Článek
Chicken Tikka Masala
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| 500 g vykostěných kuřecích stehen | |
| Tikka marináda: | |
| 300 g bílého jogurtu (extra hustý, řecký) | 1 lžíce drceného zázvoru |
| 1 citron – šťáva | 4 stroužky česneku (prolisovat) |
| 1 lžíce koření garam masala | sůl |
| Kari omáčka: | |
| 3 lžíce oleje | 1 lžička sušeného chilli |
| 3 velké žluté cibule | 450 g drcených rajčat |
| 3 stroužky česneku | 450 g rajčatového pyré passata |
| 25 g zázvoru – strouhaný | 300 ml smetany 30% |
| 2 lžíce koření garam masala | 50 g másla |
| 1 lžička sušené kurkumy | sůl |
| 1 lžička mletého koriandru | k podávání čerstvý koriandr |
| 1 lžička mletého římského kmínu | |
POSTUP:
- Tikka marináda: Všechny suroviny smíchejte dohromady. Maso naporcujte a marinujte 1–24 hodin. Maso včetně marinády poté budete vařit v kari omáčce.
- Kari omáčka: Na začátek vše nakrájejte, jako na guláš. Cibuli nadrobno, rajčata na kostičky, česnek i zázvor nadrťte. Ve větším kastrolu na oleji orestujte cibuli, po pár minutách přidejte česnek, zázvor a koření. S chilli jen opatrně.
- Vše pomalu restujte, dokud cibule nezměkne. Přidejte rajčata, rajčatovou passatu a vše důkladně promíchejte.
- Po pěti minutách přidejte namarinované maso i s marinádou. Vše vařte 25 minut, poté přidejte smetanu a při nízké teplotě vše provařte. Omáčku můžete mírně zředit vodou.
- Jídlo ozdobte koriandrem a servírujte rustikálním stylem s basmati rýží nebo chlebem naan.
Veganská Samosa
Smažená zelenina obalovaná v těstíčku je obdobou tempury.

Veganská Samosa
| INGREDIENCE |
|---|
| Zelenina dle vlastní volby: |
| brokolice, brambory, květák, mrkev, cuketa, cibule, paprika |
| Těsto: |
| 250 g cizrnové mouky |
| směs vody a piva 1:1 |
| římský kmín |
| sůl, pepř |
| olej na smažení |
| K podávání: |
| rýže, rajta, čerstvý koriandr nebo thajská bazalka, čerstvé chilli papričky |
POSTUP:
- Ze surovin vytvořte těsto, vody s pivem dejte tolik, aby mělo palačinkovou konzistenci. Zeleninu nakrájejte na silnější plátky, květák a brokolici rozeberte na růžičky, brambory předvařte.
- Kousky zeleniny namáčejte do těstíčka a osmažte v dostatečném množství rozpáleného oleje.
- Při servisu posypejte bylinkami a nakrájenými chilli papričkami, přidat můžete i rajtu (jogurtový salát).
Lamb Shawarma

Lamb Shawarma
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| 800–1000 g jehněčího (2 kolena nebo kližka, kýta i hrudí) | |
| Pasta shawarma: | |
| 1 lžíce celého pepře | 1 lžíce mleté papriky |
| 1 lžíce římského kmínu | 50 g nati koriandru |
| 1 lžíce semínek koriandru | 4 stroužky česneku |
| 1 lžička semínek fenyklu | olivový olej |
| 4 cm celé skořice | sůl |
| 7 hřebíčků | citron a chilli k podávání |
| 7 ks zeleného kardamomu | |
POSTUP:
- Pasta shawarma: Nejprve orestujte veškeré celé koření, aby se rozvonělo, asi 2 minuty, nechte ho vychladnout a rozmixujte na prach. Přidejte papriku, drcený česnek, nasekaný koriandr a postupně přimíchávejte olej do konzistence hladké pasty.
- Pastou potřete jehněčí kolena nebo kostky masa a nechte je marinovat, ideálně přes noc v lednici.
- Troubu rozehřejte na 160 °C, maso přendejte do pekáče, posolte, opepřete, podlijte 2 cm vrstvou vody.
- Překryjte pekáč alobalem a šup do trouby. Pečte, dokud se maso nerozpadá, 3–4 hodiny, dle velikosti. Na závěr odstraňte alobal a zvyšte teplotu na 200 °C na 20 minut.
- Vyndejte z trouby a nechte 20 minut odpočinout. Před servírováním můžete dochutit citronovou šťávou, šupinkovou solí a špetkou chilli.
Onion Bhaji Vegan, cibulové placky s rajtou

Onion Bhaji Vegan, cibulové placky s rajtou
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| 2 velké červené cibule | 1/2 lžičky sušeného chilli |
| 250 g cizrnové mouky | hrst koriandru |
| 1 lžička mletého koriandru | voda a sůl |
| 1 lžička mletého římského kmínu | olej na smažení |
| 1/2 lžičky kurkumy | |
| Rajta: | |
| 100 g bílého jogurtu | sůl a pepř |
| 100 g salátové okurky | 1/2 lžičky sušeného chilli |
| hrst nati koriandru | 1/2 lžičky koření chaat masala |
| 1/2 lžičky mletého římského kmínu | |
POSTUP:
- Cibuli nakrájejte na půlkolečka, ta opláchněte v cedníku pod vodou.
- Na obalovací směs smíchejte všechny ingredience v takovém množství vody, aby vzniklo husté, lepivé těstíčko. Vodu přidávejte opatrně, aby těsto nebylo moc řídké. Do něj zamíchejte okapanou cibuli.
- Cibulové těsto nechte 20 minut odpočinout. Pokud bude tekutější, přidejte trochu cizrnové mouky.
- Vytvarujte placky o velikosti dlaně a smažte je v rozehřátém oleji 3 minuty dozlatova. Hotové položte na savý papír.
- Rajta je obdoba tzatziki. Okurku a koriandr nakrájejte a smíchejte s jogurtem a kořením. Náš trik je nejdříve orestovat římský kmín na suché pánvi.
Chléb Naan

Chléb Naan
| INGREDIENCE |
|---|
| 100 g bílého jogurtu (extra hustý) |
| 400 g hladké mouky |
| 60 ml teplé vody |
| 2 lžičky sušeného droždí |
| 1 lžička cukru |
| 1 lžíce másla |
| sůl |
| olej na smažení |
| K podávání: |
| 1 stroužek česneku, hrst koriandru, sezamové semínko, máslo |
POSTUP:
- Připravte si kvásek – promíchejte suché droždí, teplou vodu a cukr a nechte 15 minut pracovat.
- Do mísy nalijte rozpuštěné máslo, prosejte mouku a přidejte zbývající ingredience včetně kvásku. Těsto pořádně prohněťte (v robotu). Bude lepkavé, v případě potřeby přisypte mouku. Těsto nechte odpočinout a kynout. Po půl hodině ho opět propracujte a nechte kynout další půlhodinu.
- V pomoučených dlaních tvořte z těsta kuličky, které pak roztáhnete na placky. Placky upečte na kapce oleje na pánvi z obou stran.
- Rozpusťte máslo a smíchejte ho s nasekaným česnekem a koriandrem. Mašlovačkou pomažte placky a posypte je sezamem.
Poděkování za spolupráci restauraci PRU58, Tusarova 58, Praha 7 – Holešovice
Může se vám hodit na Firmy.cz: Café Buddha - PRU 58
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky indické kuchyně





