Hlavní obsah

Psí a kočičí spánek: Nejen sny, naši mazlíčci prožívají i noční můry

Sny se nezdají jen lidem, ale také zvířatům, včetně našich domácích mazlíčků. K závěru, že zvířata sní, dospěli už před lety odborníci z Massachusettského technologického institutu (MIT) na základě analýzy chování potkanů, kterým měřili mozkovou aktivitu při běhání v bludišti.

Foto: Profimedia.cz

Zvířata mají sny i noční můry.

Článek

Výsledky později srovnali s aktivitou, kterou mozek zvířat vyvíjel během fáze REM, tedy poslední a současně nejhlubší části spánku, kdy se zdají sny.

Zjistili, že obě mozkové aktivity, při běhání a při spaní, byly stejné, z čehož usoudili, že se potkanům zdálo o bludišti. A protože potkaní mozek je o něco jednodušší než ten psí či kočičí, vyvodili z toho, že i kočkám a psům se zdají sny.

Podle Amerického klubu chovatelů (AKC) prochází psí spánek podobně jako ten lidský fázemi NREM a REM (viz rámeček). Menší plemena přitom podle všeho sní častěji než ta větší, ovšem po kratší dobu, vysvětluje Stanley Coren z AKC. Štěňata a starší psi také sní častěji než zvířata ve středním věku.

Foto: Profimedia.cz

Kočky dokážou prospat až šestnáct hodin denně.

Nikdy je nebuďte

To, že se dostali do REM fáze a něco se jim zdá, poznáme podle toho, že občas zaštěknou či škubnou končetinou. Alespoň to tvrdí americká nadace Sleep Foundation. Dalším znakem snění je, když se jejich oči za víčky pohybují. Pokud psi sní, můžou to být logicky i noční můry.

Jak moc ovlivňuje vás i vaše domácí mazlíčky, když spíte společně v posteli

Zdraví

„Na rozdíl od nás se jim ale nezdá o příšerách. Pravděpodobně jen znovu prožívají traumatické zážitky, jako třeba, když se porvali (s jiným psem),“ podotýká Coren. Když má náš pes zrovna noční můru, může vrčet, zuřivě štěkat, kňučet anebo se třást po celém těle.

Odborníci každopádně odrazují lidi od toho, aby se zvířata ze zlého snu pokoušeli probudit. „Pes by se po vás mohl ohnat, protože si nemusí uvědomit, že je vzhůru, a mohl by být dezorientovaný,“ varuje AKC. Přinejmenším pak bude část dne unavený, jako když někdo znenadání probudí nás.

Foto: Profimedia.cz

Menší plemena a štěňata sní častěji než větší psi nebo ti ve středním věku.

Nejlepším způsobem, jak umožnit psům klidný spánek, je podle expertů zaručit jim příjemné a klidné prostředí bez hluku, který může zlé sny spouštět. Dalším preventivním opatřením je pečovat o zdraví zvířete - noční můry mohou být dány např. i chronickými bolestmi.

A o čem se psům zdá? Podobně jako nám nejspíše o tom, co dělali přes den. „Podle nedávných studií se jim může zdát třeba o tom, jak loví či běhají,“ vysvětluje Coren.

Fáze spánku
Spánek probíhá v cyklech. Každý trvá asi hodinu a půl a skládá se ze dvou hlavních fází, tzv. NREM fáze (klid očí) a REM fáze (rychlý pohyb očí).
NREM fáze se skládá ze čtyř dalších, které na sebe navazují a během kterých se spánek stále více prohlubuje. Aktivita mozku je poměrně nízká a dochází spíše k obnově fyzických sil.
Během REM fáze, o níž se často hovoří jako o snění, se oči pod víčky rychle pohybují a mozek funguje podobně, jako když jste vzhůru. Je důležitá pro obnovení duševních sil.

Impulz lovce přetrvává

Kočky jsou na rozdíl od psů známé častým podřimováním a dokážou klidně prospat až šestnáct hodin denně. Rozhodně však jen tak nelenoší - připravují se totiž na velký noční lov. „Ten vyžaduje energii. Je také třeba přičíst i stresový faktor, protože kočky jsou současně dravcem i kořistí,“ vysvětluje Pam Johnson-Bennettová.

Mazlíček hledá páníčka. Zn.: Nekuřáka

Styl

„Kočka může být zdomácnělá a baštit to, co jí lidé naservírují až pod nos, ale i přesto si zachovává biologický impulz zděděný po svých divokých předcích,“ dodává. Podobně jako psům se i kočkám zdají sny. „Pravděpodobně jsou v nich lidé či jiná zvířata, kteří s nimi žijí,“ poznamenává Mikel Delgadová z Kalifornské univerzity.

Foto: Profimedia.cz

Psi si během spánku promítají, co během dne prožili, např. že prohnali zajíce nebo že se poprali s jiným psem.

Během snění sebou můžou cukat, pohybovat packami či tlamičkou jako při kojení či čištění. „Stejně jako my i kočky zažívají tu fázi spánku, při níž je svalová činnost velmi omezená, což nás i je chrání před přílišnými pohyby,“ vysvětluje Delgadová.

Kočkám se tak může zdát, že zrovna se zápalem lezou po zácloně, ale mozek jim umožní pouze sem tam trhnout pacičkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám