Článek
Domácí tlačenka
Tlačenky a sulcy jsou mimořádně zdravá jídla, především díky přírodnímu kolagenu. Ten je vynikající pro kondici kloubů, vazů i vlasů a nehtů.
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| 500 g vepřové plece | 1 cibule |
| 250 g vepřových jater | 2 stroužky česneku |
| 1 vepřové srdce | lžička majoránky |
| 4 vepřové nožičky | 10 kuliček nového koření |
| 1 vepřové koleno (nařízlé ke kosti) | 5 bobkových listů |
| 2 vepřové jazyky | pepř |
| 200 g vepřových kůží | sůl |
POSTUP:
- Do většího hrnce dejte vařit spolu s kořením, stroužky česneku a cibulí všechno očištěné maso mimo nožiček, kolena a kůží.
- Nožičky vařte zvlášť delší dobu spolu s kůžemi a kolenem, s kořením. Před vařením nožičky nařízněte, aby se kolagen snáze vyvařil do vývaru.
- Vařte 3 hodiny, postupně dolévejte vodu. Nakonec tekutinu zredukujte na potřebné množství vývaru (rosolu). Dochuťte octem a solí.
- Zatímco se nožičky vaří, vyndávejte z druhého hrnce postupně maso, podle změknutí: játra, plec, jazyky, srdce. Jazyky zchlaďte pod studenou vodou a oloupejte.
- Uvařené vnitřnosti nakrájejte na malé kousky, maso na větší. Pak oberte i nožičky a maso spolu s kůží nasekejte nadrobno. Vše vraťte do vývaru z nožiček, promíchejte. Dochuťte solí, promnutou majoránkou, pepřem. (Druhý vývar poslouží jako skvělá polévka.)
- Směs plňte do pevných sáčků na tlačenku (s ohrnutým krajem, lépe se tak plní). Na plnění je dobrý trychtýř s širším hrdlem. Zavažte konce a dejte vychladit. První hodinu tlačenku každých deset minut otočte. Podávejte s naředěným octem a cibulí.
Sulc: Připravuje se podobně jako tlačenka, jenom vynechejte játra, majoránku a česnek. Naopak do směsi s nasekaným vařeným masem nakonec přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu uvařenou na skus nebo Kunovjanku.
Můžete přidat i nadrobno nakrájené kyselé okurky a cibuli. Dochuťte lákem z nakládané zeleniny nebo octem, solí a pepřem a nechte ztuhnout ve formě (např. na srnčí hřbet). Sulc chutná kyseleji než tlačenka.
Restovaná játra

Restovaná játra
| INGREDIENCE |
|---|
| 1 kg vepřových jater |
| slunečnicový olej na opékání |
| kousek másla na dochucení |
| sůl a čerstvě namletý pepř |
POSTUP:
- Očištěná játra nakrájejte napříč na plátky 1,5 cm vysoké.
- Na pánvi rozehřejte olej a játra zprudka opékejte z každé strany asi 2 minuty. Obracejte je podebráním, v žádném případě do nich nepíchejte.
- Orestovaná játra nechte asi 5 až 8 minut v teple odpočinout, teprve před podáváním je osolte a opepřete z mlýnku. Položte na nahřátý talíř a potřete máslem. Podávejte s opečeným bramborem nebo frity a domácí tatarskou omáčkou.
Vepřové ledvinky na cibulce

Vepřové ledvinky na cibulce
| INGREDIENCE |
|---|
| 4 vepřové ledvinky |
| 1 cibule |
| 50 g slaniny |
| lžíce oleje |
| lžíce šlehačky (smetany) |
| pepř |
| kmín |
| sůl |
| lžíce tmavé jíšky |
POSTUP:
- Ledvinky podélně rozřízněte, pečlivě vyřízněte močovody a bílé části, opláchněte je pod vodou a nakrájejte na proužky.
- Dejte je vařit ve dvou až třech vodách po sobě. Vždy po chvilce vodu slijte a v cedníku ledvinky propláchněte. Tak se zbavíte zápachu.
- Na oleji osmažte na kostičky nakrájenou slaninu s cibulkou, přidejte ledvinky, kmín, pepř a sůl a za mírného podlévání duste pod pokličkou do změknutí (30 minut).
- Zredukujte šťávu, zahustěte jíškou a omáčku provařte. Na zjemnění nakonec přidejte lžíci smetany. Podávejte s rýží.
Vepřové srdce na smetaně

Vepřové srdce na smetaně
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| 2 vepřová srdce | 4 bobkové listy |
| 150 g másla | větvička čerstvého tymiánu |
| 2 cibule | 1 lžíce plnotučné hořčice |
| 2 lžíce hladké mouky | 150 ml šlehačky |
| 5 kuliček nového koření | podle chuti ocet, citron, cukr, sůl |
| 5 kuliček pepře | |
POSTUP:
- Srdce rozřízněte, vykrájejte cévy, opláchněte a uvařte v osolené vodě s cibulí, bobkovým listem, novým kořením a tymiánem doměkka (část koření odložte na později). Pak srdce nakrájejte na kostky nebo plátky či nudličky. Vývar přeceďte a schovejte.
- Na rozpuštěném másle osmažte nakrájenou cibuli spolu se zbytkem koření. Základ pak zaprašte moukou, orestujte do světlé jíšky, zalijte vývarem a míchejte za varu do krémové omáčky.
- Dochuťte hořčicí, cukrem, octem nebo citronem, dosolte a provařte. Omáčku přeceďte.
- Nakonec vmíchejte smetanu, do omáčky vraťte maso, nechte probublat a podávejte. Nejlepší přílohou je žemlový nebo karlovarský knedlík.
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky
