Hlavní obsah

Vondra: Němci byli ve vztahu k Rusku naivní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Němci byli ve vztahu k Rusku naivní, uvedl v debatě serveru Novinky.cz k výročí ruské invaze na Ukrajinu europoslanec Alexandr Vondra (ODS), který v minulosti působil i ve funkci ministra obrany a ministra zahraničí. Západ podle něj vykázal za poslední rok mimořádnou míru jednoty.

Alexandr Vondra – Zbytečná válkaVideo: Novinky

 
Článek

„O Rusku jsem si nedělal nikdy velké iluze. Čekal jsem, že se bude snažit ukrást další část Donbasu, ale že zahájí takovouto celoplošnou invazi, to mě překvapilo,“ uvedl Vondra v debatě, která se konala v prostorách Scott.Weber Workspace v pražském Karlíně a kterou moderoval novinář Michael Rozsypal.

Vondra dodal, že na druhou stranu ho příjemně překvapilo odhodlání Ukrajinců bránit svoji zemi.

Za poslední rok podle něj celý Západ vykázal mimořádnou míru jednoty. Nedá se na to ale, soudě podle globálních trendů, spoléhat dlouhodobě.

Romancov: Rusko nesmí mít žádné právo veta v evropských záležitostech

Zahraniční

„Z toho, jak koná Čína, Indie, Brazílie a Jižní Afrika, které se maximálně staví ekvidistantně (zachovávají si stejný odstup – pozn. red.) k oběma pólům konfliktu, v horším případě naopak různou měrou pomáhají Rusku, usuzuji, že globálně nastoupila reálpolitika,“ řekl.

Zbytečná válka: Rok od invaze – 2. částVideo: Novinky

Na otázku, zda byla Evropa ohledně závislosti na ruské ropě a plynu naivní, Vondra uvedl:„Nazývejme věci pravými jmény. Němci byli naivní. Já jsem se s nimi o tom mnohokrát bavil. Z Polska zaznívaly na německou adresu takové věci, že Nord Stream je jako nový pakt Ribbentrop–Molotov. Němci to vždycky hájili s tím, že je to vztah odběratel–dodavatel, obě entity se vzájemně potřebují, přece nebude jedna z nich dělat něco, co by poškodilo i ji samotnou.“

Tato politika podle Vondry selhala. „Němci si projektovali Rusko takové, jaké by si ho přáli mít. Málo respektovali to, jaké Rusko doopravdy je. Ať už tam vládne Ivan Hrozný, Petr Veliký, Lenin, Stalin, nebo Putin, tak je to vždycky nějaká modifikace na ruský expanzivní imperialismus. Němci na to samozřejmě připraveni nebyli.“

Německo, které Ukrajině slíbilo třeba tanky Leopard, se podle Vondry ve svém přístupu ke konfliktu posunulo dobrým směrem, ale mohlo se posouvat rychleji. „Je to určitě vlivem Polska a dalších zemí střední a Východní Evropy.“

Macenauer: Dekarbonizace zdraží elektřinu, téma ceny plynu se vyřeší

Zahraniční

Nepravidelný podcast, který nabízí nejrůznější pohledy na válečný konflikt na Ukrajině a další současné konflikty. Debaty redaktorů zahraniční sekce Novinky.cz a vybraných expertů naladíte také na Spotify, Apple Podcasts nebo platformě Podcasty.cz.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Pojar: Jednejme o míru, až to budou chtít Ukrajinci

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám