Hlavní obsah

Wuchanští pozůstalí žalují čínské úřady

Právo, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli Wu-chan, kde se koronavirus objevil poprvé, epidemie už neohrožuje, místní úřady vytáhly znovu do boje. Jeho cílem je umlčet příbuzné obětí covidu-19, kteří je chtějí dostat před soud za to, že zpočátku před obyvateli výskyt tehdy neznámé nemoci skrývaly.

Foto: Aly Song, Reuters

Lidé ve Wu-chanu vyrazili do ulic

Článek

Wuchanský soud podle stanice France 24 obdržel už nejméně pět žalob. Příbuzní v každé z nich žádají odškodné dva miliony jüanů (6,7 mil. Kč) a veřejnou omluvu. Jang Čan-čchiang, čínský aktivista žijící v USA, sdělil, že soudy žaloby z nejasných procedurálních důvodů odmítly.

Půjdou i k nejvyšší soudní instanci

Další pozůstalí, kteří by chtěli podat žalobu, jsou zastrašováni a právníkům, kteří by je chtěli zastupovat, je podle něj vyhrožováno odvetou. Jang přesto skrytě koordinuje dvě desítky advokátů, kteří pomáhají rodinám pozůstalých.

Prvními oběťmi nového koronaviru mohli být v roce 2012 čínští horníci, virus mohl rozšířit institut

Koronavirus

Koronavirus SARS-CoV-2 byl poprvé zachycen loni v prosinci. Wuchanské úřady zaregistrovaly větší počet nemocných už v polovině ledna, izolaci celého města ale oznámily až 23. ledna, kdy se potvrdil první přenos z člověka na člověka. To už byly místní nemocnice přeplněné a nakažení s těžkým průběhem čekali na hospitalizaci i deset dní.

Fang Fang vydala deník z ohniska koronaviru Wu-chanu

Kultura

Pozůstalí, jejichž žaloby wuchanský soud odmítl, chtějí podle France 24 podat novou žalobu u okresního soudu. Tvrdí, že bez ohledu na všechna rizika jsou odhodláni dotáhnout své kauzy až k Nejvyššímu lidovému soudu v Pekingu, nejvyšší soudní instanci v Číně.

Reklama

Výběr článků

Načítám