Hlavní obsah

RETRO HOKEJ: Češi unikli z klinické smrti, Pešánův konec ale jen oddálili

Letošní hokejové mistrovství světa ve finském Tampere dnes pozná finalisty. Novinky.cz pro vás připravují retro seriál, který vám každý den připomene, co se stalo před lety na šampionátech.

Foto: Vlastimil Vacek

Trenér Filip Pešán a asistent Martin Straka během utkání Česká republika - Rakousko v rámci přípravy na MS 2021 (24. dubna 2021 v Jindřichově Hradci)

Reklama

Článek

Ten zápas se Švédy 27. května roku 2021 byl pro českou hokejovou reprezentaci naprosto kruciální. Svěřenci trenéra Filipa Pešána totiž na úvod šampionátu v Rize, hraného v covidové době bez diváků, podlehli Rusům i Švýcarům (v historii samostatné ČR tak na MS vůbec poprvé v historii prohráli první dva duely) a pak přišla jen dvoubodová výhra nad Bělorusy. Nároďák se dostal do mimořádně obtížné situace a v případě nezdaru s výběrem Tří korunek mu velmi reálně hrozilo, že premiérově ani nepostoupí ze základní skupiny…

A když na kostce nad ledem svítilo i po druhé třetině bitvy se Švédy pro Čechy nepříznivé skóre 0:2, ocitl se Pešán, zažívající svůj první velký turnaj, na střídačce nároďáku i se svými hochy v klinické smrti.

Jenže pak přišel famózní čtyřgólový obrat ve třetím dějství, takže i Pešán, zastávající rovněž funkci svazového šéftrenéra, hlásil, že tohle může být moment, který zlomí celý turnaj.

Jenže nebyl. Do play off se sice reprezentace dostala, přestože výkon proti Dánům (výhra 2:1 po nájezdech) byl moc i pro otrlé povahy a spolukomentátor ČT Milan Antoš ho v živém vysílání nazval „hnusem“. Ve čtvrtfinále však jaloví Češi nedali ani gól Finům, a tak se tým i s posilami z NHL včetně obránce Hronka či útočníků Vrány s Kubalíkem pakoval domů, přestože v přípravě na turnaj vyhrál všech devět zápasů.

Atmosféra v týmu nebyla ideální

„Sám jsem ale před turnajem u týmu brzdil atmosféru a náladu, protože to vypadalo, že si jedeme jenom pro zlato. Jako propadák ale výsledek na MS neberu,“ překvapil Pešán svým vyjádřením a šokoval pak kritikou slov Jakuba Vrány před turnajem, že si Češi jedou do Rigy pro zlato. „Trochu mě to zneklidnilo, to musím říct. Byl to jeho názor, ne názor realizačního týmu,“ utrousil Pešán.

Už v průběhu turnaje i po jeho skončení přitom začaly prosakovat informace, že atmosféra v týmu měla k ideálu hodně daleko. Trenér neustále opakoval, že hledá tvář týmu, svým ustavičným točením sestavy ji ale nikdy nenašel a spíše namíchal nepoživatelný koktejl.

Špičkou ledovce pak bylo, že pro čtvrtfinále poslal na tribunu útočníky Špačka se Sekáčem, přičemž druhý jmenovaný dal veřejně najevo svůj nesouhlas, a už měl dokonce sbalené kufry, že ze šampionátu odcestuje.

Bezprostředně po návratu domů Pešán vyjádřil chuť pokračovat a výkonný výbor ho s ohledem na blížící se ZOH v Pekingu podržel. Byť s jednou podstatnou změnou, že rozhodující slovo ohledně nominací na turnaj už nebude mít hlavní trenér, nýbrž generální manažer Petr Nedvěd.

Oba si vzájemně notovali, že s tímto „kanadským“ modelem nebude problém a jako dospělí chlapi se dohodnou. Ovšem turnaj pod pěti kruhy v čínské metropoli dopadl pro české hokejisty katastrofou. V základní hrací době nevyhráli jediné ze čtyř utkání a konečné deváté místo po vyřazení v kvalifikaci play off se Švýcarskem bylo nejhorším výsledkem v dějinách českého i československého hokeje na velkých turnajích.

Rezignaci neoznámil

Kdo by čekal, že Pešán po fiasku okamžitě rezignuje, byl na omylu. „Výsledky na MS i ZOH nejsou dobré. Nebudeme si nic nalhávat. Na druhou stranu je otázka, jestli se světu nemusíme podívat trochu do očí. Máme za to, že bez medaile je to neúspěch. Bez diskuze ji chci i já. Nevím ale, jestli není na čase si nalít čistého vína, že spíš je obrovský úspěch bojovat o medaili,“ vypálil ze sebe Pešán a po příletu do Prahy dodal, že „jestli to pomůže věci a jestli se názor sjednotí, že bych měl skončit, tak skončím“.

Devět dní od vyřazení na olympiádě mu pak svazový výkonný výbor ukázal dveře. „Při hodnocení několikrát zaznělo, že Filip Pešán je vynikající trenér, za kterým stojí výsledkové i manažerské úspěchy v Liberci, ale problém může být, že se učil v reprezentaci za pochodu. A že je rozdíl trénovat extraligu a reprezentaci, stejně tak je rozdíl trénovat reprezentaci na Euro Hockey Tour a na mistrovství světa či olympiádě,“ tlumočil závěry výkonného výboru tehdejší tiskový mluvčí svazu Zdeněk Zikmund.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám