Hlavní obsah

Klasické recepty bez lepku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I lidé s celiakií či alergií na lepek si rádi pochutnají na tradičních pokrmech naší kuchyně. Jak slaná i sladká jídla připravit, aby si je užil i zbytek rodiny?

Foto: Můj život bez lepku, Albatros Media

Bezlepkový chléb s dýňovými semínky

Článek

Bezlepkový chléb s dýňovými semínky

INGREDIENCE:
250 g pohankové mouky 2 lžíce lnu
150 g rýžové mouky 2 šálku dýňových semen
100 g kukuřičné mouky plochá lžička soli
8 g bezlepkového práškového droždí 600 ml mírně teplé vody (nebo více v případě potřeby)

POSTUP:

  1. V misce smíchejte sypké složky. Přilijte vodu (nejprve 500 ml a postupně přidávejte) a zpracujte těsto tak, aby v něm nezůstaly hrudky.
  2. Nechte těsto asi 30 minut vykynout. Formu na chleba vyložte pečicím papírem (můžete ji pomazat olejem, aby chléb šel lépe vyjmout). Přesuňte těsto do formy a nechte chvíli nakynout.
  3. Můžete také péct bez formy na pečicím papíru. Troubu předehřejte na 220 °C, vložte do ní chleba a pečte jej 50 minut. Pokud pečete ve formě, vyjměte jej a pečte dalších 10 minut. V případě varianty bez formy 50 minut stačí.

Mlsání ke čtení: Recepty na toskánské cantucci, guacamole, slané košíčky a matcha sušenky

Recepty

Knedlíky z hrnečku s rajskou a hovězím

Foto: Můj život bez lepku

Knedlíky z hrnečku s rajskou a hovězím

INGREDIENCE:
Na knedlíky:
2 bezlepkové toasty nakrájené na kostičky 1 bezlepkový prášek do pečiva
2 hrnky bezlepkové mouky 2 vejce
2 hrnky mléka sůl
Na maso:
1 kg předního hovězího (žebro, krk, plec) 10 kuliček pepře
2 bobkové listy 1 cibule
5 kuliček nového koření sůl
Na rajskou omáčku:
300 ml rajského protlaku větší špalík skořice
300 ml rajské šťávy 5 hřebíčků
3 lžíce oleje 2 bobkové listy
1 cibule citronová šťáva dle chuti
2 lžíce cukru sůl
1/2 šálku uvařené červené čočky

POSTUP:

  1. Knedlíky: Všechny ingredience smíchejte a vzniklým těstem naplňte osm vymaštěných hrníčků. Ale vždy pouze do poloviny, protože knedlíky nakynou. Vařte v hrnci s vodou (hladina by měla sahat až do poloviny hrnků) asi 20 minut.
  2. Hrnec během vaření zakryjte pokličkou, ale ke konci ji sundejte. Druhá varianta (rychlejší) je, že hrnečky dáte přibližně na 2 minuty do mikrovlnné trouby.
  3. Maso: Oprané hovězí vložte do studené vody, přidejte koření, sůl a cibuli vcelku. Zvolna vařte doměkka. (Můžete použít i papiňák.) Maso vyndejte, před podáváním ho přihřejte ve vývaru a pak nakrájejte na plátky napříč vlákny.
  4. Z vývaru máte polévku, kdy v něm již stačí jen uvařit kořenovou zeleninu na skus a přidat zvlášť uvařené bezlepkové těstoviny či rýži.
  5. Omáčka: Čočku uvařte zvlášť hodně doměkka, slijte a odložte na později. Na oleji zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte cukr a nechte ho lehce zkaramelizovat. Zarestujte do základu protlak.
  6. Přilijte rajčatovou šťávu, přidejte koření (nejlépe v uzavřeném sítku na sypaný čaj, abyste ho nemuseli později hledat), osolte a nechte provařit. Dochuťte citronem, přidejte uvařenou čočku a rozmixujte na hladkou omáčku.

Sólo pro knedlíky: recepty na tvarohové, karlovarské, houskové, patricijské a brynzáky

Recepty

Kynuté buchty se švestkami

Foto: Můj život bez lepku

Kynuté buchty se švestkami

INGREDIENCE:
500 g bezlepkové mouky 1/2 hrnku kokosového oleje
1 kostka bezlepkového droždí špetka soli
2 lžíce třtinového cukru švestky
1 hrnek mlékamáslo (nebo sádlo) na vymazání pekáče
2 vejce

POSTUP:

  1. Do mísy nasypte mouku se solí. Udělejte důlek, do kterého rozdrobíte droždí. Přidejte lžíci cukru a zalijte vlažným mlékem.
  2. Nechte 5 až 10 minut vykynout kvásek a přidejte obě vejce. Začněte těsto hníst (v robotu), postupně přidávejte olej a vlažné mléko.
  3. Zadělané těsto nechte 30 až 45 minut kynout. Na vále poprášeném moukou poté vypracujte bochánky, roztáhněte je a plňte švestkami a lžičkou cukru. V dlaních vytvořte buchty.
  4. Zapékací mísu (pekáč) vymažte máslem a vkládejte bochánky vedle sebe. Na závěr je pomažte máslem. Pečte v předehřáté troubě při 150 °C do růžova (asi 45 minut).

Sladké retro recepty: na větrníky, punčák, štafetky, ořechové kostky a ovocné košíčky

Recepty

Bezlepkový štrúdl s jablky

Foto: Můj život bez lepku

Bezlepkový štrúdl s jablky

INGREDIENCE:
1 hrnek bezlepkových ovesných vloček 2 jablka
150 g bílého jogurtu 1 lžička skořice
4 polévkové lžíce vody hrozinky
2–3 polévkové lžíce sladidla (med, stévie, javorový sirup) ořechy

POSTUP:

  1. Ovesné vločky rozmixujte najemno. Přidejte do nich jogurt, vodu, sladidlo a vytvořte vláčnou hmotu. Troubu předehřejte na 200 °C.
  2. Plech vyložte pečicím papírem a na něj rozprostřete asi 0,5cm vrstvu těsta ve tvaru obdélníku. Na jednu polovinu poklaďte nastrouhaná jablka smíchaná se skořicí, sladidlem, ořechy a hrozinkami.
  3. Pomocí pečicího papíru jej přeložte na polovinu a spojte kraje, aby nevytekla náplň. Snažte se zavinout jako klasický štrúdl. Dejte péct do růžova cca na 30 minut.

Rady a tipy (nejen) pro bezlepkáře

  • Mezi obiloviny obsahující lepek patří pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a také výrobky z nich.
  • Bezlepkový produkt v obchodě poznáte snadno. Podle zákona musí obal obsahovat znak s přeškrtnutým klasem nebo být označen slovy „neobsahuje lepek“, „vhodné pro bezlepkovou dietu“ či „vyrobeno z přirozeně bezlepkových surovin“. U zahraničních produktů hledejte označení „gluten free“.
  • Důvěřuj, ale prověřuj! Věnujte opravdu čas kontrole složení výrobků. Stává se, že ve složení „bezlepkového“ výrobku najdete třeba špaldu.
  • V restauracích si vybírejte v menu jídla, která jsou v závorce označena číslem 1.
  • Vhodné mouky pro celiaky jsou kukuřičná, pohanková a rýžová. Také kokosová nebo ořechová, ale ty jsou finančně náročnější. Jejich levnější variantu si můžete sami připravit tak, že rozmixujete základní surovinu.
  • Aby doma nedošlo ke kontaminaci, neskladujte bezlepkový chléb společně s pšeničným ani nesmažte řízky s bezlepkovou strouhankou spolu s ostatními. Zrušte i společné používání nádobí, prkénka a dalších kuchyňských pomocníků.
  • Pozor, lepek je i tam, kde ho na první dobrou nečekáte, jako je pivo, potravinové doplňky, léky, balzám na rty, káva, uzeniny či paštiky.

Recepty na 4 jídla z jedné pečeně

Recepty

Reklama

Související témata:
Bezlepkové recepty

Výběr článků

Načítám