Hlavní obsah

Krémová dýňová polévka na tři způsoby. Na své si přijdou chvátající, věčně hladoví i gurmáni

Dýně přebírá začátkem října nevděčnou roli po letní cuketě: v obchodech i na sociálních sítích je jí najednou všude plno, receptům na tu nejlepší dýňovou polévku se nedá uniknout a občas si z ní děláme trochu legraci. Nakonec ale stejně skončí v našich taškách a kuchyních – protože krémová dýňová polévka k podzimu prostě patří.

Foto: Shutterstock

Dýňová polévka může pokaždé chutnat jinak: jemnější verze jsou oblíbené u dětí, dospělí gurmáni můžou experimentovat s kořením.

Článek

Dýně se v kuchyni dokáže chovat jako chameleon a při výčtu možností její přípravy se budete cítit trochu jako chalupář Robert Kos z filmu Na samotě u lesa, jenž barvitě vyjmenovával, co všechno se dá postavit z prken a trámů.

„To máte předkrmy, přílohy, pomazánky, kaše, různé druhy kari a také dezerty. Dýni můžete vařit, dusit, péct, zapékat, smažit, mixovat a pasírovat,“ dala by se parafrázovat scéna z kultovního filmu.

Dýně se zkrátka dokáže přizpůsobit téměř všem kuchařským úpravám. A zvláště oblíbené jsou dýňové polévky.

Na přípravu krémových polévek se nejvíce hodí zářivě oranžová dýně hokaido: má jemnou, ale přitom výraznou chuť, ale hlavně se jako jediná z dýní nemusí loupat, což usnadní a urychlí její přípravu. Snese také různé způsoby dochucení, takže může být pokaždé jiná a snadno ji přizpůsobíte chutím dětí i smlsaných gurmánů.

Nejrychlejší dýňová polévka: na stole bude za půl hodiny

Foto: Shutterstock

Nejrychlejší verze dýňové polévky obsahuje jenom pár jemných ingrediencí a bude chutnat především dětem. Krutony a chlebové tyčinky z ní udělají hit sezony.

Základní recept je velmi jednoduchý: na troše oleje osmažte dosklovita najemno nakrájenou cibuli, přidejte na kostky nakrájenou dýni a také ji krátce orestujte. Zalijte vodou (nebo ideálně vývarem) tak, aby byla lehce pod hladinou, osolte, opepřete, povařte do změknutí a rozmixujte. Jak z výčtu surovin jistě tušíte, chuť téhle polévky je velmi prostá a připomíná spíš jídlo pro batolata. Stačí ale pár drobných změn a špetka koření, aby byla o třídu lepší.

Přidejte další zeleninu

K cibuli přidejte kostičky kořenové zeleniny, dodají jí hlubší a zemitější chuť. Společně s dýní dejte do hrnce také dvě až tři brambory - ty ji při mixování nejenom zahustí, ale také trochu potlačí výraznější sladkost.

Vsaďte na bylinky

K dýni se hodí tymián, rozmarýn nebo šalvěj. Přidejte je hned k restované cibuli, aby se rozvoněly, nebo jimi polévku dozdobte až při servírování. Chuť pomůže zvýraznit také česnek, pokud ho máte rádi, a špetka muškátového oříšku.

Udělejte ji ještě krémovější

Pokud máte rádi polévky opravdu sametové, zjemněte ji trochou sladké smetany. Zkusit můžete i hustou zakysanou smetanu: přidejte kopeček přímo na talíř při servírování.

Vyhrajte si se servírováním

K polévce servírujte opečené krutony, díky nimž bude sytější, ale také ji dodají strukturu a „bude do čeho kousnout“. Můžou být ze staršího pečiva, ale zajímavější jsou z různých druhů semínkových chlebů. Děti obzvlášť baví přikusovat k polévce různé chlebové tyčinky nebo ty nejjednodušší tyčinky z listového těsta (můžou je připravit i samy, zatímco vy budete vařit polévku).

Polévku můžete posypat také dýňovými či jinými semínky a nasekanými ořechy a zakápnout dýňovým olejem.

Nejsytější dýňová polévka: přidejte červenou čočku

Foto: Shutterstock

Že vám krémová polévka k nasycení nestačí? Přidejte další suroviny!

Máte pocit, že po dýňové polévce dostanete hlad dřív, než sklidíte ze stolu? Zkuste k dýňovému základu přidat červenou čočku. Chuťově se s dýní skvěle doplňuje – zjemní její sladkost a dodá polévce zemitější tón.

Přidejte ji do hrnce spolu s dýní a zeleninou, zalijte vývarem a vařte, dokud není měkká (zpravidla 15 minut). Po rozmixování vznikne krémová polévka, která je nejen sytá, ale i bohatá na bílkoviny a vlákninu. Chuť dotáhněte kořením (do téhle verze se hodí bobkový list, nové koření i špetka majoránky) a kapkou citronové šťávy.

Ani tak se vám nezdá, že polévka může být plnohodnotné jídlo? Přidejte něco „navrch“. Výborně fungují masové kuličky a kuličky mini mozzarelly, pár plátků slaniny opečené dokřupava nebo jenom trochu kukuřice krátce podušené na másle.

Na stůl dejte také pár chlebových placek nebo pita chléb k zakousnutí. Takhle připravená polévka už v pohodě nahradí i hlavní chod.

Nejvoňavější dýňová polévka: s exotickým kořením a kokosovým mlékem

Foto: Shutterstock

Dýňová polévka plná exotických vůní a barev.

Preferujete exotičtější jídla? Zkuste dýňovou polévku ochutit na asijský způsob. K dýni přidejte batáty a polévku zjemněte kokosovým mlékem.

Okořeňte ji česnekem, kouskem čerstvého zázvoru, špetkou kurkumy nebo kari pastou. Pokud máte rádi ostřejší chuť, přidejte i trochu chilli vloček a na závěr ji zakápněte limetkovou šťávou.

Polévku podávejte posypanou čerstvým koriandrem, opečenými dýňovými semínky nebo tenkými plátky kokosu. Odvážnější strávníci můžou přidat i kapku chilli oleje. K zakousnutí se hodí různé chlebové placky a pokud chcete opravdu zaujmout, můžete zkusit i křupavé krevetové lupínky, nebo rovnou pár narychlo orestovaných krevet.

Dva tipy navíc

Chuť všech verzí polévky hezky zvýrazní trocha sušeného lahůdkového droždí. A až budete chtít udělat opravdu velký dojem, osmahněte na másle pár lístků čerstvé šalvěje a položte je navrch – jednoduché, efektní a velmi chutné.

Anketa

Jakou dýňovou polévku máte nejraději?
Jemnou a krémovou, bez výrazného koření
67,1 %
Sytou a výživnou s luštěninami či masem
1,6 %
Voňavou a exotickou s kokosovým mlékem
29,7 %
Žádnou, dýně je přeceňovaná surovina
1,6 %
Celkem hlasovalo 246 čtenářů.
Související témata:
Podzimní recepty
Sezónní recepty

Výběr článků

Načítám