého máku zakysaná smetana k podávání

POSTUP:

  1. Brambory uvařte ve slupce doměkka a nechte je zcela vychladnout. Oloupejte a nastrouhejte na co nejjemnějším struhadle. Přidejte prosáté obě mouky, žloutek a větší špetku soli.
  2. Směs rukama zpracujte na hladké těsto. Pokud se vám zdá, že je směs suchá, přidejte trochu studené vody. Těsto nemusíte hníst dlouho, stačí, aby se suroviny spojily a vytvořily kompaktní hmotu.
  3. Těsto rozválejte na plát o tloušťce přibližně 2 mm a vykrojte z něj kolečka o velikosti většího hrnku. Do středu každého dejte povidla. Kolečka přeložte na polovinu a kraje dobře zatlačte, aby náplň při vaření nevytekla.
  4. Pirohy pak ponořte do vroucí osolené vody. Počkejte, až vyplavou na hladinu, povařte je ještě 30 vteřin a poté je z vody vyndejte do mísy.
  5. V pánvi rozehřejte máslo. Přidejte mák s cukrem a na mírném ohni za stálého míchání počkejte, až se cukr rozpustí. Pánev odstavte z plotny, makový přeliv nalijte na uvařené pirohy a opatrně vše promíchejte. Podávejte s kopečkem zakysané smetany.

Husí hody v Praze: Kde si pochutnat na svatomartinském menu

Vánoce

Škvarkové pagáče

Škvarkové placky

Foto: Jan Handrejch, Právo

Škvarkové placky

INGREDIENCE
450 g hladké mouky 2 vejce
300 ml plnotučného mléka100 g vepřových škvarků
40 g cukru 10 g soli
60 g másla mouka na podsypání
7 g sušeného droždí žloutek na potření
10 g sušeného mléka hrubá sůl na posyp

POSTUP:

  1. Do mísy od kuchyňského robotu prosejte mouku, přidejte sůl, sušené mléko a nechte promíchat hnětacím hákem. Zvlášť smíchejte vlažné mléko, droždí, cukr, vejce a rozpuštěné máslo.
  2. Počkejte, až se cukr rozpustí, a mléko přilijte k mouce. Robot zapněte na střední stupeň a vypracujte hladké těsto. Zpočátku se může zdát, že je příliš tekuté, ale v žádném případě nepřidávejte mouku, těsto by bylo příliš hutné.
  3. Vymíchané těsto zakryjte potravinovou fólií a na teplém místě nechte kynout 40 minut. Pak ho položte na pomoučenou pracovní plochu a vyválejte na obdélník tlustý asi 0,5 cm.
  4. Na jednu polovinu rozložte najemno nasekané škvarky. Překryjte druhou polovinou těsta a znovu opatrně vyválejte. Proces válení zopakujte ještě dvakrát. Nakonec obdélník těsta přeložte na třetiny, zakryjte fólií a nechte odpočívat 15 minut.
  5. Poté těsto vyválejte na tloušťku 1,5 cm, vykrojte kolečka a rozložte je na plech. Potřete rozšlehaným žloutkem a posypte hrubozrnnou solí. Pagáče pečte dozlatova ve vyhřáté troubě na 180 °C 10 minut.

TIP: Správně vymíchané těsto poznáte tak, že během hnětení se málo lepí na stěny mísy. Kdy je hotové? Utrhněte malý kousek a roztáhněte ho mezi prsty. Pokud se natáhne jako blána a je skrz něj vidět, je hotové. Pokud se začne při natahování trhat, je potřeba míchat dál.

Recepty beze zbytku aneb Jak neplýtvat

Recepty

Živáňská

Foto: Jan Handrejch, Právo

Živáňská

INGREDIENCE
500 g vepřové krkovice2 lžičky mleté uzené papriky
350 g uzené klobásy1 lžíce sladké mleté papriky
50 g špekuchilli paprička (nemusí být)
8-10 bramborrostlinný olej
4-6 červených cibulísůl, pepř
2 lžíce hořčice (v současné verzi dijonské)k podávání jarní cibulka a čerstvá petrželová nať

POSTUP:

  1. Maso nakrájejte na kostky, cibuli na půlkolečka, klobásu a brambory na kolečka a vše dejte do velké mísy. Brambory nemusíte loupat, stačí je pořádně omýt.
  2. Přidejte hořčici, uzenou i sladkou papriku, asi dvě lžíce oleje, osolte, opepřete a podle chuti přidejte nasekanou chilli papričku. Vše rukama dobře promíchejte.
  3. Směs rozdělte rovnoměrně na čtyři díly, dbejte na to, aby každý obsahoval všechny suroviny. Na pracovní plochu rozložte větší kus alobalu a na něj položte arch pečicího papíru. To zopakujete čtyřikrát.
  4. Do středu papíru položte vždy hromádku směsi a navrch každé tenký plátek špeku. Balíčky dobře zabalte, aby během pečení nevytékala šťáva. Pak je rozložte na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Živáňskou pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 1 a 1/2 až 2 hodiny. Maso se musí po upečení rozpadat. Před servírováním balíčky opatrně otevřete a živáňskou posypte čerstvě nakrájenou jarní cibulkou a petrželovou natí.

Oblíbené asijské omáčky, které obohatí váš jídelníček

Recepty

Může se vám hodit na Zboží.cz: Domácí kuchařky

Reklama

Související témata:
Slovenská kuchyně

Výběr článků

Načítám