Hlavní obsah

Recepty z oblíbených luštěnin, na kterých si pochutnají nejen vegetariáni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čočka, hrách, fazole i další druhy luštěnin se hlásí o pozornost. Mají co nabídnout: unikátní složení, řadu zdraví prospěšných látek, stovky chutných receptů. Prostě za málo peněz spousta skvělé muziky!

Foto: Petr Klíma pro Smart Press

Kořeněná hrachová kaše s pečenou sezamovou mrkví

Článek

Kořeněná hrachová kaše s pečenou sezamovou mrkví

INGREDIENCE
300 g žlutého hrachu půleného1 lžička mletého chilli
3 větší mrkve1 lžička mletého zázvoru
sezamový olej2 stroužky česneku
1 lžíce soli1 vrchovatá lžíce sušené majoránky
hrstka míchaného neloupaného sezamu (černý s bílým)jarní cibulka
6 lžic řepkového oleje sójový jogurt (nemusí být)
3 středně velké cibule

POSTUP:

  1. Hrách namočte nejméně na 6 hodin, ale i déle. Pokud ho necháte namočený více dnů, vodu během této doby několikrát vyměňte.
  2. Hrách sceďte, zalijte čerstvou vodou (asi 1,2 l), přiveďte k varu a vařte pod pokličkou, dokud nezačne měknout, asi 45 minut. (Pro lepší stravitelnost můžete v polovině vaření vodu slít a vyměnit za čerstvou, horkou.)
  3. Dle potřeby vodu dolévejte. Troubu předehřejte na 180 ºC.
  4. Mrkev nakrájejte na dvoucentimetrové hranolky, zakápněte sezamovým olejem, osolte a pečte asi 30 minut do zlatova. Na konci pečení vmíchejte k mrkvi hrstku sezamu a ještě krátce pečte.
  5. Na pánvi osmahněte na rozehřátém oleji nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte chilli a zázvor, utřený česnek a ještě krátce restujte. Tuto směs vsypte do téměř uvařeného hrachu, osolte a ještě chvíli vařte.
  6. Poté hrách rozmixujte tak, aby se zahustil (část hrachu může ale zůstat nerozmixovaná). Nakonec dosolte a vmíchejte majoránku.
  7. Na talíř naneste kaši, přidejte porci pečené mrkve a posypte najemno nakrájenou jarní cibulkou. Můžete zakápnout sezamovým olejem a pro zjemnění přidat sójový jogurt.

Tipy na chutné svačiny pro děti i dospělé

Recepty

Václavkový guláš s fazolemi pinto

Foto: Petr Klíma

Václavkový guláš

Fazole pinto se tvarem podobají známější fazoli červená ledvina, jen mají strakatou, narůžovělou barvu a neutrální chuť.

INGREDIENCE
200 g fazolí pinto3 lžíce mleté papriky
3 střední cibule250 g čerstvých václavek
slunečnicový olej1 žlutá nebo červená kapie
2 stroužky česnekumajoránka
1 lžíce drceného kmínumořská sůl
2 lžíce rajčatového protlaku

POSTUP:

  1. Den předem namočené fazole propláchněte, zalijte větším množstvím čerstvé vody a vařte pod pokličkou asi 45 minut do měkka.
  2. Najemno nakrájenou cibuli osmahněte na oleji do růžova, přidejte kmín, na plátky nakrájený česnek a dál chvíli restujte. Přidejte rajčatový protlak a pokračujte v restování.
  3. Po chvíli přisypte mletou papriku a ještě krátce restujte. (Základem dobrého guláše je velké množství cibule a restování každé suroviny zvlášť pro zvýraznění chuti.)
  4. Nyní vše zalijte 1,5 l vody, přidejte očištěné a nakrájené václavky, menší lžíci soli a zvolna vařte minimálně 30 minut (václavky vyžadují delší tepelnou úpravu).
  5. V případě potřeby dolijte ještě trochu vody. Poté přidejte na malé kostičky nakrájenou kapii a uvařené fazole a vařte, dokud guláš nezhoustne.
  6. Nakonec ochuťte majoránkou a solí. Můžete přidat i stroužek utřeného česneku nebo špetku pepře.

TIP: Na talíři posypte nasekanou jarní cibulkou, petrželkou nebo chilli papričkou. Servírujte nejlépe s čerstvým chlebem. Pokud václavky zrovna nerostou, zkuste guláš uvařit z hlívy ústřičné, ta je k mání po celý rok.

Tipy na rychlé večeře ze sezonních surovin

Recepty

Mungo hrášková polévka ochucená mátou

Foto: Petr Klíma

Mungo hrášková polévka

Drobné zelené fazolky mungo nabité prospěšnými látkami jsou oblíbené v asijské kuchyni. Výborně se hodí k naklíčení.

INGREDIENCE
150 g mungo fazolí1 lžička mořské soli
2 cibulemalý svazek čerstvé máty
6 lžic řepkového oleje300 g mraženého nebo čerstvého hrášku
2 stroužky česnekučerstvě mletý barevný pepř
kousek řasy wakamesůl

POSTUP:

  1. Fazole mungo namočte přes noc, rychleji se pak uvaří a jsou lépe stravitelné. Nahrubo nakrájenou cibuli osmahněte na rozehřátém oleji do zlatova.
  2. Ke konci přidejte nasekaný česnek, orestujte. Zalijte 1,5 l vody, přidejte propláchnuté mungo fazole, řasu wakame a vařte, dokud fazole nezměknou (asi 25 minut).
  3. Přidejte bujon, osolte a vařte dalších 10 minut. Hrášek vložte do cedníku a propláchněte teplou vodou, aby se polévka příliš nezchladila.
  4. Vsypte jej do polévky, přidejte mátu, opepřete a rozmixujte na jemný krém.

TIP: Na talíři můžete polévku zjemnit sójovou smetanou nebo lžící sójového jogurtu. Skvělou společnost bude polévce dělat čerstvé pečivo nebo česnekové krutony.

Recepty na zapečený lilek, gratinované brambory a ratatouille

Recepty

Lilek na medu s fazolemi a bylinkovým kuskusem s kapary

Foto: Petr Klíma

Lilek na medu

INGREDIENCE
120 g bílých fazolí navy (bílá ledvina)1 lžička mletého římského kmínu
mořská sůl1 lžíce uzené papriky
1 velký lilek (400 g)1 lžička kajenského pepře
extra panenský olivový olej1 stroužek česneku
3 lžíce tekutého medu1 lžička kukuřičného škrobu
Bylinkový kuskus
100 g kuskusumalá hrstka petrželky
větší hrst kaparůcitron
2 lžíce extra panenského olivového olejemořská sůl
malá hrstka máty
Nakládané tofu
120 g tofu natural1 lžíce mořské soli
3 lžíce citronové šťávy

POSTUP:

  1. Fazole namočte na 24 hodin, slijte vodu a v čerstvé vodě je vařte do měkka asi 45 minut.
  2. Tofu: Do misky nalijte 200 ml vody, přidejte 1 lžíci soli, citronovou šťávu a míchejte, dokud se sůl nerozpustí. Přidejte rozdrobené tofu a nechte marinovat.
  3. Lilek nakrájejte na kostky, rovnoměrně nasolte, vložte do sítka a nechte 30 minut vypotit. Následně lilek opláchněte a osušte, vložte na pánev s rozehřátým olejem, osolte a restujte, dokud nezačne měknout.
  4. Lilek je potřeba častěji otáčet, přitlačením k pánvi tento proces urychlíte. K orestovanému lilku přidejte med a nechte ho zkaramelizovat.
  5. Přisypte římský kmín, uzenou papriku, kajenský pepř a utřený česnek, krátce orestujte a poté zalijte 300 ml vody. Zvolna vařte, dokud není lilek zcela měkký.
  6. Nakonec přidejte uvařené fazole a přilijte 100 ml vody, v níž jste rozmíchali kukuřičný škrob.
  7. Kuskus nasypte do široké mísy, přidejte špetku soli, kapary a olivový olej a dobře promíchejte. Poté zalijte 200 ml vroucí vody, přikryjte a nechte nabobtnat.
  8. Hotový kuskus načechrejte vidličkou, vmíchejte nasekanou mátu a petrželku a zastříkněte citronovou šťávou.
  9. Na talíř navršte kuskus, přidejte lilek s fazolemi a vše posypte marinovaným tofu, z něhož nejprve slijete marinádu.

Recepty na slavné a oblíbené dorty

Recepty

Tajná ingredience šéfkuchařů, díky které bude maso jemnější a chutnější

Recepty

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky

Může se vám hodit na Firmy: Gastronomické kurzy

Reklama

Související témata:
Recepty z luštěnin

Výběr článků

Načítám