Článek
Dýňová semínka jsou dobrým zdrojem rostlinných bílkovin (28 g dýňových semínek obsahuje 8,5 g bílkovin) a dalších živin, které mohou působit jako antioxidanty a chránit organismus před některými nemocemi. Zároveň mohou být skvělými pomocníky při hubnutí.
Semínka, ať už se slupkou nebo bez ní, jsou také plná vlákniny. 30 g semínek se slupkou obsahuje asi 5 g vlákniny, zatímco bez slupky asi 2 g, přičemž podle UCSF Health je doporučená denní dávka vlákniny asi 25-30 g.
Nejde přitom o všechny výhody, které dýňová semínka mají. Jejich předností je, že obsahují i další důležité vitaminy a minerály, včetně hořčíku. „Tento esenciální minerál je důležitou součástí mnoha tělesných funkcí, pomáhá udržovat zdraví srdce a kostí, snižuje krevní tlak a může pomoci předcházet migrénám,“ upozorňuje profesorka Judith Wylie-Rosettová, věnující se výzkumu na Lékařské fakultě Alberta Einsteina v New Yorku.
Dýňová semínka obsahují také aminokyselinu tryptofan, která podporuje spánek. Zároveň obsahují i poměrně vysoké množství zinku. Jedna polévková lžíce semínek má přibližně 6,6 miligramů zinku, což je téměř polovina doporučené denní dávky. Zinek je přitom nezbytný pro správnou funkci imunitního systému, pro tělesný růst a vývoj, výborný je ale i na hojení ran, syntézu DNA, zdravou funkci kůže, správnou chuť k jídlu a další procesy v těle.
Patří také mezi nejlepší rostlinné zdroje omega-3 mastných kyselin. Tyto látky jsou nezbytné pro zdraví srdce, mozku, krevního tlaku a zraku.
Existují studie, podle kterých je konzumace dýňových semínek spojována s nižším rizikem rakoviny prsu a prostaty.
Jak je konzumovat?
Někteří lidé je mají rádi syrové, ale mnohem lepší jsou pražené, jelikož poté obsahují více antioxidantů a zároveň jsou lépe stravitelné.
Semínka si můžete ochutit i kořením či solí. Výborně ale chutnají i s máslem, skořicí a s trochou cukru.
Vynikající jsou i opečené, kdy nejvíce chutnají v zeleninových salátech či v dýňové polévce.



