Hlavní obsah

Přednášku (nejen) pro seniory o důležitosti pohybu v každém věku pořádá organizace Život 90

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O důležitosti pohybu v každém věku pohovoří 7. listopadu v pražském seniorském centru Život 90 MUDr. Martin Matoulek, Ph.D., předseda České společnosti tělovýchovného lékařství z 1. LF UK a VFN v Praze. Doporučí vhodné pohybové aktivity a poradí s výživou s ohledem na věk a zdravotní stav.

Foto: ONKO Unie
Článek

„Pohyb hraje zásadní roli v životě každého člověka a ovlivňuje kvalitu života. S rostoucím věkem roste také význam pohybu z hlediska vlivu na různé typy onemocnění. Je třeba zvolit vhodnou aktivitu odpovídající aktuálnímu zdravotnímu stavu a vždy se poradit se svým ošetřujícím lékařem,“ říká MUDr. Martin Matoulek, Ph.D., předseda České společnosti tělovýchovného lékařství z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Ve svalech vznikají účinné látky, které aktivně působí na mnohé orgány, jako jsou játra, mozek, pozitivní vliv mají i na tukovou tkáň, kosti, ale i na samotný sval. Na celkové zdraví má pohyb blahodárné účinky. Aktivní trávení času ovlivňuje zdatnost a výkonost a přispívá k prodloužení života.

Důležitá doporučení ohledně pohybu představuje osvětová kampaň Nejsem na odpis neziskové organizace ONKO Unie, která pomáhá se zlepšením kvality života metastaticky nemocných žen. Pravidelný pohyb je totiž důležitou součástí paliativní léčby žen s metastatickou rakovinou prsu.

„Pohyb je zárukou duševní svěžesti a může působit antidepresivně. Přináší s sebou pocity radosti a uspokojení, naše tělo zaplavují hormony štěstí zvané endorfiny. Funguje to však více méně u těch, kteří v mládí sportovali. Svalová hmota je však velmi důležitá pro kvalitu života, protože právě kosterní svaly umožňují nejen snadnou chůzi a mohou být i překvapivě pomyslným brněním, které tělo chrání před nemocemi a pomáhají v zotavování,“ doplnil MUDr. Martin Matoulek. „Je známo, že i v průběhu chemoterapie ti, kdo se věnují řízeným pohybovým programům pod odborným vedením, mají méně vedlejších účinků,” dodal.

Pokud má pohyb pozitivně působit, je důležitá jeho pravidelnost. Pro zlepšení kondice je potřeba hýbat se minimálně 3 až 4krát týdně. Pauza mezi jednotlivými cvičeními by neměla být delší než jeden den. Z jednotlivých sportů lze obecně doporučit chůzi, plavání či jízdu na kole. Nicméně vždy je důležité vhodné cviky konzultovat s příslušným odborníkem.

Přednášku o důležitosti pohybu v každém věku pořádá seniorská organizace Život 90 ve spolupráci s kampaní Nejsem na odpis neziskové organizace Onko Unie dne 7. listopadu 2016 od 16 hodin v sále Dřevák v pražském seniorském centru Život 90 v ulici Karolíny Světlé 18.

Přednáška je pro všechny zájemce zdarma. Z kapacitních důvodů je nutné se na přednášku předem registrovat u Mgr. Anety Zápotocké na telefonním čísle 222 333 574. Po přednášce bude probíhat diskuze, při které bude prostor odpovědět na dotazy účastníků.

Výběr článků

Načítám