Hlavní obsah

Pražské nábřeží ožilo módní přehlídkou seniorů. Modely představili bez bázně, s elegancí a nadhledem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha 1

Jedinečnou mezigenerační přehlídkou ožily sobotní slavnosti Zažít město jinak. Na Smetanově nábřeží v centru Prahy předvedli odvážné modely senioři z organizace Život 90 se svými nejbližšími. Nebyla nouze o extravagantní účesy, výrazné šperky, tanec, ale ani eleganci a noblesu. Nakoukněte na přehlídku skrze naši videoreportáž.

Módní přehlídka na Smetanově nábřežíVideo: Novinky

 
Článek

Přehlídka byla podle organizátorů nevšední hned ze dvou důvodů, prvním bylo mezigenerační propojení, druhým umístění přehlídky v exteriéru. Dámy a pánové totiž kráčeli přímo po chodníku na nábřeží.

„S nápadem zorganizovat na nábřeží přehlídku ve spolupráci se seniory a seniorkami přišla Míša ze Života 90 a mě to hned nadchlo. Představila jsem si to krásné propojení s našimi designéry ze SmetanaQ Showroom a hned jim nápad odprezentovala. Jak jsem očekávala, ideu přijali s nadšením. Abychom akci dodali ještě větší hloubku, rozhodli jsme se oslovit také rodinné příslušníky seniorů,“ vysvětlila Pavla Gerschonová z multikulturního domu SmetanaQ.

Foto: Jonathan Machander

Mezigenerační módní přehlídka v Praze

Po pomyslném přehlídkovém molu tak v designových modelech kráčeli například vnučky s dědečkem nebo dcery s matkami.

„Bylo to krásné. Jednak, že jsem tady mohla být se svou vnučkou, a můžu vám říct, že dělat modelku… Je to náročné. Ta příprava, čas a potom chodit,“ sdělila Novinkám s úsměvem modelka Ivana.

Účastníci přehlídky se během jediného odpoledne předvedli hned dvakrát. „Při té první přehlídce jsme se tak úplně ještě necítily, ale při té druhé jsme se uvolnily a rozjely se,“ dodala Ivana.

Foto: Jonathan Machander

Mezigenerační módní přehlídka v Praze

„Já jsem se jako modelka cítila skvěle, byl to pro mě nezapomenutelný zážitek. A co víc, kde jinde bych mohla se svou výškou něco málo přes 150 cm takto suverénně kráčet po mole,“ prozradila účastnice Renata.

„Je příjemné, že se na nás, seniory, nezapomnělo, když módní přehlídky jsou vlastně vždy zaměřené na ty mladé a krásné. Byla to výzva být sama sebou a jsem za ni vděčná,“ dodala paní Míťa.

„Na to, abych se bála, mám určitý věk“

„Já jsem si to náramně užila. Mám ráda hezké věci, miluji šperky, tak jsem si říkala, proč bych nemohla něco takového předvést. Ani jsem se nebála, byl to zvláštní pocit, ale na to, abych se bála, už mám určitý věk,“ připojila se Iva.

Foto: Jonathan Machander

Účastnice s choreografkou Olo Křížovou

Choreografii obou přehlídek měla na svědomí významná česká choreografka Olo Křížová. „Tohle bylo nesmírně zábavné. Ti lidé totiž nejsou modelové, ale jsou to už zralí lidé a hrají si. Já ve své práci mám ráda, když si lidé hrají. I proto jsem na tu přehlídku vymyslela hru, kdy jeden musí z kola ven, aby se uvolnili,“ prozradila.

S účastníky navíc před samotným „dnem D“ probíhala zkouška, aby si modely osvojili. „Tam mě napadla idea choreografie, protože oni tam samozřejmě reagovali na některé modely. Už mají svůj styl, takže se k tomu nějak vyjadřovali. To byla krásná diskuze. Všichni ale byli otevření jak hře, tak modelům,“ dodala Křížová.

Foto: Jonathan Machander

Mezigenerační módní přehlídka v Praze

Na mole se objevily modely Venduly Šulanové, Hany Frišonsové, Daniely Peškové, Vojtěcha Lopoura nebo značek KAFKA a Transformer Jacket zkombinované s doplňky KRAS, Fernando Echeverria a Jana Rollo.

„Toto mezigenerační propojení je pro nás inspirací. Chceme ukázat, že styl může být pro každého, bez ohledu na věk, a móda je způsobem, jak vyjádřit svoji osobnost. Baví mě vytvářet oblečení pro různé tělesné typy a věkové skupiny,“ řekla módní návrhářka Hana Frišonsová.

Přednášku (nejen) pro seniory o důležitosti pohybu v každém věku pořádá organizace Život 90

Vaše zprávy

Senioři z Prahy 6 hledají spolubydlící mezi studenty

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám