Hlavní obsah

Recepty z vnitřností: Domácí tlačenka, restovaná játra, ledvinky na cibulce a srdce na smetaně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak vykouzlit z levných vnitřností jídla přímo božská, vám poradí kuchaři průhonické restaurace Hliněná bašta Hynek Vávra a Miroslav Krupař.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Domácí tlačenka

Článek

Domácí tlačenka

Tlačenky a sulcy jsou mimořádně zdravá jídla, především díky přírodnímu kolagenu. Ten je vynikající pro kondici kloubů, vazů i vlasů a nehtů.

INGREDIENCE
500 g vepřové plece1 cibule
250 g vepřových jater 2 stroužky česneku
1 vepřové srdcelžička majoránky
4 vepřové nožičky10 kuliček nového koření
1 vepřové koleno (nařízlé ke kosti) 5 bobkových listů
2 vepřové jazykypepř
200 g vepřových kůží sůl

POSTUP:

  1. Do většího hrnce dejte vařit spolu s kořením, stroužky česneku a cibulí všechno očištěné maso mimo nožiček, kolena a kůží.
  2. Nožičky vařte zvlášť delší dobu spolu s kůžemi a kolenem, s kořením. Před vařením nožičky nařízněte, aby se kolagen snáze vyvařil do vývaru.
  3. Vařte 3 hodiny, postupně dolévejte vodu. Nakonec tekutinu zredukujte na potřebné množství vývaru (rosolu). Dochuťte octem a solí.
  4. Zatímco se nožičky vaří, vyndávejte z druhého hrnce postupně maso, podle změknutí: játra, plec, jazyky, srdce. Jazyky zchlaďte pod studenou vodou a oloupejte.
  5. Uvařené vnitřnosti nakrájejte na malé kousky, maso na větší. Pak oberte i nožičky a maso spolu s kůží nasekejte nadrobno. Vše vraťte do vývaru z nožiček, promíchejte. Dochuťte solí, promnutou majoránkou, pepřem. (Druhý vývar poslouží jako skvělá polévka.)
  6. Směs plňte do pevných sáčků na tlačenku (s ohrnutým krajem, lépe se tak plní). Na plnění je dobrý trychtýř s širším hrdlem. Zavažte konce a dejte vychladit. První hodinu tlačenku každých deset minut otočte. Podávejte s naředěným octem a cibulí.

Sulc: Připravuje se podobně jako tlačenka, jenom vynechejte játra, majoránku a česnek. Naopak do směsi s nasekaným vařeným masem nakonec přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu uvařenou na skus nebo Kunovjanku.

Můžete přidat i nadrobno nakrájené kyselé okurky a cibuli. Dochuťte lákem z nakládané zeleniny nebo octem, solí a pepřem a nechte ztuhnout ve formě (např. na srnčí hřbet). Sulc chutná kyseleji než tlačenka.

Restovaná játra

Foto: Petr Hloušek, Právo

Restovaná játra

INGREDIENCE
1 kg vepřových jater
slunečnicový olej na opékání
kousek másla na dochucení
sůl a čerstvě namletý pepř

POSTUP:

  1. Očištěná játra nakrájejte napříč na plátky 1,5 cm vysoké.
  2. Na pánvi rozehřejte olej a játra zprudka opékejte z každé strany asi 2 minuty. Obracejte je podebráním, v žádném případě do nich nepíchejte.
  3. Orestovaná játra nechte asi 5 až 8 minut v teple odpočinout, teprve před podáváním je osolte a opepřete z mlýnku. Položte na nahřátý talíř a potřete máslem. Podávejte s opečeným bramborem nebo frity a domácí tatarskou omáčkou.

Vepřové ledvinky na cibulce

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vepřové ledvinky na cibulce

INGREDIENCE
4 vepřové ledvinky
1 cibule
50 g slaniny
lžíce oleje
lžíce šlehačky (smetany)
pepř
kmín
sůl
lžíce tmavé jíšky

POSTUP:

  1. Ledvinky podélně rozřízněte, pečlivě vyřízněte močovody a bílé části, opláchněte je pod vodou a nakrájejte na proužky.
  2. Dejte je vařit ve dvou až třech vodách po sobě. Vždy po chvilce vodu slijte a v cedníku ledvinky propláchněte. Tak se zbavíte zápachu.
  3. Na oleji osmažte na kostičky nakrájenou slaninu s cibulkou, přidejte ledvinky, kmín, pepř a sůl a za mírného podlévání duste pod pokličkou do změknutí (30 minut).
  4. Zredukujte šťávu, zahustěte jíškou a omáčku provařte. Na zjemnění nakonec přidejte lžíci smetany. Podávejte s rýží.

Vepřové srdce na smetaně

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vepřové srdce na smetaně

INGREDIENCE
2 vepřová srdce4 bobkové listy
150 g másla větvička čerstvého tymiánu
2 cibule1 lžíce plnotučné hořčice
2 lžíce hladké mouky150 ml šlehačky
5 kuliček nového koření podle chuti ocet, citron, cukr, sůl
5 kuliček pepře

POSTUP:

  1. Srdce rozřízněte, vykrájejte cévy, opláchněte a uvařte v osolené vodě s cibulí, bobkovým listem, novým kořením a tymiánem doměkka (část koření odložte na později). Pak srdce nakrájejte na kostky nebo plátky či nudličky. Vývar přeceďte a schovejte.
  2. Na rozpuštěném másle osmažte nakrájenou cibuli spolu se zbytkem koření. Základ pak zaprašte moukou, orestujte do světlé jíšky, zalijte vývarem a míchejte za varu do krémové omáčky.
  3. Dochuťte hořčicí, cukrem, octem nebo citronem, dosolte a provařte. Omáčku přeceďte.
  4. Nakonec vmíchejte smetanu, do omáčky vraťte maso, nechte probublat a podávejte. Nejlepší přílohou je žemlový nebo karlovarský knedlík.

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky

Reklama

Související témata:
Vnitřnosti

Výběr článků

Načítám