Hlavní obsah

Sólo pro knedlíky: recepty na tvarohové, karlovarské, houskové, patricijské a brynzáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

My Češi jsme na knedlíky hrdí stejně jako Francouzi na svého kohouta na víně a Italové na milovanou pastu. Expert na knedlíky Petr Kosiner vám ukáže, jak na ně!

Foto: Milan Malíček, Právo

Tvarohové knedlíky s meruňkami

Článek

Tvarohové knedlíky s meruňkami

INGREDIENCE:
350 g meruněk (mohou být i kompotované) 100 g hrubé mouky
350 g měkkého tvarohu (v kostce ve staniolu, ne ve vaničce)100 g jemné krupičky
80 g změklého másla špetka soli
1 vejce strouhaný tvrdý tvaroh a moučkový cukr na posypání
100 g brambor rozpuštěné máslo na polití

POSTUP:

  1. Brambory ve slupce uvařte doměkka, nechte je vychladnout a poté oloupejte. Změklé máslo utřete do pěny a smíchejte s tvarohem, vajíčkem a špetkou soli.
  2. Přidejte vychladlé najemno nastrouhané brambory, krupičku s moukou a vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a nechte alespoň půl hodiny odpočinout v chladu.
  3. Ovoce omyjte a osušte. Rozdělte na půlky a opatrně vypeckujte. Těsto rozdělte na kousky přiměřené velikosti. Ruce si zlehka poprašte moukou a poté z těsta vytvořte vždy malou tenkou mističku s důlkem – doprostřed posaďte polovinu meruňky a pevně zabalte. Mezi dlaněmi poválejte dokulata.
  4. Knedlíky vkládejte do mírně osolené vroucí vody a vařte zvolna 10 až 12 minut. Na talíři pak každou porci posypejte nastrouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem a pokapejte rozpuštěným máslem.

TIP: Pokud chcete knedlíky trochu přisladit, nepřidávejte cukr do těsta, tam by dělal neplechu. Raději přisypejte malou lžičku dovnitř k ovoci. Tento trik oceníte například u méně sladkých druhů nebo když není ovoce dokonale vyzrálé.

Recepty na 4 jídla z jedné pečeně

Recepty

Brynzáky

Foto: Milan Malíček, Právo

Brynzáky

INGREDIENCE:
500 g brambor 60 g hrubé mouky
400 g brynzy 60 g jemné krupičky
1 vejce sůl
K podávání:
200 g libovější slaniny 1–2 polévkové lžíce sádla
2 větší cibule

POSTUP:

  1. Brambory neloupejte a rovnou je uvařte v osolené vodě. Nejlépe je připravit si je už den předem. Až před přípravou brynzáků je oloupejte a nastrouhejte je najemno.
  2. Nadrobte k nim brynzu, zamíchejte, přidejte vajíčko, hrubou mouku a krupičku. Propracujte. Než dochutíte solí, raději těsto ochutnejte, brynza sama o sobě bývá slaná.
  3. Z těsta odtrhávejte kousky o velikosti zhruba 4 cm. Vařte je v páře po dobu 10 až 15 minut.
  4. K podávání: Slaninu nakrájejte na větší kostky a opékejte na pánvi. Ve vypečeném tuku orestujte nakrájenou cibuli. Pokud by bylo tuku málo, přidejte sádlo.
  5. Brynzáky servírujte posypané slaninou s cibulí. Troška omastku z pánve jejich chuť ještě podtrhne.

Poctivé recepty z českých superpotravin

Recepty

Karlovarské koule

Foto: Milan Malíček, Právo

Karlovarské koule

INGREDIENCE:
10 rohlíků nebo housek špetka muškátového květu
250 ml mléka 100 g hrubé mouky
3 vejce sůl
2 hrsti sekané petrželky

POSTUP:

  1. Pečivo nakrájejte na kostičky. Namočte je do mléka. Vajíčka rozdělte – bílky nechte zatím stranou a žloutky přidejte k nakrájenému pečivu.
  2. Vše promíchejte, přidejte petrželku, muškátový květ, mouku a osolte. Z bílků ušlehejte sníh a zlehka ho zapracujte do těsta.
  3. Pokud by byla hmota příliš lepivá, zahustěte těsto trochou mouky. Poté z něj vytvarujte menší pevnější koule. Zabalte je do potravinářské fólie a vařte v páře přibližně 18 minut.

TIP: Karlovarské koule výborně chutnají ke guláši, který si připravíte tak, že cibuli (polovinu váhy masa) orestujete dozlatova na sádle. Přidejte nasekaný česnek a větší kostky hovězí kližky. Osolte, opepřete, přidejte kmín, trochu rajského protlaku a plnotučnou hořčici a vše nechte krátce opéct. Poprašte mletou paprikou a podlijte dvěma až třemi naběračkami vývaru smíchaného s černým pivem (na 1,2 kg kližky celkem k podlévání 500 ml piva a 2 l vody). Nechte odpařit do vysmahnutí.

Toto zopakujte zhruba třikrát. Pak nalijte pod guláš zbývající směs vývaru a piva a vařte do změknutí masa. Před dovařením rozmíchejte v omáčce vychladlou jíšku ze sádla a hladké mouky. Vařte 10 minut. Dochuťte majoránkou a česnekem.

Oblíbené recepty z arabské kuchyně

Recepty

Patricijský knedlík s pečeným králíkem a špenátem

Foto: Milan Malíček, Právo

Patricijský knedlík s pečeným králíkem a špenátem

INGREDIENCE:
150 g králičích, případně kuřecích jater200 g kešu oříšků
100 g anglické slaniny 2 stroužky česneku
8 rohlíků špetka muškátového oříšku
200 ml mléka sůl a pepř
2 vejce na případné zahuštění trocha strouhanky
hrst petržele kudrnky

POSTUP:

  1. Rohlíky nakrájené na kostičky namočte do mléka a žloutků. Z bílků vyšlehejte tužší sníh. Anglickou slaninu nakrájejte na kostičky. Játra očistěte a také nakrájejte. Na pánvi nejdřív zlehka opečte slaninu, aby pustila tuk.
  2. Potom orestujte játra a nasekaný česnek. Vše přesuňte do mísy k namočenému pečivu. Osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek.
  3. Kešu oříšky nasekejte a polovinu množství přisypte k masové směsi. Přidejte nakrájenou kudrnku a propracujte. Jako poslední zlehka vmíchejte našlehaný sníh. Protože velmi záleží na druhu a stáří použitého pečiva, budete možná potřebovat přidat trochu strouhanky, aby těsto mělo dobrou soudržnost.
  4. Z těsta vytvořte malé kulaté knedlíčky a obalte je ve zbytku nasekaných oříšků. Vařte v páře zhruba 15 minut. Dobu vaření je nutné přizpůsobit velikosti knedlíčků.
  5. Při vaření v páře oříšky příjemně změknou. Ve vroucí vodě by se odlepily, proto tato metoda přípravy není vhodná.
  6. Podávejte k pečenému králíkovi se špenátem: králíka naporcujte, prošpikujte a potřete rozmačkaným česnekem a dijonskou hořčicí, osolte a pokmínujte. Maso rozložte do pekáče, přidejte bobkový list a nové koření a posypte nakrájeným zbytkem slaniny, mírně podlijte.
  7. Přiklopený pekáč vložte do rozehřáté trouby na 190 až 200 °C, po půl hodině teplotu stáhněte na 180 °C. Pečte dvě hodiny, podle potřeby podlévejte. Přibližně 20 minut před koncem pečení pekáč odklopte a dopečte dozlatova.
  8. Na tuku nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte špenát a krátce duste pod pokličkou. Dejte pozor, aby si zachoval konzistenci, a nenechávejte jej dusit příliš dlouho. Osolte, opepřete a dolaďte utřeným česnekem.

Sladké retro recepty: na větrníky, punčák, štafetky, ořechové kostky a ovocné košíčky

Recepty

Kynutý houskový knedlík s brusinkami

Foto: Milan Malíček, Právo

Kynutý houskový knedlík s brusinkami

INGREDIENCE:
550 g hrubé mouky 1 vejce
270 ml mléka 1 rohlík
20 g droždí sůl
200 g sušených brusinek
  1. Do prosáté mouky nalijte vlažné mléko. Přisypejte sušené brusinky, nadrobené droždí, vejce a sůl. Vše dobře promíchejte a vypracujte vláčné těsto.
  2. Rohlík nakrájejte na kostičky a zapracujte do těsta. Vytvarujte dvě šišky a nechte je 25 minut vykynout. Vařte buď v páře zhruba 25 minut, nebo ve vodě cca 20 minut. Krájejte nejlépe nití.

TIP: Brusinkové knedlíky jsou ideální přílohou ke svíčkové.

Odlehčený jídelníček: recepty na zdravé a chutné večeře

Recepty

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám