Článek
Dýně se v kuchyni dokáže chovat jako chameleon a při výčtu možností její přípravy se budete cítit trochu jako chalupář Robert Kos z filmu Na samotě u lesa, jenž barvitě vyjmenovával, co všechno se dá postavit z prken a trámů.
„To máte předkrmy, přílohy, pomazánky, kaše, různé druhy kari a také dezerty. Dýni můžete vařit, dusit, péct, zapékat, smažit, mixovat a pasírovat,“ dala by se parafrázovat scéna z kultovního filmu.
Dýně se zkrátka dokáže přizpůsobit téměř všem kuchařským úpravám. A zvláště oblíbené jsou dýňové polévky.
Na přípravu krémových polévek se nejvíce hodí zářivě oranžová dýně hokaido: má jemnou, ale přitom výraznou chuť, ale hlavně se jako jediná z dýní nemusí loupat, což usnadní a urychlí její přípravu. Snese také různé způsoby dochucení, takže může být pokaždé jiná a snadno ji přizpůsobíte chutím dětí i smlsaných gurmánů.
Nejrychlejší dýňová polévka: na stole bude za půl hodiny

Nejrychlejší verze dýňové polévky obsahuje jenom pár jemných ingrediencí a bude chutnat především dětem. Krutony a chlebové tyčinky z ní udělají hit sezony.
Základní recept je velmi jednoduchý: na troše oleje osmažte dosklovita najemno nakrájenou cibuli, přidejte na kostky nakrájenou dýni a také ji krátce orestujte. Zalijte vodou (nebo ideálně vývarem) tak, aby byla lehce pod hladinou, osolte, opepřete, povařte do změknutí a rozmixujte. Jak z výčtu surovin jistě tušíte, chuť téhle polévky je velmi prostá a připomíná spíš jídlo pro batolata. Stačí ale pár drobných změn a špetka koření, aby byla o třídu lepší.
Přidejte další zeleninu
K cibuli přidejte kostičky kořenové zeleniny, dodají jí hlubší a zemitější chuť. Společně s dýní dejte do hrnce také dvě až tři brambory - ty ji při mixování nejenom zahustí, ale také trochu potlačí výraznější sladkost.
Vsaďte na bylinky
K dýni se hodí tymián, rozmarýn nebo šalvěj. Přidejte je hned k restované cibuli, aby se rozvoněly, nebo jimi polévku dozdobte až při servírování. Chuť pomůže zvýraznit také česnek, pokud ho máte rádi, a špetka muškátového oříšku.
Udělejte ji ještě krémovější
Pokud máte rádi polévky opravdu sametové, zjemněte ji trochou sladké smetany. Zkusit můžete i hustou zakysanou smetanu: přidejte kopeček přímo na talíř při servírování.
Vyhrajte si se servírováním
K polévce servírujte opečené krutony, díky nimž bude sytější, ale také ji dodají strukturu a „bude do čeho kousnout“. Můžou být ze staršího pečiva, ale zajímavější jsou z různých druhů semínkových chlebů. Děti obzvlášť baví přikusovat k polévce různé chlebové tyčinky nebo ty nejjednodušší tyčinky z listového těsta (můžou je připravit i samy, zatímco vy budete vařit polévku).
Polévku můžete posypat také dýňovými či jinými semínky a nasekanými ořechy a zakápnout dýňovým olejem.
Nejsytější dýňová polévka: přidejte červenou čočku

Že vám krémová polévka k nasycení nestačí? Přidejte další suroviny!
Máte pocit, že po dýňové polévce dostanete hlad dřív, než sklidíte ze stolu? Zkuste k dýňovému základu přidat červenou čočku. Chuťově se s dýní skvěle doplňuje – zjemní její sladkost a dodá polévce zemitější tón.
Přidejte ji do hrnce spolu s dýní a zeleninou, zalijte vývarem a vařte, dokud není měkká (zpravidla 15 minut). Po rozmixování vznikne krémová polévka, která je nejen sytá, ale i bohatá na bílkoviny a vlákninu. Chuť dotáhněte kořením (do téhle verze se hodí bobkový list, nové koření i špetka majoránky) a kapkou citronové šťávy.
Ani tak se vám nezdá, že polévka může být plnohodnotné jídlo? Přidejte něco „navrch“. Výborně fungují masové kuličky a kuličky mini mozzarelly, pár plátků slaniny opečené dokřupava nebo jenom trochu kukuřice krátce podušené na másle.
Na stůl dejte také pár chlebových placek nebo pita chléb k zakousnutí. Takhle připravená polévka už v pohodě nahradí i hlavní chod.
Nejvoňavější dýňová polévka: s exotickým kořením a kokosovým mlékem

Dýňová polévka plná exotických vůní a barev.
Preferujete exotičtější jídla? Zkuste dýňovou polévku ochutit na asijský způsob. K dýni přidejte batáty a polévku zjemněte kokosovým mlékem.
Okořeňte ji česnekem, kouskem čerstvého zázvoru, špetkou kurkumy nebo kari pastou. Pokud máte rádi ostřejší chuť, přidejte i trochu chilli vloček a na závěr ji zakápněte limetkovou šťávou.
Polévku podávejte posypanou čerstvým koriandrem, opečenými dýňovými semínky nebo tenkými plátky kokosu. Odvážnější strávníci můžou přidat i kapku chilli oleje. K zakousnutí se hodí různé chlebové placky a pokud chcete opravdu zaujmout, můžete zkusit i křupavé krevetové lupínky, nebo rovnou pár narychlo orestovaných krevet.
Dva tipy navíc
Chuť všech verzí polévky hezky zvýrazní trocha sušeného lahůdkového droždí. A až budete chtít udělat opravdu velký dojem, osmahněte na másle pár lístků čerstvé šalvěje a položte je navrch – jednoduché, efektní a velmi chutné.