Hlavní obsah

Macenauer: Dekarbonizace zdraží elektřinu, téma ceny plynu se vyřeší

Novinky, Magdalena Matoušková

Důsledky pro energetiku přinesla geopolitická, nikoliv energetická krize. Během debaty v rámci speciálního dílu podcastu Zbytečná válka serveru Novinky.cz to uvedl ředitel strategie poradenské společnosti EGÚ Brno Michal Macenauer.

Michal Macenauer – Zbytečná válkaVideo: Novinky

 
Článek

Velká debata k výročí ruské invaze na Ukrajinu, která se konala v prostorách Scott.Weber Workspace v pražském Karlíně, nastolila i otázku o charakteru ukrajinské krize.

Podle Macenauera je důležité geopolitický charakter krize zdůrazňovat, protože se často hovoří o krizi hospodářské nebo energetické. Je navíc přesvědčen, že je Rusko na energetické scéně přeceňováno.

Slovy čísel Rusko disponuje ve světové produkci 11–12 % zemního plynu, ropy pak 15–17 %.

Zemní plyn šel sice z 80 % do Evropské Unie, ale stále netvoří tak velkou část ruského státního rozpočtu jako ropa, uvedl v debatě Macenauer. Podle něj by tak bylo výraznějším krokem, kdyby státy euroatlantické smlouvy zavřely Rusku dveře s exportem ropy. To by pro Rusko znamenalo velký problém.

Foto: Novinky

Druhá část speciálního dílu pořadu Zbytečná válka

Evropský energetický trh se v mnohém poučil, říká Macenauer

Na otázku, jestli se ukázalo, že je evropský trh schopen fungovat bez ruského plynu, odpověděl Macenauer neurčitým: „To je jen otázka času.“ Konkrétnější byl v tom, jak se trh za uplynulý rok změnil. Podle jeho slov se trh na mnoha frontách poučil, ale na jiných nečekaně vůbec, například v otázce Green Dealu a rychlosti jeho implementace.

„Já jsem byl sám označen za ruského trolla a agenta, když jsem kdysi prohlásil, že Green Deal je mrtev,“ popisuje Macenauer.

Já jsem byl sám označen za ruského trolla a agenta, když jsem kdysi prohlásil, že Green Deal je mrtev
Michal Macenauer

Jeho kritika prý však míří na energetickou politiku této dohody, hlavně na její rychlost, kterou považuje za nezvladatelnou. Evropa by se měl poučit například v tom, že dekarbonizace nemůže být běh na krátkou trať. „Je to maraton,“ prohlásil Macenauer.

„Dekarbonizace musí probíhat v úseku třeba 80–100 let a v tu chvíli můžeme hovořit o tom, že budeme mít nějakou rovnováhu mezi ekonomickými, sociálními a environmentálními dopady.“ Jinými slovy, Evropa by se měla poučit, že proces nejde uspěchat, a musí k dekarbonizaci přistupovat pomaleji a více pragmaticky.

Kvůli dekarbonizaci bude také stoupat cena elektřiny, která měla dříve vazbu na cenu plynu. Zatímco téma ceny plynu bude úspěšně vyřešeno, Macenauer na závěr debaty varuje, že právě cena elektřiny bude disproporčně růst.

Nepravidelný podcast, který nabízí nejrůznější pohledy na válečný konflikt na Ukrajině a další současné konflikty. Debaty redaktorů zahraniční sekce Novinky.cz a vybraných expertů naladíte také na Spotify, Apple Podcasts nebo platformě Podcasty.cz.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám