Hlavní obsah

Mleté maso: Recepty na skotské vejce, babiččinu sekanou, čevapčiči, lasagne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sbalte si nože, hrnce a vařečky, vyrážíme na výlet. Naším parťákem bude mleté maso, které si připravíme po vzoru Italů, Američanů i divokého Balkánu. Nezapomněli jsme ani na tradiční českou sekanou jako od babičky.

Foto: Profimedia.cz

Skotská vejce

Článek

Skotská vejce

INGREDIENCE
600 g mletého masa (hovězí s vepřovým) 1 lžička majoránky
4 vejce sůl
2 stroužky česneku pepř
ocet
Na trojobal:
hladká mouka strouhanka
3 vejce olej na smažení
sůl

POSTUP:

  1. Maso promíchejte s kořením a česnekem. Vejce vložte do studené vody se solí a několika lžícemi octa, přiveďte k varu a vařte 5 až 6 minut, poté je přendejte do studené vody.
  2. Vychladlá opatrně oloupejte a obalte masovou směsí. Poté je obalte v mouce, rozšlehaných vejcích s trochou soli a ve strouhance.
  3. Smažte je zvolna v dostatečném množství oleje. Vejce by mělo mít trochu řidší žloutek (nahniličko), ale nevadí, pokud bude natvrdo.

TIP: Skvělou přílohou je bramborová kaše a zelenina.

Romská kuchyně: chudá, ale chutná

Recepty

Babiččina sekaná

Foto: Profimedia.cz

Babiččina sekaná

INGREDIENCE
400 g mletého vepřového (plec + bůček) 1/2 lžičky drceného kmínu
400 g mletého libového hovězího masa 1 lžíce sušené majoránky
3 rohlíky1 lžička pepře
300 ml mléka 20 g soli
100 g špeku 6 velkých zelných listů
2 cibule 12 plátků anglické slaniny
6 stroužků česneku olej na vymazání pekáče
2 vejce

POSTUP:

  1. Rohlíky nakrájejte na kostky a zalijte mlékem. Špek nakrájejte na kostičky, cibuli najemno, česnek prolisujte.
  2. Mleté důkladně promíchejte se všemi surovinami kromě zelných listů a anglické slaniny. Pekáč vymažte olejem, na něj rozložte zelné listy, na ně plátky slaniny.
  3. Na lůžko ze zelí a slaniny přesuňte masovou směs a mokrýma rukama ji vytvarujte do šišky. Povrch potřete vodou a vodu nalijte do pekáče do dvou centimetrů.
  4. Mokrýma rukama vytvarujte z masové hmoty šišku. Pekáč dejte do rozehřáté trouby a pečte přibližně hodinu na 180 °C, přičemž na první půlhodinu sekanou zakryjte druhým pekáčem.
  5. Během dalšího pečení sekanou přelévejte vypečenou šťávou. Troubu po hodině vypněte a sekanou v ní nechte ještě 10 minut dojít.

Recepty proti jarní únavě, plné darů přírody

Recepty

Balkánské čevapčiči

Foto: Profimedia.cz

Balkánské čevapčiči

INGREDIENCE
500 g mletého hovězího masa 1 lžička sladké papriky
1 cibule 1 lžička sušeného oregana
300 g mletého vepřového masa kajenský pepř nebo chilli
2 stroužky česneku sůl
1/2 lžičky černého pepře olej pro vymazání
K servisu:
hořčice ljutenica
cibule jogurtový dip s česnekem
zelenina balkánského typu (rajčata, papriky) chléb pita

POSTUP:

  1. Maso promíchejte s jemně nasekanou cibulí, prolisovaným česnekem a ostatními přísadami. Směs rozdělte na 16 dílů a vytvořte válečky (čevapčiči).
  2. Rozpalte pánev (s nepřilnavým dnem) nebo gril, potřete olivovým olejem. Čevapčiči grilujte asi 10 minut, obracejte je, aby se válečky rovnoměrně propekly.
  3. Máte hotovo ve chvíli, kdy jsou válečky zevnitř upečené a mají hnědou krustu. Čevapčiči podávejte s uvedenými přílohami. Pita placky můžete proříznout a naplnit.

Klasické recepty bez lepku

Recepty

Krůtí roláda plněná mletým masem a špenátem

Volně inspirováno nadívaným krocanem z USA.

Foto: Profimedia.cz

Krůtí roláda plněná mletým masem a špenátem

INGREDIENCE
600 g krůtích prsou 200 g anglické slaniny
4 stroužky česneku 4 lžíce oliv. oleje
80 g listového špenátu sůl
Náplň:
400 g mletého masa (krůtí + vepřové) 1 rohlík
1 cibule rozmarýn
2 vejce tymián
2 stroužky česneku šalvěj
2 lžíce olejesůl
4 lžíce másla 2 paličky česneku
BBQ (barbecue) omáčka k podávání
1/2 šálku olivového oleje 1/2 šálku whisky
1 cibule 1/4 šálku worcesterské omáčky
2 stroužky česneku2 lžíce dijonské hořčice
1,5 šálku kečupu 2 lžičky uzené papriky
1/4 šálku jablečného octa 1/2 lžičky mletého černého pepře
1/2 šálku hnědého cukru 1/2 lžičky soli

POSTUP:

  1. Náplň: Na pánvi zesklovaťte v rozpáleném oleji nakrájenou cibuli. Pak přidejte nasekaný česnek, po chvilce mleté maso. Promíchejte, zarestujte a přidejte nasekané bylinky a sůl.
  2. Restujte deset minut, je-li třeba, podlijte vodou. Směs nechte vychladnout, poté přimíchejte syrová vejce a kostičky rohlíku, které předtím ponořte do rozpuštěného másla.
  3. Roláda: Krůtí prsa nařízněte a mezi dvěma potravinářskými fóliemi rozklepejte do tenkého plátu. Vetřete do něj prolisovaný česnek se solí.
  4. Na maso rozetřete náplň a pokryjte ji špenátovými listy. Roládu pevně zaviňte a obalte anglickou slaninou (několik plátků odložte stranou). Převažte provázkem.
  5. Dokončení: Pekáček vymažte olejem a vyložte zbylými plátky slaniny. Na ně položte roládu, vedle dejte napříč překrojené paličky česneku a snítky rozmarýnu. Překryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně hodinu.
  6. Průběžně mírně podlévejte horkou vodou. Po hodině odstraňte alobal a pod grilem nechte zrůžovět povrch (6 až 10 minut). Upečenou roládu nechte pár minut odpočívat, poté odstraňte provázek a nakrájejte ostrým nožem plátky.
  7. BBQ omáčka: V hrnci na rozehřátém oleji osmažte kostičky cibule dozlatova. Přidejte nadrcený česnek. Smíchejte ostatní přísady a směs nalijte na základ.
  8. Přiveďte zvolna k varu, občas míchejte. Poté snižte teplotu a nechte omáčku probublávat 20 minut. Dejte ji vychladnout. Skvěle se hodí ke grilovaným pokrmům, žebírkům, drůbežímu masu i hamburgerům.

TIP: Pokud BBQ omáčku ještě vařící naplníte do zavařovaček a hned zavíčkujete, vydrží déle. Místo čerstvého špenátu můžete použít i podušený mražený.

Sólo pro knedlíky: recepty na tvarohové, karlovarské, houskové, patricijské a brynzáky

Recepty

Italské lasagne

Foto: Profimedia.cz

Italské lasagne

INGREDIENCE
250 g sušených lasagní (nevařených)
Na rajčatovou omáčku:
500 g mletého masa (hovězí nebo směs) 2 lžičky sušeného oregana
1 cibule 2 bobkové listy
2 stroužky česneku čerstvá bazalka
200 g rajčatové šťávy sůl a pepř podle chuti
600 g rajčatového pyré nebo krátce povařených a oloupaných rajčat 4 lžíce olivového oleje
Na bešamelovou omáčku:
4 lžíce másla sůl
4 lžíce hladké mouky bílý pepř
750 ml mléka nastrouhaný muškátový oříšek podle chuti
K dokončení:
200 g nastrouhaného parmazánu

POSTUP:

  1. Rajčatová omáčka: Na rozpáleném olivovém oleji osmahněte nakrájenou cibuli. Když začne světle zlátnout, přidejte drcený česnek a nakonec mleté maso rozmíchané v rajčatové šťávě.
  2. Míchejte, restujte, až se maso zatáhne. Přidejte zbylé přísady (rajčata nakrájená nadrobno) a omáčku zvolna vařte zhruba 30 minut.
  3. Bešamelová omáčka: Máslo rozehřejte a za stálého míchání přidávejte mouku. Umíchejte světlou jíšku, zřeďte ji studeným mlékem a za stálého míchání metličkou povařte do zhoustnutí. Bešamel ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  4. Skládání lasagní: Dno zapékací formy nejprve pokryjte tenkou vrstvou rajčatové omáčky. Na ni rozložte vrstvu nevařených lasagní, na ně rozetřete čtvrtinu bešamelu, přidejte čtvrtinu parmazánu a poté rozetřete čtvrtinu zbylé rajčatové omáčky s mletým masem.
  5. Nyní přichází na řadu další vrstva lasagní a dál pokračujete stejným způsobem ve střídání vrstev. Na poslední vrstvu rajčatové omáčky položte pláty lasagní, potřete je zbývajícím bešamelem a posypte zbylým parmezánem.
  6. Lasagne pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 40 minut, dokud nejsou měkké a povrch zlatavý. Před podáváním je nechte 10 minut odpočinout, aby se chutě ještě více prolnuly a lasagne se lépe krájely.

5 tipů na jídla z mletého

  • Polévka - Mleté maso rozmíchejte ve studené osolené vodě a dejte vařit. Po půlhodině přidejte hrst rýže, o něco později kostičky brambor a kolečka pórku, libeček a dovařte.
  • Ovčácký koláč (Shepherďs pie) Směs mletého (může být i jehněčí) promíchejte s vejcem, česnekem a oblíbeným kořením a rozprostřete do zapékací misky vymazané sádlem a vysypané strouhankou. Pečte třicet minut, poté pokryjte bramborovou kaší, navrch přidejte máslo a zapečte.
  • Těstoviny - Přelijte je rajčatovou omáčkou z našeho receptu na lasagne a posypte sýrem.
  • Mleté à la Wellington - Plát listového těsta pokryjte anglickou slaninou, pak fáší ze žampionů (rozmixované žampiony se solí a pepřem uduste na másle tak, aby se odpařila voda), kvalitním mletým hovězím promíchaným s hrstkou strouhanky, které potřete dijonskou hořčicí a pokryjete listy špenátu. Zabalte do štrúdlu, pomažte vajíčkem a upečte.
  • Chilli con carne - Mleté hovězí duste v rajčatové šťávě. Přisypte uvařené fazole se solí a cibulí, rajčata a protlak, papriky, kukuřici, chilli, česnek, římský kmín a duste do zhoustnutí. K servisu přidejte česnek, nať koriandru a zakysanou smetanu.

Recepty na 4 jídla z jedné pečeně

Recepty

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám