Hlavní obsah

Romská kuchyně: chudá, ale chutná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pondělí 8. dubna připadl Mezinárodní den Romů. Připojte se k dodatečným oslavám a uvařte si typické romské jídlo. Ruku vám povede semifinalista soutěže MasterChef Pavel Berky.

Foto: Milan Malíček

Romské goja

Článek

Romské goja

„Jídlo goja vzniklo kdysi na statcích, kde pracovali cikánští pomocníci. Od hospodářů pak často dostávali jen to nepotřebné, co z čuníka zbylo, třeba střeva, která se nespotřebovala na jitrnice, a jelita. Masitá jelita se pak snažili napodobit z nejlevnějších surovin, nic jiného neměli. A tak vznikla bramborová jelita goja,“ vypráví autor dnešních receptů.

INGREDIENCE
vepřová střeva (tlustá, délka necelý metr) majoránka
1 kg brambor rostlinný olej
1 větší cibule sůl
5 stroužků česneku pepř

POSTUP:

  1. Nasolená střeva od řezníka dejte do mísy a pořádně několikrát propláchněte pod tekoucí studenou vodou. Prsty z nich odstraňte přebytečný tuk, ale ne všechen.
  2. Poté střeva převraťte a znovu několikrát propláchněte. Tento proces opakujte alespoň třikrát. Brambory a cibuli oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Dejte do mísy, přidejte prolisovaný česnek a výrazně dochuťte solí, pepřem a majoránkou.
  3. Směs promíchejte a naplňte jí střívka. Pozor, ne moc. Bude stačit jen do dvou třetin, protože při vaření náplň ve střevě nabude a goja by mohly prasknout. Konce naplněných střev dobře zavažte.
  4. Přiveďte k varu dostatečné množství vody a osolte ji. Jakmile začne vřít, dejte do ní připravené goja a vařte je 30 až 40 minut. Záleží na množství a velikosti.
  5. Uvařené z vody vytáhněte a hned je propíchejte párátkem. Poté je rozložte na pečicí plech, pomažte olejem a pečte v troubě dozlatova.

TIP: Goja podávejte s nakrájenou čerstvou nebo nakládanou zeleninou a chlebem.

Sólo pro knedlíky: recepty na tvarohové, karlovarské, houskové, patricijské a brynzáky

Recepty

Papiňale s česnekem

Foto: Milan Malíček

Papiňale s česnekem

„Romská kuchyně je jednoduchá, levná, přesto hospodyně dokázaly s moukou a vodou kouzlit,“ říká Pavel Berky a my dodáváme, že papiňale jsou toho dokonalým důkazem. Pořádná dávka česneku povýší jídlo na zcela jedinečný zážitek.

INGREDIENCE
500 g hladké mouky pažitka
240 ml vody sůl
4 polévkové lžíce rostlinného oleje stroužků česneku
2 polévkové lžíce másla

POSTUP:

  1. Z mouky, vody a soli vypracujte vláčné těsto. Podle potřeby přidejte maličko vody či mouky, aby mělo správnou konzistenci. Musí být vláčné, elastické a nesmí se lepit na ruce.
  2. Uhnětené těsto zabalte do potravinové fólie a nechte hodinu odpočinout. Z těsta vyválejte plát o tloušťce přibližně 2 mm. Lehce jej posypte moukou a zarolujte do rolády, ze které nakrájejte nudle široké asi 3 cm.
  3. Nudle rozrolujte a rozhoďte na pracovní plochu, aby se neslepily. Přiveďte k varu dostatečné množství vody a dobře ji osolte. Jakmile začne vřít, dejte do ní připravené nudle. Když vyplavou na povrch, nechte je ještě chvilku povařit (půl minuty).
  4. Poté je cedníkem či sítem vyberte do mísy. Oloupaný česnek nasekejte najemno. V rendlíku ohřejte olej s máslem, přidejte česnek a za stálého míchání ho restujte zhruba minutu.
  5. Dávejte pozor, aby se česnek nespálil. Poté překlopte celý obsah rendlíku na uvařené nudle a vše dobře promíchejte. Papiňale podávejte posypané čerstvou pažitkou nebo jarní cibulkou. Můžete je jíst samotné i jako přílohu k masu.

Oblíbené recepty z arabské kuchyně

Recepty

Holubky

Foto: Milan Malíček

Holubky

Zelné závitky v rajčatové šťávě jsou patrně nejvýraznější romskou stopou ve světové kuchyni.

INGREDIENCE
1 hlávka bílého zelí 6 větších rajčat
200 g bílé rýže 500 ml hovězího vývaru
600 g mletého hovězího masa 3 polévkové lžíce rostlinného oleje
1 červená cibule sůl
2 stroužky česneku pepř
70 g rajčatového protlaku

POSTUP:

  1. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Ze zelí odstraňte košťál a celou hlávku ponořte do vroucí vody. Postupně ze zelí oddělujte jednotlivé listy a ukládejte je na plech stranou.
  2. Listy oddělujte až do velikosti, ze které bude možné ubalit závitek. Nechte je vychladit. Zbylé zelí také z vody vytáhněte a nakrájejte na nudličky. Rýži uvařte do poloměkka. Sceďte ji a dejte vychladnout. Mleté maso smíchejte s rýží a pořádně směs osolte a opepřete, dobře promíchejte.
  3. Omáčka: Na rozehřátém oleji orestujte dozlatova kolečka cibule. Přidejte jemně nakrájený česnek a protlak. Osolte, opepřete a za stálého míchání restujte 5 minut. Přidejte na kostky nakrájená rajčata. Zalijte vývarem a vařte 20 minut. Nakonec vše rozmixujte do hladka.
  4. Dokončení: Na každý list zelí dejte větší lžíci směsi masa s rýží a opatrně zabalte do závitků. Všechny závitky vložte do hrnce s rajčatovou omáčkou. Pokládejte je těsně vedle sebe, abyste pokryli celé dno a závitky se při vaření nerozbalily.
  5. Hrnec zakryjte poklicí a vše vařte zvolna 50 minut – hlídejte, aby se závitky odspodu nepřipálily. Poté hrnec z plotny odstavte.

TIP: Pokud chcete mít omáčku hustší, vytáhněte uvařené holubky opatrně z hrnce a nechte omáčku zredukovat. Poté holubky vraťte zpět.

Recepty na 4 jídla z jedné pečeně

Recepty

Pomalu pečený paprikový bůček

Foto: Milan Malíček

Pomalu pečený paprikový bůček

„Někdo moudrý jednou prohlásil, že v jednoduchosti je krása. A já jen dodávám AMEN,“ komentuje ve své kuchařce zaměřené na moderní světovou gastronomii kus dokonalého masa Pavel Berky.

INGREDIENCE
500–800 g vepřového bůčku
Na marinování:
100 g soli 1 PL (polévková lžíce) sladké červené papriky
100 g krupicového cukru 1 PL celého kmínu
2 l vody 1 PL celého černého pepře
2 stroužky česneku 3 bobkové listy
K pečení:
2 stroužky česneku 1⁄2 PL uzené mleté papriky
1 PL sladké mleté papriky sůl

POSTUP:

  1. Marinování: Všechny suroviny na marinádu přiveďte k varu. Lák pak nechte zcela vychladnout. Bůček dejte do hlubšího pekáčku kůží dolů.
  2. Zalijte ho lákem, aby byl zcela ponořený. Pekáček zakryjte potravinovou fólií a uložte do lednice na 24 hodin (i na dva dny).
  3. Pečení: Marinovaný bůček lehce opláchněte studenou vodou a osušte ho. Kůži nařežte do mřížky. Oloupaný česnek se solí rozdrťte v hmoždíři na pastu. Tu smíchejte se sladkou i uzenou paprikou a mírně rozřeďte vodou do řidší pastovité konzistence.
  4. Potřete jí bůček a vložte ho do čistého pekáčku kůží nahoru. Zakryjte alobalem. Troubu předehřejte na 90 °C (i o něco více, podle trouby) a bůček pečte alespoň 6 hodin, aby zcela změkl.
  5. Ke konci pečení sundejte alobal, teplotu zvyšte na 220 °C a nechte vypéct kůži dokřupava. Bůček nejlépe chutná s chlebovými plackami a nakládanou zeleninou.

Protiklady v kuchyni a chutné vaření z nich

Recepty

Reklama

Výběr článků

Načítám