Hlavní obsah

Oblíbené recepty z arabské kuchyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vůně exotického koření, vždy čerstvé suroviny, spousta zeleniny a šťavnaté maso, v tom spočívá kouzlo jídel Blízkého východu. Připravte si je s pomocí Tomáše Doláka, šéfkuchaře Lázní Darkov.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kofta

Článek

Kofta

S koftami se setkáte v řadě kuchyní od Balkánu, přes Kavkaz po Indii. Kromě masových se připravují i zeleninové a mnohdy se liší tvarem.

INGREDIENCE:
300 g skopového (nebo jehněčího) masa a 300 g hovězího masa hrst čerstvého nasekaného koriandru
6 stroužků česnekuhrst čerstvé nasekané máty
1 cibule po jedné lžičce (vše mleté): římský kmín, kurkuma, koriandr, skořice, sušené chilli vločky, sůl

POSTUP:

  1. Maso umelte a smíchejte s kořením a bylinkami. Důkladně propracujte.
  2. Vytvořte 12 šišek a napíchněte je na špejle. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a grilujte asi 15 až 20 minut. Maso by mělo být propečené, ale šťavnaté, rozhodně ne vysušené.

TIP: Kofty můžete péct i nad ohněm na roštu anebo usmažit na pánvi s trochou oleje.

Recepty na jídla, která zahřejí

Recepty

Jehněčí kabsa

Originální recept pochází ze Saúdské Arábie. Kabsu (ze slova „kabasa“, což v překladu znamená mačkat nebo lisovat) je možné připravit rovněž z kuřecího masa.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jehněčí kabsa

INGREDIENCE:
jehněčí kýta vcelku s kostí 70 g nastrouhaného čerstvého závoru
150 g másla 8 stroužků česneku
1 lžíce semínek celého kardamomu 500 ml rajčatové šťávy
5 bobkových listůpo jedné lžíci (vše mleté): římský kmín, kurkuma, koriandr, kardamom, skořice, paprika
1 lžíce hřebíčku 1 lžička pepře
3 ks celé skořice 2 lžičky soli
2 červené cibule voda dle potřeby
2 nakládané citrony (nebo šťáva z čerstvých)
Na dokončení:
500 g rýže mandle
80 g rajského protlaku petrželová nať
3 lžíce oleje citron
1–2 chilli papričky

POSTUP:

  1. Na másle ve velkém kastrolu orestujte bobkový list, celý kardamom, hřebíček, celou skořici, červenou cibuli, nakládané citrony (nebo šťávu), nastrouhaný zázvor a česnek i nakrájenou cibuli.
  2. Přidejte rajčatovou šťávu a protlak, dobře promíchejte, přiveďte k varu a vložte maso. Nechte ho zatáhnout a přisypte zbývající koření.
  3. Podlijte mírně horkou vodou a nechte pod pokličkou zvolna dusit, až je maso měkké a jde snadno oddělit od kosti. Během dušení podle potřeby dolijte vodu.
  4. Hotové maso vyndejte a odložte stranou. Vývar přeceďte a zalijte jím propláchnutou rýži tak, aby tekutina přesahovala asi 2 cm nad povrch rýže (je-li jí málo, dolijte vodou).
  5. Přidejte chilli a zvolna pod pokličkou duste rýži doměkka. Maso potřete směsí oleje, pepře a protlaku s troškou vody a dejte zapéct do trouby (pod gril).
  6. Rýži vyklopte na tác, položte na ni maso a dozdobte citrony, nasekanou petrželkou a praženými mandlemi. Tradičně se servíruje doprostřed stolu a každý si nabírá podle chuti.

TIP: Přípravu vám zjednoduší směs koření na kabsu, které je běžně k dostání v hypermarketech i v e-shopech.

Recepty na chutné tapas, které oceníte nejen k vínu

Recepty

Baklava

Když kdekoli v arabském světě, ale i v Řecku nebo Turecku požádáte o baklavu, budou přesně vědět, co přinést – dezert plný sladkosti, ořechů a neodolatelné chuti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Baklava

INGREDIENCE:
Na korpus:
1 balení filo těsta (500 g) 500 g mletých vlašských ořechů
250 g přepuštěného másla
Na rozvar:
500 g cukru krupice 1 citron
400 g medu 500 ml vody
1 pomeranč

POSTUP:

  1. Korpus: Pekáč vymažte máslem a vložte do něj devět vrstev těsta. Každou vrstvu těsta potřete máslem. Pak pokračujte tak, že na poslední z devíti vrstev těsta, které promazané máslem už máte v pekáči, rozprostřete vrstvu mletých ořechů.
  2. Nyní budete pokračovat tak, že ořechy dáte na každou třetí vrstvu těsta, stále promazáváte máslem. Baklavu uzavírá posledních devět vrstev těsta, vždy potřených máslem, jenom poslední vrstva se nepotírá.
  3. Baklavu nakrájejte ještě před pečením na čtverečky, a to přímo v pekáči. Jejich velikost určí počet porcí. Pekáč pak dejte do předehřáté trouby na 175 °C na 30 minut (i více, podle trouby, každá peče trochu jinak).
  4. Rozvar: Do hrnce dejte vodu, cukr, med, pomeranč a citron (nejlépe bio, pečlivě umyté) a svařte vše na medový sirup.
  5. Dokončení: Upečenou baklavu ihned po vytažení z trouby zalijte horkým sirupem a poté dejte na 24 hodin do ledničky.

Marokánky: tradiční recept a bezlepková varianta

Vánoce

Tabbouleh

Salát, který se často podává jako předkrm, pochází z libanonské a syrské kuchyně. Dnes je v Libanonu považován za národní jídlo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tabbouleh

INGREDIENCE:
120 g bulguru šťáva z 1 citronu
1 lžička soli 7 lžic olivového oleje
4 rajčata pepř
200 g nati hladkolisté petrželky (bez stonků) sůl
40 g lístků čerstvé máty

POSTUP:

  1. Bulgur zalijte 250 ml vroucí vody, osolte zarovnanou lžičkou soli, zakryjte pokličkou a zvolna povařte pět minut. Vypněte a nechte 15 minut dojít doměkka.
  2. Zatímco se vaří bulgur, nakrájejte nadrobno rajčata (vykrojte bubáky). Petrželku i mátu nasekejte najemno.
  3. Uvařený bulgur smíchejte s olejem a citronovou šťávou. Do vychladlého, ochuceného bulguru zamíchejte rajčata a bylinky a nakonec dosolte, opepřete. Nechte deset minut odležet při pokojové teplotě.

Recepty z oblíbených luštěnin, na kterých si pochutnají nejen vegetariáni

Recepty

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám