Článek
Bezlepkový chléb s dýňovými semínky
| INGREDIENCE: | |
|---|---|
| 250 g pohankové mouky | 2 lžíce lnu |
| 150 g rýžové mouky | 2 šálku dýňových semen |
| 100 g kukuřičné mouky | plochá lžička soli |
| 8 g bezlepkového práškového droždí | 600 ml mírně teplé vody (nebo více v případě potřeby) |
POSTUP:
- V misce smíchejte sypké složky. Přilijte vodu (nejprve 500 ml a postupně přidávejte) a zpracujte těsto tak, aby v něm nezůstaly hrudky.
- Nechte těsto asi 30 minut vykynout. Formu na chleba vyložte pečicím papírem (můžete ji pomazat olejem, aby chléb šel lépe vyjmout). Přesuňte těsto do formy a nechte chvíli nakynout.
- Můžete také péct bez formy na pečicím papíru. Troubu předehřejte na 220 °C, vložte do ní chleba a pečte jej 50 minut. Pokud pečete ve formě, vyjměte jej a pečte dalších 10 minut. V případě varianty bez formy 50 minut stačí.
Knedlíky z hrnečku s rajskou a hovězím

Knedlíky z hrnečku s rajskou a hovězím
| INGREDIENCE: | |
|---|---|
| Na knedlíky: | |
| 2 bezlepkové toasty nakrájené na kostičky | 1 bezlepkový prášek do pečiva |
| 2 hrnky bezlepkové mouky | 2 vejce |
| 2 hrnky mléka | sůl |
| Na maso: | |
| 1 kg předního hovězího (žebro, krk, plec) | 10 kuliček pepře |
| 2 bobkové listy | 1 cibule |
| 5 kuliček nového koření | sůl |
| Na rajskou omáčku: | |
| 300 ml rajského protlaku | větší špalík skořice |
| 300 ml rajské šťávy | 5 hřebíčků |
| 3 lžíce oleje | 2 bobkové listy |
| 1 cibule | citronová šťáva dle chuti |
| 2 lžíce cukru | sůl |
| 1/2 šálku uvařené červené čočky | |
POSTUP:
- Knedlíky: Všechny ingredience smíchejte a vzniklým těstem naplňte osm vymaštěných hrníčků. Ale vždy pouze do poloviny, protože knedlíky nakynou. Vařte v hrnci s vodou (hladina by měla sahat až do poloviny hrnků) asi 20 minut.
- Hrnec během vaření zakryjte pokličkou, ale ke konci ji sundejte. Druhá varianta (rychlejší) je, že hrnečky dáte přibližně na 2 minuty do mikrovlnné trouby.
- Maso: Oprané hovězí vložte do studené vody, přidejte koření, sůl a cibuli vcelku. Zvolna vařte doměkka. (Můžete použít i papiňák.) Maso vyndejte, před podáváním ho přihřejte ve vývaru a pak nakrájejte na plátky napříč vlákny.
- Z vývaru máte polévku, kdy v něm již stačí jen uvařit kořenovou zeleninu na skus a přidat zvlášť uvařené bezlepkové těstoviny či rýži.
- Omáčka: Čočku uvařte zvlášť hodně doměkka, slijte a odložte na později. Na oleji zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte cukr a nechte ho lehce zkaramelizovat. Zarestujte do základu protlak.
- Přilijte rajčatovou šťávu, přidejte koření (nejlépe v uzavřeném sítku na sypaný čaj, abyste ho nemuseli později hledat), osolte a nechte provařit. Dochuťte citronem, přidejte uvařenou čočku a rozmixujte na hladkou omáčku.
Kynuté buchty se švestkami

Kynuté buchty se švestkami
| INGREDIENCE: | |
|---|---|
| 500 g bezlepkové mouky | 1/2 hrnku kokosového oleje |
| 1 kostka bezlepkového droždí | špetka soli |
| 2 lžíce třtinového cukru | švestky |
| 1 hrnek mléka | máslo (nebo sádlo) na vymazání pekáče |
| 2 vejce | |
POSTUP:
- Do mísy nasypte mouku se solí. Udělejte důlek, do kterého rozdrobíte droždí. Přidejte lžíci cukru a zalijte vlažným mlékem.
- Nechte 5 až 10 minut vykynout kvásek a přidejte obě vejce. Začněte těsto hníst (v robotu), postupně přidávejte olej a vlažné mléko.
- Zadělané těsto nechte 30 až 45 minut kynout. Na vále poprášeném moukou poté vypracujte bochánky, roztáhněte je a plňte švestkami a lžičkou cukru. V dlaních vytvořte buchty.
- Zapékací mísu (pekáč) vymažte máslem a vkládejte bochánky vedle sebe. Na závěr je pomažte máslem. Pečte v předehřáté troubě při 150 °C do růžova (asi 45 minut).
Bezlepkový štrúdl s jablky

Bezlepkový štrúdl s jablky
| INGREDIENCE: | |
|---|---|
| 1 hrnek bezlepkových ovesných vloček | 2 jablka |
| 150 g bílého jogurtu | 1 lžička skořice |
| 4 polévkové lžíce vody | hrozinky |
| 2–3 polévkové lžíce sladidla (med, stévie, javorový sirup) | ořechy |
POSTUP:
- Ovesné vločky rozmixujte najemno. Přidejte do nich jogurt, vodu, sladidlo a vytvořte vláčnou hmotu. Troubu předehřejte na 200 °C.
- Plech vyložte pečicím papírem a na něj rozprostřete asi 0,5cm vrstvu těsta ve tvaru obdélníku. Na jednu polovinu poklaďte nastrouhaná jablka smíchaná se skořicí, sladidlem, ořechy a hrozinkami.
- Pomocí pečicího papíru jej přeložte na polovinu a spojte kraje, aby nevytekla náplň. Snažte se zavinout jako klasický štrúdl. Dejte péct do růžova cca na 30 minut.
Rady a tipy (nejen) pro bezlepkáře
- Mezi obiloviny obsahující lepek patří pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a také výrobky z nich.
- Bezlepkový produkt v obchodě poznáte snadno. Podle zákona musí obal obsahovat znak s přeškrtnutým klasem nebo být označen slovy „neobsahuje lepek“, „vhodné pro bezlepkovou dietu“ či „vyrobeno z přirozeně bezlepkových surovin“. U zahraničních produktů hledejte označení „gluten free“.
- Důvěřuj, ale prověřuj! Věnujte opravdu čas kontrole složení výrobků. Stává se, že ve složení „bezlepkového“ výrobku najdete třeba špaldu.
- V restauracích si vybírejte v menu jídla, která jsou v závorce označena číslem 1.
- Vhodné mouky pro celiaky jsou kukuřičná, pohanková a rýžová. Také kokosová nebo ořechová, ale ty jsou finančně náročnější. Jejich levnější variantu si můžete sami připravit tak, že rozmixujete základní surovinu.
- Aby doma nedošlo ke kontaminaci, neskladujte bezlepkový chléb společně s pšeničným ani nesmažte řízky s bezlepkovou strouhankou spolu s ostatními. Zrušte i společné používání nádobí, prkénka a dalších kuchyňských pomocníků.
- Pozor, lepek je i tam, kde ho na první dobrou nečekáte, jako je pivo, potravinové doplňky, léky, balzám na rty, káva, uzeniny či paštiky.




