Hlavní obsah

Den dětí by měl být nejen o oslavách, ale také o dětských právech a potřebách

První červen již tradičně patří všem dětem. Má především upozornit světovou veřejnost na práva a potřeby dětí, na což se v poslední době trošku zapomíná. Tento den tak povětšinou probíhá především ve formě veselí a oslav, stejně jako tomu bylo už za první republiky.

Foto: Profimedia.cz

První červen již tradičně patří všem dětem.

Článek

Původně měl tento svátek veřejnost upozorňovat na to, že na naší planetě stále žijí miliony dětí, jimž je upíráno právo na šťastné dětství. A nejedná se jen o zóny s válečnými konflikty, mnohé bezpráví na dětech se děje i u nás.

Bezpráví přitom nemusí rovnou znamenat trestné činy, může jít o drobnosti, které i tak mohou napáchat nemalé škody.

Úmluva o právech dítěte ve své preambuli říká, že dítě má právo vyrůstat v rodinném prostředí v atmosféře štěstí, lásky a porozumění. Vytvořit svým dětem takovéto podmínky je těžký úkol a záleží na každém z nás, jak se jej ve svém životě zhostíme. Rodina totiž vždy byla a nadále zůstane základním pilířem společnosti.

Projevy lásky mezi rodiči jsou důležité pro zdravý vývoj dětí

Vztahy a sex

Fenoménem dnešní doby bohužel je nedostatek času a z toho vyplývající rodičovská nevšímavost a také snaha vynahradit všechny důležité potřeby dítěte penězi či dárky.

Rodiče si ne vždy uvědomují, co je pro děti skutečně nejdůležitější. Ani ten nejdražší a nejvytouženější dárek nikdy nenahradí čas strávený s nimi. Odvolávat se neustále na nedostatek času či důležitější věci tak může na vývoji dítěte napáchat mnohem víc škod, než jsou mnozí rodiče ochotni si vůbec připustit.

Dítě potřebuje, aby mu rodiče naslouchali a brali ho vážně, aby jen nemávli rukou nad jeho problémy s tím, že ty jejich jsou důležitější.

Dnes si tak kromě oslavy a dárků utvořte příjemnou rodinnou atmosféru, aby se vaše děti cítily šťastné a milované.

Den dětí v datech

První podnět ke stanovení dne, který by byl věnován dětem, pochází už z roku 1920 z dob turecké války za nezávislost. Turecký prezident Mustafa Kemal tehdy prohlásil, že důležitou součástí budování nového státu jsou právě děti.

První oficiální svátek s názvem Den pro ochranu dětí vyhlásila v roce 1949 Mezinárodní demokratická federace žen. Datum bylo vybráno podle Světové konference na ochranu dětí z roku 1925, která se konala právě 1. června.

OSN vyhlásila Světový den dětí až v roce 1954. Organizace všem členským státům doporučila, aby oslavovaly ve stejný den, a to 20. listopadu. Některé státy si přesto ponechaly červnové datum, jiné oslavy přesunuly na listopad a některé státy slaví pro jistotu dvakrát v roce.

Dost dobrý rodič je lepší než ten perfektní

Děti

Hračka nebo kniha?

Každé dítě by v tento den mělo být nějakým způsobem oceněno a je jedno, zda se bude jednat o pastelky, hračku, oblečení, dobrůtky či hezkou knížku. Vždy záleží na tom, co dítě má rádo a co dokáže nejvíce ocenit.

Foto: archiv firem

Koloběžka Sencor SCOOTER S70 přichází s předním i zadním odpružením pro ještě větší pohodlí při jízdě na nerovných površích. S motorem o výkonu 400 W nabízí dojezd až 50 km a rychlost do 25 km/h, 1299 Kč; Praktická lahev Waterdrop s vytahovacím víčkem Pull-Up, vyrobena je z vysoce kvalitní dvoustěnné nerezové oceli, která drží nápoj studený až 24 hodin a teplý 12 hodin, 619 Kč; Sodastream Lahev MOB 0,6 L na vodu s sebou, vyrobena z Tritanu, tedy bez BPA a jiných škodlivých látek, 359 Kč; Dětská hra Lovci pokladů, mojedino.cz, 399 Kč; Albi Zážitkové deníky - Kvído, obsahuje 30 zajímavých míst z daného kraje republiky. Cestovatelé od 4 do 12 let si tak mohou spolu s rodiči užít dobrodružné nejen léto, albi.cz, 179 Kč; Cestujeme po hradech a zámcích - rodinná hra, která vás provede po překrásných českých a moravských památkách, doplní vám dějepisné znalosti a nabídne i tipy na skutečné výlety, Dino, 499 Kč

Foto: archiv firmy

Tvůrčí psaní pro děti pro malé spisovatele a spisovatelky, Ludmila Bakonyi Selingerová, 254 Kč; Alea - dívka moře: Vlny času, Tanya Stewnerová, 319 Kč; Komiksové příběhy Maxipes Fík od Rudolfa Čechury, 229 Kč; Mezi živly - Příběh podle filmu, 254 Kč. Vše Albatrosmedia.cz

Foto: archív firem

Albi Helium - set na 25 balonků, 1304 Kč; Krásný dřevěný jeřáb pro malé stavitele, bino-drevenehracky.cz, 605 Kč; Tatra 148 bagr 72 cm, mojedino.cz, 899 Kč; Stan domeček, bílo šedý, bino-drevenehracky.cz, 1088 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám