Hlavní obsah

Volební drama v Turecku: Erdoganův vyzyvatel dotahuje, získal podporu části nacionalistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pořádné drama je zaděláno v druhém kole prezidentských voleb v Turecku. Kemal Kiliçdaroglu, vyzyvatel prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, zabojoval a získal podporu Strany vítězství (ZP) označované za ultranacionalistickou i krajně pravicovou.

Nenecháme naši zemi někomu, kdo sem pustil 10 milionů migrantů, vyzývá Erdoganův protikandidátVideo: Reuters

 
Článek

Tato strana byla pro první kolo prezidentských voleb součástí koalice Aliance předků (ATA), která do boje o post hlavy státu poslala vlastního kandidáta. Sinan Ogan skončil třetí a pro nedělní druhé kolo už podpořil Erdogana.

ZP se ale od koalice v čele s Oganem odštěpila a podle svého šéfa Ümita Özdaga podpoří lídra opozice. Rozhodující prý byl slib, že se Kiliçdaroglu zasadí o to, aby se do roka od voleb vrátili do své vlasti Syřané, kteří do Turecka utekli před občanskou válkou ve své zemi.

Podobně jako ZP se zachová podle agentury Reuters také Strana spravedlnosti, která rovněž opustila ATA. Její lídr Vecdet Öz řekl, že Ogan se postavil za Erdogana proto, že mu bylo slíbeno místo ve vládě.

Erdogan blíže k vítězství? Pro druhé kolo voleb ho podpořil vůdce nacionalistů

Zahraniční
Foto: Yves Herman, Reuters

Turecký prezident Erdogan

„Řekl jsem Oganovi, že jsme opoziční strana. Máme si snad vybírat podle toho, kdo nám dá křeslo?“ tázal se Öz při vysvětlování, proč podpořil Erdoganova vyzyvatele.

V prvním kole voleb 14. května vyhrál Erdogan s 49,52 procenta hlasů a Kiliçdaroglu skončil s nečekaně velkým rozdílem druhý, se 44,88 procenta. Ogan dostal 5,2 procenta hlasů a počítalo se s tím, že jeho podpora přidá podobný počet hlasů Erdoganovi, čímž by měl současný prezident výrazně našlápnuto k obhájení mandátu.

„Vzpoura“ malých nacionalistických stran však situaci pro Erdogana komplikuje. Stávající prezident proto znovu přitvrdil a prohlásil, že Kiliçdarogluova Lidová republikánská strana (CHP) má podporu zakázané teroristické Strany kurdských pracujících (PKK). To ale opoziční kandidát odmítá. „Členové PKK opozici podporují,“ měl však jasno podle listu Daily Sabah prezident.

Foto: Alp Eren Kaya/chp, Reuters

Prezidentský kandidát turecké opoziční aliance Kilicdaroglu se setkal s vůdcem Strany vítězství Ozdagem v Ankaře

Erdoganův rival sází na odpor k migrantům. Chce jich deset milionů poslat domů

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám