Hlavní obsah

Romancov: Rusko nesmí mít žádné právo veta v evropských záležitostech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z příčin konfliktu na Ukrajině je fakt, že evropské země braly až příliš velké ohledy na to, co chce Rusko. V debatě serveru Novinky.cz to uvedl politický geograf Michael Romancov.

Michael Romancov byl jedním z účastníků speciální debaty v rámci pořadu Zbytečná válkaVideo: Novinky

 
Článek

Ve velké debatě k výročí ruské invaze na Ukrajinu, která se konala v prostorách Scott.Weber Workspace v pražském Karlíně, zazněla i otázka na budoucí vývoj a integraci Ukrajiny do západních struktur, konkrétně Evropské unie a NATO. Co by takovýto krok vyvolal v Rusku?

„To nás vůbec nemusí zajímat,“ měl jednoduchou odpověď Romancov, politický geograf z Metropolitní univerzity Praha a Karlovy Univerzity.

„My jsme bohužel věnovali Rusku až příliš velkou pozornost. Dovolili jsme, aby si Rusko uzurpovalo část naší diskuze. Ve snaze vyjít Rusku vstříc jsme udělali ústupky, které jsme nikdy neudělali pro nikoho jiného, a ruskému režimu to pořád bylo málo,“ poznamenal Romancov.

Dodal, že Rusko nesmí mít žádné právo veta v jakýchkoliv evropských záležitostech. Když moderátor debaty Michael Rozsypal připomněl citát Václava Havla o tom, že Rusko nikdy nevědělo, kde začíná a kde končí, Romancov poznamenal, že „Rusko konečně zjistí, kde končí“. A dodal, že to bude dobře jak pro Rusko, tak pro Evropu.

Sankce ruskou společnost nepoloží, míní Romancov

Zatímco sankce mohou Rusku zkomplikovat samotné válčení na Ukrajině, Romancov je skeptický v otázce jejich účinku na samotnou stabilitu režimu Vladimira Putina. Otřást režimem, který je budován 23 let, to není otázka několika měsíců, míní. Putinovi se podařilo zlikvidovat jakoukoliv opozici a u moci zůstávají lidé Putinovi loajální.

Zbytečná válka: Rok od invaze – 2. částVideo: Novinky

Kromě úzké špičky nejbohatších oligarchů je ale téměř stejně důležité nižší patro mocenské pyramidy, které Putin ovládl. Jde zhruba o 4 až 8 procent obyvatel, kteří jsou pevně spjatí s Putinovým režimem.

„Kdybych to měl přiblížit na naší úrovni, tak jsou to takoví ti důležití místní krajští funkcionáři, podnikatelé a tak dále, kteří nejsou sice superbohatí, ale v ruských podmínkách jsou bohatí velice,“ vysvětlil Romancov.

„Pak je ten obrovský zbytek, o kterém někteří ruští sociologové hovoří jako o hlubinném ruském národu, další o něm mluví jako o takzvané putinovské většině. Odhaduje se, že těch je nějakých 65 procent a to jsou lidé, kteří žijí z našeho úhlu pohledu velmi primitivním způsobem života, a tihle lidé jsou neinformovaní, pasivní a loajální,“ uvedl Romancov.

Rok od invaze: Speciální debata Novinek z různých úhlů pohledu – 1. díl

Podcasty a pořady

Otřást takto nastavenou společností není v tuto chvíli podle politologa možné. Druhým aspektem hovořícím proti budoucím možným otřesům ruské společnosti, je podle něj fakt, že pro Rusy nejvíce ikonické momenty v ruské historii jsou spjaty s termínem „spálené země“ – ať už jde o Napoleonovo tažení do Ruska, či obranu před Německem za druhé světové války. Jinými slovy, utrpení a drastické snižování životní úrovně považují Rusové za součást boje.

Nepravidelný podcast, který nabízí nejrůznější pohledy na válečný konflikt na Ukrajině a další současné konflikty. Debaty redaktorů zahraniční sekce Novinky.cz a vybraných expertů naladíte také na Spotify, Apple Podcasts nebo platformě Podcasty.cz.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám